Mini-Sirkel: Bli bedre kjent med kinesisk kultur og kinesiske barns skolehverdag! Det er flere likheter enn man skulle tro!

Lansering: Fang Brune og Mini-Sirkels skoledagbok, 10. oktober.

av Christelle Ravneberget, rådgiver i BoldBooks

”Barndommen er som en regnbue. Den har fantastisk flotte farger, men den varer ikke evig. Dere som er så heldige at dere fortsatt er barn, har dere noen gang tenkt på hvor fort tiden går?”

«Mini-Sirkels skoledagbok» er en serie på 20 bøker som har solgt i over 60 millioner eksemplarer i Kina. Det er laget tv-serie basert på bøkene, forfatteren har vunnet en rekke priser, og bøkene er utgitt i mange land. Nå foreligger de i norsk oversettelse, for barn i alderen 6-12 år. Bok 1 lanseres 10. oktober, og kvinnen bak, er oversetter Fang Brune.

Mini-Sirkel er seks år, og dette er skoledagboka hans. Mini-Sirkel er morsom, rampete, lojal mot venner og har ellers mange fine og rare tanker som barn ofte har.

Leseren får et innblikk i livet hans hjemme, på skolen og sammen med venner.

Gjenkjennelseseffekten er stor, og det tar ikke mange sidene før man blir helt oppslukt av denne fine lille krabaten. Bøkene er lettleste og morsomme, og dessuten rikt illustrert med forfatterens særpregede strek.  

”I dag fikk vi en oppgave av Modelina. Oppgaven var å fortelle hva vi ønsker å bli. «Mini-Sirkel, kan du starte?» spurte hun. Modelina pekte på meg. Jeg reiste meg: «Hva jeg skal bli? Kan jeg få lov til å fortelle om drømmen til pappaen min?» «Drømmen til pappaen din har vel ikke noe med drømmen din å gjøre?» «Jo, drømmen til pappaen min har mye å si for drømmen min.”

Hvordan trumfe konkurransen

Dagens barn leser kanskje mindre enn før på grunn av konkurransen fra blant annet iPad og spill.

– Bokserien ble enormt populær i Kina, og den bidro til at barn leste og skrev. At bøkene fanger barns oppmerksomhet i Kina er en stor inspirasjon for meg som ønsker å formidle kinesisk litteratur til Norge, forteller oversetter Fang Brune.

Fortsatt en hit i Kina – syv år etter første bok

Bei Mao er et kjent navn i Kina. Han er forfatter og barnebokillustratør, og og bøkene hans er blitt solgt i enormt mange eksemplarer.

Mini-Sirkels Skoledagbok ble utgitt første gang i 2012 og fikk umiddelbart stor popularitet blant barn i 6–10-årsalderen i Kina.

Bøkene ligger per første halvår av 2019 på førsteplass på bestselgerlisten med hele 4,26 prosent av markedsandelen i Kina. Det er dobbelt så stor andel som andreplassen.

Books from China AS

Fang Brune er kinesisk av opprinnelse, hun kan språket og kjenner kinesisk kultur meget godt. Hun har ambisjoner og et brennende ønske om å formidle kinesisk litteratur i Norge. Derfor startet hun forlaget Books from China.

Målet med denne utgivelsen er å formidle kinesisk hverdagslig, slik at norske barn kan få et innblikk i hvordan kinesiske barn har det på skolen.

 Denne bokserien har stor betydning for meg som mamma. Det er store kulturelle forskjeller på begrep som “tigermamma”, for eksempel. Det sier noe om forskjellen på norske og kinesiske oppdragelsesmetoder. Det gir perspektiv i forhold til hvordan man balanserer den norske og den kinesiske oppdragelsesmetoder, forteller hun.

– Bøkene gjenspeiler kanskje også hvordan Kina utvikler seg, hvilke krav som stilles til skolebarn, hvilken type moral som formidles fra skole og voksne til barn. Denne bokserien er ikke politisk på noen måte, men sier en del om verdier: Hvordan oppdras barn i Kina? Hva betyr hardt arbeid og resultater? Bøkene understreker god moral og gode gjerninger, som å hjelpe andre,  avslutter Fang Brune. 

Noen kjappe med Fang

Hva driver du med til daglig?

– Jeg er utdannet økonom og har jobbet innenfor finans og næringsliv i over 20 år.

Hva er det beste som kunne skjedd nå? 

– Det beste som kunne skjedd, er at boka blir tatt godt imot av norske barn, og at de vil ha flere bøker i serien.

Hva er det verste som kunne skjedd nå?

– At ingen er interessert i hverken kinesiske bøker eller kinesisk kultur?

Hvor er du om ti år?

– Jeg oversetter flere kinesiske bøker, og kanskje jeg skriver bøker selv.

Har du planer om nye bøker/bokprosjekter?

– Denne serien har 20 bøker. Jeg ønsker i første omgang å gi ut fire bøker i denne serien. 

Fortell om prosessen med å gi ut boka som indieforfatter! Hva var krevende? Hva var gøy? Lærte du noe?

– Det å oversette, ha kontakt med redaktørene, er veldig gøy. Det som er krevende er beslutningen om å printe bøkene, med tanke på markedsføring. Hvordan kan bøkene komme ut i markedet?

Din favorittbok?

– Det er mange bøker og sjangere jeg liker. Jeg leste nylig en kinesisk bok som jeg ble mektig imponert av, som er skrevet av en forfatter som heter MaiJia. Det er slike bøker som inspirerer. 

Og boken får du selvsagt i bokhandelen!