3 veier til å bli forfatter

Bli forfatter - dame med notatbok

Har du lyst til å bli forfatter? Det er i hovedsak 3 forskjellige måter å gi ut en bok på:

  • Tradisjonelt forlag
  • Vanityforlag
  • Eget forlag

Her skal vi se på fordeler og ulemper med de ulike alternativene, og hva du bør være oppmerksom på.

Bli forfatter på tradisjonelt forlag

For mange er den store drømmen å bli antatt av et forlag. Den åpenbare fordelen er at du ikke har noen kostnader i forbindelse med bokutgivelsen – i hvert fall direkte kostnader. Forlaget betaler redaktøren, markedskonsulenten, designeren, trykkeriet, og så videre. Du kan konsenterere deg om bokskrivingen og la forlaget håndtere alt det andre. I praksis betaler du indirekte for disse tjenestene, ved å si i fra deg mesteparten av inntektene fra boksalget.

Royalty til forfatter ligger på 10-15 % av salgsinntektene, og du får utbetaling en gang i året.

Nåløyet for en debutant er ganske trangt, kun 1-5 % av alle innsendte manus blir antatt. Er du heldig, får du en tilbakemelding på manus sammen med refusjonsbrevet, men de fleste opplever å få et standard avslagsbrev.

Tips: Har du brukt en manuskonsulent, kan du lage et mer gjennomarbeidet manus før du sender det til forlag.

Det kan være stor forskjell på de ulike forlagene. Store forlag har et større markeds- og distribusjonsapparat, mens små forlag har bedre tid til hver enkelt forfatter. Store forlag har nok de beste redaktørene, mens små forlag kan følge deg opp over lengre tid fordi de ikke har så mange andre forfattere som krever oppmerksomhet.

Blir du antatt på et forlag, sørg for å lese gjennom kontrakten grundig, slik at du vet hva du får. Velger du å gå til et tradisjonelt forlag fordi da er markedsføringen i boks, kan du bli skuffet. Dersom boka ikke tar av i løpet av de første ukene etter lansering, må du belage deg på å stå for markedsføringen selv.

Idet du undertegner kontrakten skriver du fra deg rettighetene til manus, og overlater til forlaget å bestemme tittel, cover, pris og utgivelsesdato.

Les også: Norske forlag – bli antatt som forfatter

Bli forfatter på vanityforlag

Det finnes flere forlag som håndterer bokutgivelsen for deg, mot betaling, såkalt vanity- eller selvpubliseringsforlag. Her kan det være lett å gå i fella og oppleve at man har blitt antatt på et forlag, og at boka vil bli behandlet på samme måte. Kanskje blir den det, kanskje ikke.

Sørg for at du vet hva du betaler for. Er redaksjonelle tjenester inkludert i prisen, eller kommer det i tillegg? Anbefaler forlaget å bruke redaktør, språkvasker og korrekturleser, eller vil de gi ut teksten uten at den er bearbeidet? Er forlaget opptatt av kvalitet i design og innhold, eller går de rett på trykkeprosessen? Får du noen form for markedsføring? Må du betale for oppgaver du enkelt kunne ha utført selv?

Et vanityforlag kan registrere boka di i ulike distribusjonskanaler. Det sparer deg for litt administrasjon, men gjør det vanskeligere hvis du vil endre på for eksempel pris eller beskrivelsen av boka, siden du ikke har noen egen innlogging. Du har ikke oversikt over salgstall, og får vanligvis utbetaling en gang i året. Det varierer hvor stor del av salgsinntektene forlaget tar, og hvor stor royalty du som forfatter får.

Skal forlagslogoen stå på boka di, må du vite at dette er et forlag du ønsker å være assosiert med. Sjekk omdømmet til forlaget – er dette et forlag som for eksempel bokhandlere ønsker å ta inn bøker fra? Hvor fornøyde er tidligere kunder?

Bli forfatter på eget forlag

Hvis løsningen er at du skal betale for å gi ut din egen bok, bør du vurdere om du like gjerne kan gjøre det selv. Stadig flere velger denne løsningen.

Med å gi ut en bok selv mener jeg absolutt ikke at du bør gjøre alt selv, tvert imot.

Selvpublisering – indieforfatter – eget forlag, dette er begreper som går over i hverandre. Jeg bruker å si at forskjellen på en selvpublisist og en indieforfatter er at den første går rett til trykkeriet med manus, mens den siste bruker tjenester som redaktør og omslagsdesigner. For å sette det litt på spissen. I begge tilfeller blir forfatteren i praksis sitt eget forlag, og må ivareta de samme funksjonene som et tradisjonelt forlag ville ha gjort.

Gir du ut din egen bok, beholder du alle rettigheter og full kontroll selv. Du velger selv hvilken redaktør du vil bruke, hvordan coveret skal se ut, hva tittelen skal være. Du bestemmer når og hvordan lanseringen skal skje. Du kan følge med på salgstall og eksperimentere med å justere prisen. Du slipper å spørre noen om lov til å markedsføre og selge boka i ulike kanaler.

Har du allerede et nettverk og kontakt med den potensielle målgruppa for boka, bør du absolutt vurdere å bli forfatter på eget forlag.

Det kan være en del jobb med å være sin egen forlegger, og mye nytt å sette seg inn i. På BoldBooks har vi samlet alle tjenestene du trenger, sånn at du sparer tid på å orientere deg. Du er velkommen til å kontakte oss om du lurer på noe.

Les også: Slik starter du eget forlag

Uansett hvilken av disse 3 alternativene du velger, må du lage den beste boka du kan. Et godt sted å starte kan være å kontakte en manuskonsulent, som gir deg en skriftlig tilbakemelding om hvordan manuset kan bli enda bedre.

Lykke til i prosessen!

2 kommentarer

  1. Har et problem med å vite hva jeg bør få igjen av MVA, ved utgivelse av bok .

    Om dere er de rette til å gi meg et svar, men kanskje dere vet å føre meg videre til noen.

    Jeg ga ut et bokprosjekt, en på norsk og en på russisk, på eget forlag i 2014 : 70 år i fred ved en grense -. 1944 til 2014,

    Jeg er medlem av NFFO, men der har jeg gitt opp å få hjelp til mitt problem , som er at jeg etter utg, bare fikk igjen 9 %. 73ooo,- av MVA for alle fakturaene jeg betalte, ca 800ooo,- : tok opp lån for å klare dette, og i det var da MVA inkl. Boka hørte hjemme i 2014, bidrag fra tidsvitner som husket 2, verdenskrig, også som meg. 70 år etter. Får bare beskjed at dette må jeg ta opp med trykkeriet, men de holder på SKATT ØST sitt skriiv,. som tykkeriet tolker til 9 % av de over 20 % MVA jeg har betalt inn på alle fakturaer. Dette kan ikke være riktig, når kunst ellers får alt tilbake, Hva vet dere, eller vet dere om noen jeg kan kontakte.

Comments are closed.