Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

– Å gi ut selv kan styrke det frie ord

Sist oppdatert for 7 måneder siden

Uttalelsen kommer fra avistegner i VG, Roar Hagen. Flere BoldBooks snakket med på Litteraturfestivalen i Lillehammer i 2017 er ikke så opptatt av hvilket forlag en bok er utgitt på, og mener at tiden er moden for en endring i bokbransjen. 

Halvveis inn i festivalen møter vi to fra VG ved et kafebord utenfor Kulturhuset Banken.

– Litteraturfestivalen er tilgjengelig, uformell og setter søkelys på det frie ord. Vi satt nettopp og snakket om demokratiseringen innen bokutgivelser da dere kom, sier illustratør Roar Hagen.

Fritt ord og demokrati er noe som opptar både Roar Hagen og kompanjongen hans ved bordet, humoristen og skribenten Dagfinn Nordbø.

Dagfinn Nordbø (t.v.) og Roar Hagen utenfor Kulturhuset Banken på Lillehammer. Foto: Anne Kristin Møller

– Bokhandelsystemet er fallitt på mange måter. De tradisjonelle forlagene satser kun på kommersielle titler, sier Nordbø. – Et forlag har bare noen få minutter hos bokhandelkjedene til å selge inn alle bøkene sine, det er jo helt håpløst. Dessuten forlanger bokhandlene 50 prosent rabatt og full returrett.

Tror på direktesalg til leserne

Dagfinn Nordbø skriver selv på en ny bok: Norges beste humortekster og hvordan du skriver dem. Med sitt store kontaktnett i det norske humormiljøet har han mer tro på å bruke andre salgskanaler enn de tradisjonelle denne gangen.

– Smale utgivelser kan med fordel holdes unna bokhandlene. Jeg er bedre tjent med å gi ut boka selv og selge den direkte til leserne, for eksempel på revyfestivalen på Høylandet, sier Nordbø.

Roar Hagen tror ikke leserne er opptatt av hvilket forlag en bok er utgitt på.

– Det var nok viktigere før, men nå er forlagenes betydning svekket. I dag kan du gi ut din egen bok på grunn av medierevolusjonen. Å ha et forlag i ryggen er hyggelig, men ikke lenger en nødvendighet. Forlagshegemoniet er svekket, og demokratiseringen som oppstår med nye teknologiske løsninger er bra. Man kan utgi en bok for en rimelig penge. De store forlagene kan så klart garantere en viss kvalitet. Men når alle kan gi ut bøker selv – ja, da snakker man virkelig om det frie ord.

Et mangfold av stemmer

En annen som er opptatt av mangfold og nye stemmer er Mira Beckstrøm Laurantzon. Hun er Sør-Asia-viter, behersker hindi, og har studert i Delhi og Jaipur. Mira ledet flere av forfattersamtalene på årets Litteraturfestival, og har følgende å si om festivalen:

Mira Beckstrøm Laurantzon, en av programlederne ved Litteraturfestivalen. Foto: Anne Kristin Møller

– Norsk Litteraturfestival er viktig fordi festivalen gir rom for mange stemmer som treffes både fra Norge og den internasjonale arena. Med rundt 300 forfattere, kunstnere og andre gjester fra 60 land blir bredden stor og spennende samtaler skapes.

Mira Beckstrøm Laurantzon (til høyre) leder samtalen Litteratur og indisk feminisme. Her med Jerry Pinto, Laxmi, Salma og Tishani Doshi. Foto: Anne Kristin Møller

Fra India til “indie” – vi spør Mira hva hun mener om indieforfattere.

– Folk flest er konvensjonelle, så ja jeg har troen på «å gå indie», slippe indieforfatterne til, sier Laurantzon. – Ved at flere får sjansen til å gi ut en bok økes bredden blant forfattere til å skape et større rom som igjen kan øke kvaliteten på bøker. Der er indieforfatterne viktige.

Skrivekursstudenten

Preben Rosenvinge er førstereisgutt på Litteraturfestivalen. Han er her som student på Nansenskolens skrivekurs. Han skriver først og fremst for å sette på plass egne tanker.

Preben Rosenvinge, student ved Nansensskolens skrivekurs. Foto: Anne Kristin Møller

– Jeg finner løsning på problemer gjennom å skrive, og kan gå tilbake og se hvordan jeg har løst et tilsvarende problem tidligere.

Han har ingen konkrete bokplaner, men ser at dagboknotatene kan brukes som utgangspunkt.

– Jeg har lyst til å gjøre om notatene til fortelling hvor hverdagssituasjoner gjøres mer komplekse, sier han.

Rosenvinge mener at fordelen med å samarbeide med et et forlag er at det er erfarne folk som tar seg av alt. Likevel er det er ikke viktig for ham hvilket forlag som står bak en bokutgivelse, om det blir aktuelt å gi ut en bok på egen hånd en gang i framtiden.

– Fordelen med å bli indieforfatter er at det er lettere å få utgitt og man kan få flere inntekter selv, avslutter studenten før han haster avgårde til oppstarten av skrivekurset.

BoldBooks’ første møte med Litteraturfestivalen

Vi i BoldBooks har snakket med deltakere på Litteraturfestivalen, både de som besøkte standen vår og publikum på de ulike arrangementene.

BoldBooks sto på stand utenfor festivalteltet på Stortorget. Fra venstre: Johanna Birkeland, Kristin Over-Rein og Anne Kristin Møller.

– Flere har sagt at de vurderer å gi ut selv, og anser det som et reelt alternativ. Enn så lenge er det ikke noe man snakker så høyt om blant forlagsforfattere, og noen kvier seg nok for å bli sett på standen vår, mener rådgiver i BoldBooks, Johanna Birkeland.

– Som litteraturviter var jeg forberedt på å møte motstand fra den etablerte bokbransjen, men jeg er positivt overrasket over hvor godt BoldBooks har blitt tatt imot på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, sier Birkeland.

Stortorget i Lillehammer, med Kunstmuseet i bakgrunnen. Foto: Anne Kristin Møller
Fra festivalteltet på Stortorget under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Foto: Anne Kristin Møller

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024