Avslører suksessformelen bak salgstallene for boka

Even Aas-Eng her sammen med medforfatter Katina Sletten på slippfesten for boka

BoldBooks skrev tidligere om Even Aas-Eng, som hadde klart å selge 700 bøker direkte til leserne. Flere har etterlyst oppskriften på hva han egentlig gjorde. Vi har tatt en ny prat med forfatteren, som har gått med på å dele hemmeligheten bak salgstallene.

Ingressbildet viser forfatter Even Aas-Eng sammen med medforfatter Katinka Sletten på slippfesten for boka Tidens Tegn. Foto: Privat.

Lag godt innhold

– For å lykkes med markedsføring i dag, må du være villig til å både sette av både tid og penger. Et godt utgangspunkt er å lage interessant innhold, som fenger målgruppa for boka, sier forfatteren.

Even Aas-Eng kan mye om betydningen av godt innhold. I tillegg til mange andre selskaper driver han også Filter Partner, som er en kommersiell nettavis hvor kunder kan få hjelp til å lage godt redaksjonell innhold. Alle artiklene er laget i samarbeid med, og på oppdrag fra kommersielle partnere, og er merket som reklame. Filter Partners målsetning er å produsere kommersielt innhold som er interessant og nyttig lesestoff.

– Vi skrev saken “Er dette Norges mest lærerike roman?” som ble publisert på Filter Partner og flere saker om valgkampen som ble publisert på egen blogg. Totalt var over 10.000 unike lesere innom www.TidensTegn.com og sakene skapte godt engasjement på sosiale medier.

Brukte eget nettverk

De lagde en egen egen nettside, hvor boka kunne forhåndskjøpes, omtrent en måned før lansering.

– På nettsiden forklarte vi historien bak boka, og la inn en kjøpsmulighet. Vi lagde også egen Facebook-side for boka, og delte innholdet fra nettsiden og Filter Partner i egne nettverk via sosiale medier.

En av dem som omtalte boka, var den kjente kommunikasjonsrådgiveren og sosiale medier-profilen Hans-Petter Nygård Hansen. Hans innlegg blir lest og delt av mange følgere. Rundt lansering publiserte han en artikkel hvor han skrev “Jeg kjenner Even Aas-Eng godt. Såpass godt at jeg fikk tilgang til «Tidens Tegn» rett før jeg dro på årets sommerferie. Det var en svært nervøs og spent Even som sendte meg boken elektronisk. Det er jeg glad han gjorde, for «Tidens Tegn» er underholdende lesing. Men også inspirerende, deprimerende, provoserende og alarmerende lesing.”

– Hvor bevisst har du vært på å bruke såkalte “influencers” i markedsføringen?

– Det var helt bevisst å spørre både Hans-Petter og Astrid (Astrid Hvalen Utvik som også skrev om boken) om de hadde lyst til å få boken tilsendt før alle andre. Deres anmeldelser var veldig god markedsføring for Tidens Tegn og vi kjørte også annonser inn til deres nettsider for å flest mulig til å lese anmeldelsene. I tillegg booket vi inn en rekke influencere gjennom plattformen Inzpire.me.

Bokstabel med Tidens Tegn, – i bakgrunnen forfatterparet på scenen. Foto: privat
Fra slippfest for boka Tidens Tegn i august 2017. Foto: Privat

Timing og aktualitet

Boka kom ut i slutten av juli 2017, og handler blant annet om falske nyheter, et “hot” tema rundt den tiden. Boka ble nevnt i tech-podcasten Mediapuls, som hadde falske nyheter på agendaen i juni.

Timingen skulle senere vise seg bli enda bedre enn forventet: I romanen konstruerer FrP en sak om “Svenske tilstander” i Norge for å tiltrekke seg høyreradikale velgere. Det var derfor perfekt timing å lansere boka halvannen måned før Stortingsvalget, under partienes valgkamp. Så skjer det faktisk at innvandringsminister Sylvi Listhaug drar til Rinkeby i Sverige to uker før valget.

Koblingen til det forestående valget gjorde at boka ble interessant for pressen. Dagens Næringsliv lagde saken “Ny bok gir oppskrift på mørk valgseier”. Mens Kampanje kjørte medievinklingen med “Eks Dagbladet-direktør hudfletter mediebransjen i ny roman-thriller”. Nettavisen skriver: “Hele Frp-ledelsen med i ny kontroversiell roman”.

– Hvordan gikk du fram for å kontakte mediene?

– Jeg kontaktet de mest aktuelle publikasjonene direkte og sendt også ut noen eksemplarer til journalister uten at jeg hadde snakket med de.

Må bruke penger for å tjene penger

Even Aas-Eng sies å være et av Norges skarpeste hoder på nett-markedsføring, så hva han sier bør man lytte til. Even mener at organisk spredning ikke er nok. Man er også nødt til å koste på en del i annonsering, helst ganske mye.

– Lager du godt nok innhold og klarer å presentere dette for de personene som er mest tilbøyelige til å kjøpe boka kan det gi svært gode resultater økonomisk, men det er mye arbeid.

– Hvordan vet du at annonsene dine når de potensielle bokkjøperne?

– Her må man prøve seg litt frem, men målet er å skape etterspørsel eller boken og så senere konverte denne etterspørselen til salg gjennom mer salgsrettede retargeting-annonser, altså annonser som vi viser til brukere som tidligere har lest en av blogpostene eller en kommersiell sak på Filter.

Stinn brakke på Skaugum
Slippfest for Tidens Tegn på Skaugum august 2017. Foto: Privat

Events

Selv om digital markedsføring var hovedingrediensen i suksessoppskriften, var det også viktig med fysiske arrangementer.

– Det er noe med å møte bokkjøperne ansikt til ansikt. Mange vil gjerne se deg inn i øynene når de betaler for boka, så de er sikker på at du har fått med deg at de har kjøpt den.

25. august var det slippfest i bakgården til Skaugum på Solli plass, med mange inviterte gjester og høy stemning.

6. september, kun noen få dager før valget, holdt Even foredrag på Pecha Kucha, et konsept hvor man kan fortelle sin historie til 20 bilder à 20 sekunder, totalt 6 minutter og 40 sekunder. Innslagene blir filmet av Aftenposten og lagt ut på deres nett-TV.

Valgte bort bokhandler

Mange uavhengige forfattere og mindre forlag stanger hodet i veggen når det gjelder å få boka inn i bokhandlerne. Som BoldBooks skrev i forrige sak, valgte Even Aas-Eng å selge boka selv, ikke via bokhandlere.

– Har du i det hele tatt kontaktet noen bokhandlere, eller var ikke det et aktuell løsning for deg?

– Jeg snakket med et par av de etter at vi hadde lansert og boken hadde fått en del oppmerksomhet, men det var liten interesse. Jeg tilbød meg også å betale for markedsføringen mot at jeg bestemte hva pengene skulle gå til, men det sa de utrolig nok også nei til!

Tidens Tegn er skrevet av Even Aas-Eng og Katinka Sletten og utgitt på eget forlag.

Avslører suksessformelen

Even Aas-Eng klarte altså å selge 700 bøker direkte til leserne med sin egen framgangsmåte.

– Hvilket av tiltakene har gitt størst effekt? Var det medieoppslagene, arrangementene eller eget innhold i sosiale medier?

– Jeg vil si at det var kombinasjonen av flere faktorer. Man må bruke litt tid på å skape oppmerksomhet rundt boka, “varme opp publikum” om du vil. Deretter vil de være mottakelige for annonsering.

Ble du også nysgjerrig på å lære mer om digital markedsføring? Det er jo selve hovedtemaet i boka Tidens Tegn. Her settes teknikkene også inn i en større kontekst, og viser både positive og negative konsekvenser av å nå ut til akkurat din målgruppe.

Kjøp Tidens Tegn fra forfatterens egen side på boldbooks.no.