Når kan barnet ditt gå alene til skolen?

Når kan barnet ditt gå alene til skolen?

Noen foreldre lar barna gå alene til skolen tidlig i 1. klasse. Andre synes dette er uansvarlig, og slipper ikke barna av syne før de er langt opp på mellomtrinnet. Så hvordan kan du vite når tiden er inne for ditt barn?

Tekst: Ann Hilde Bolstad

De fleste av oss liker å tro at vi tar de beste avgjørelsene for våre egne barn. Men noen ganger lar vi frykten for hva andre skal mene og tro, bestemme for oss. For eksempel om vi skal la barna gå alene til skolen, eller ikke. Vi tenker ikke over at barna er ulike, og at det som er greit for det ene barnet, ikke nødvendigvis er greit for det andre. Og motsatt.

Når kan barnet ditt gå alene til skolen?
Skal vi la barna gå alene til skolen, eller ikke? I Mannen med den grønne bilen er Sverre forberedt på hva som kan skje – det er flaks for Nora og Lukas. Av Ann Hilde Bolstad

Er du hysterisk eller uansvarlig?

Det er forskjell på modenheten til barn. Noen 9-åringer svinser rundt og får ikke med seg en eneste beskjed. Noen 6-åringer er fokusert og til og med reflektert. Det er du som kjenner barnet ditt best. Det er du som er den beste til å avgjøre om barnet ditt er moden nok til å gå alene til skolen. Ikke alle de andre.

Det verste som kan skje

Uansett om barnet ditt begynner å gå alene til skolen i 1. eller 3. klasse, er det viktig å forberede barnet. Nei, vi skal ikke skremme, men vi må snakke om det verste som kan skje. Sånn at det ikke skjer.

Når kan barnet ditt gå alene til skolen?
Dette skjer heldigvis ikke så ofte med barn som går alene til skolen. Men det skjer. Derfor er det viktig at vi forbereder barna våre. Illustrasjon: Fritz Nilsen

Men hva er egentlig det verste? Har du tenkt gjennom det? For noen foreldre er det forferdelig hvis poden kommer for sent til første time. Andre foreldre bekymrer seg mer for mobbing på skoleveien eller at poden skal svinse ut i veien og bli påkjørt.

Det er også mange som bekymrer seg over sånne som lokker barn med seg med godteri, Playstation eller nyfødte hundevalper. For de finnes, de også.

Så, hvordan forbereder vi barn sånn at de kan gå alene til skolen?

Som pedagog og mamma har jeg tro på visuell og praktisk læring. For eksempel å gå skoleruten sammen med barna flere ganger. Da får de øvd seg på hvilken side de skal gå på, og at de skal se til både høyre og venstre før de krysser en vei.

Men hvordan kan man visuelt eller praktisk vise barna at de aldri, aldri må bli med fremmede? Det er ikke så vanskelig. Det kan til og med være litt morsomt.

Lag en spennende historie sammen med barnet ditt om temaet

En spennende historie skaper bilder i hodet til barnet. Bilder er lettere å huske enn bare ord. Hvis barnet ditt blir stoppet av en med uærlige hensikter, er det større sjanse for at barnet løper sin vei, hvis han eller hun er forberedt på at det kan skje.

Hvis du synes det er vanskelig å lage en historie selv, kan du sjekke ut Mannen med den grønne bilenDenne boken skrev jeg på bestilling fra en annen pedagog, som på nært hold har sett hvor viktig det er å forberede barna.

Er du klar for å la barnet ditt gå alene til skolen?

De aller fleste foreldre ønsker å gjøre det som er best for barna sine. Noen ganger er det å la de fly litt med vingene sine. Andre ganger er det å holde litt igjen. Vi både kan og skal beskytte barna våre. Men vi må ikke kvele dem. Vi må la dem få lov til å vokse og bli selvstendige også.

Så hvis du lurer på om du skal la barnet ditt gå alene til skolen, er det bare du som kan svare på det. Det er du som kjenner barnet ditt best.

Det er du som vet om barnet ditt er forberedt eller ikke.

Når kan barnet ditt gå alene til skolen?
Forfatter Ann Hilde Bolstad har skrevet 13 barnebøker, og flere er på vei. Fotograf: Miriam Ardiles Fallan

Om forfatteren

Artikkelen Når kan barnet ditt gå alene til skolen? er skrevet av Ann Hilde Bolstad. Hun er en samfunnsengasjert barnebokforfatter som skriver tidløse, men samfunnsaktuelle bøker for barn og unge.

Ann Hilde Bolstad har skrevet 13 barnebøker, og flere er på vei. Blant annet kunnskap og fordypningstekster i skolen.

Fremhevet bilde (øverst): «Spennende! Kul! Morsom!» Sier barna om Mannen med den grønne bilen. «Viktig og godt hjelpemiddel for de som går alene til skolen», sier foreldrene. Foto: Miriam Ardiles Fallan

Boka Mannen med den grønne bilen kan du kjøpe fra forfatterens egen side på BoldBooks.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*