Solgte 700 bøker direkte til leserne – ingen via bokhandel

Even Aas-Eng på scenen + bokstabel med Tidens Tegn. Solgte 700 bøker direkte til leserne.

Som forfatter av en roman om digital markedsføring hoppet Even Aas-Eng elegant over bokhandlerleddet. Tidens Tegn er kun solgt ved hjelp av sosiale medier.

Even Aas-Eng er et kjent navn for mange som jobber med digitale medier i Norge. Han har jobbet i Google, vært digitaldirektør i Dagbladet, og er medgründer og sitter i styret i en rekke medieselskaper som har spesialisert seg på digital markedsføring. Hans eget selskap, Venture Factory, investerer i og bygger opp virksomheter innenfor den nye digitale økonomien.

Tekst: Kristin Over-Rein, foto: privat

Roman om å tjene penger på internett

– Undertittelen er “en roman om sex, angst og falske nyheter”. Kan du fortelle kort hva boka handler om?

Tidens Tegn handler om en ung mann som reiser til India tidlig på 2000-tallet for å jobbe for et online reisebyrå. Her får han unik innsikt i hvordan han kan tjene penger på internett. Denne kompetansen bruker han til å bygge karriere som gir han stadig mer penger og makt, men på veien støter han på psykiske utfordringer og moralske dilemmaer. Boken kulminerer i nåtid hvor hovedpersonen bruker sin innsikt i teknologi og markedsføring til å blande seg opp i norsk politikk. 

Forfatteren går langt i å skildre detaljerte scener fra hovedpersonen Sebastians utsvevende liv og hvilke konsekvenser det får både fysisk og psykisk. Bokprosjektet ble startet for en del år siden i en periode hvor han selv var sykemeldt.

Pang i veggen

– Jeg hadde gått pang i veggen. Bokskrivingen ble et slags terapiprosjekt for meg, men jeg kom bare halvveis. Etter at jeg startet Venture Factory så ble det naturlig nok litt mindre tid til å skrive bok. Derfor har dette prosjektet tatt litt tid!   

Som travel forretningsmann måtte han legge bokprosjektet på is. Så møtte han forfatter og journalist Katinka Sletten. Hun trådte reddende til som medforfatter og de fullføre boka sammen. Tidens Tegn ble lansert like før valget høsten 2017.

Katinka Sletten og Even Aas-Eng
Even Aas-Eng fikk realisert romanen Tidens Tegn ved hjelp av forfatter og journalist Katinka Sletten.

Kunnskap som vinner valg og selger bøker

– Hva er det du prøver å fortelle med boka – hva er budskapet ditt?

– Det viktigste med historien er definitivt delen som dreier seg om falske nyheter og om hvordan man kan bruke Facebook, data og god markedsføringskompetanse til for eksempel å påvirke et valg. Alt som står i Tidens Tegn er fullt mulig å gjennomføre hvis man besitter kompetansen – noe som gjør det hele ganske skremmende. Mange har sikkert lurt på disse temaene etter fjorårets presidentvalg i USA, og leser man Tidens Tegn kan jeg garantere at den forståelsen vil øke betraktelig.   

Han har ikke tenkt så mye på målgruppa mens han skrev den, men håper at boka er interessant for alle som er opptatt av hvordan samfunnet vårt utvikler seg. De som er nysgjerrig på hvordan de store amerikanske teknologiselskapene egentlig påvirker vår hverdag.  

Dårlig selvtillit som forfatter

– Hvilken respons har du fått fra leserne?

– Jeg har aldri vært så nervøs i mitt liv som de første dagene hvor folk begynte å lese boka. Jeg har grusomt dårlig selvtillit som forfatter og det eneste jeg håpet på var at det ikke skulle være pinlig å lese, at jeg ikke hadde driti meg totalt ut. Derfor var det ekstra hyggelig å høre folk snakke om Tidens Tegn å bruke ord som «page turner», «skikkelig god driv» og «jeg klare ikke å legge den fra meg». Jeg har også fått en del spørsmål om det blir en oppfølger og det tar jeg som et godt tegn.  

Ønsket kontroll på markedsføringen

– Prøvde du å få boka utgitt på et tradisjonelt forlag?

– Nei, det var litt av poenget for meg med dette prosjektet å gjøre det selv.  Jeg ønsket å ha kontroll selv på markedsføring og PR.

Even hadde ingen tidligere erfaring har du med bokbransjen eller det å gi ut bøker.

– Der må jeg nok si at jeg var helt blank før jeg begynte med dette prosjektet. Jeg tenkte vel som vanlig når jeg starter opp noe, dette er sikkert lett! Som alltid tok jeg feil…, men det var veldig gøy da.  

Pur lykke

– Hvilke samarbeidspartnere har du hatt i utgivelsesprosessen?

– Jeg er jo i en litt spesiell situasjon ettersom jeg er involvert i en rekke ulike selskaper som driver med alt fra innholdsproduksjon og markedsføring til netthandel. Så jeg har hatt tilgang til mye kompetanse og det har vært veldig viktig. De aller fleste forfattere har ikke det og det vel det jeg liker best med BoldBooks. Dere gir jo faktisk forfattere muligheten til å gjøre det samme som jeg har gjort.

Selv om skrivingen har vært utfordrende er sluttresultatet verdt det:

– Følelsen av å sitte med en innbunden versjon av en historie man har tenkt ut og ført i pennen – det er pur lykke!

Solgte 700 bøker direkte til leserne

Markedsføring har også vært tidkrevende.

– Jeg skulle ønske jeg ikke hadde 13 andre jobber slik at jeg kunne brukt mye mer tid på å selge Tidens Tegn. 

Til tross for dette har altså forfatteren klart å selge hele 700 eksemplarer direkte til leserne. Det er dobbelt så mye som en gjennomsnittlig norsk roman.

Les også: Avslører suksessformelen bak salgstallene for boka

– Hva er det viktigste du lært i denne prosessen, som du har lyst til å dele med kommende indieforfattere?

– Vil du selge bøker så må du ha en god plan for hvordan du skal markedsføre den. Ingenting går av seg selv og flaks har ingenting med saken å gjøre. Hardt arbeid og kompetanse er det eneste som fungerer.  

Tidens Tegn av Even Aas-Eng kan kjøpes både som papirbok og e-bok fra forfatterens egen side på BoldBooks.

2 kommentarer

  1. Så…kva går det harde arbeidet ut på? Korleis klarte han å selgja 700 bøker? Kva metodar brukte han?

Comments are closed.