Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Finalist i investorprogrammet Angel Challenge

Sist oppdatert for 3 måneder siden

BoldBooks kom gjennom nåløyet Angel Challenge og havnet til slutt i finalen. Det var 6 svært intense men lærerike uker. Her vil jeg dele våre erfaringer.

Angel Challenge er et investorprogram hvor gründerne i løpet av flere kvalifiseringsrunder møter investorer. Til slutt står det igjen en vinner som stikker avgårde med 1 million investorpenger.

Høsten 2017 var det Angel Challenge Creative Industries edition, altså en spesialutgave for oppstartsselskaper innen såkalt kreativ næring.

Dette er et satsningsområde for regjeringen, og investorprogrammet ble lansert av Kulturdepartementet og Innovasjon Norge i august.

Angel Challenge var midt i blinken for BoldBooks, som hadde fått verifisert markedet etter lanseringen i mai og trengte frisk kapital for å utvikle løsningen til neste nivå.

To spente BoldBooks-gründere på kickoff for Angel Challenge: Ole Kristian Rønningen og Kristin Over-Rein

Vi fikk den gode nyheten om at BoldBooks var plukket ut som en av 20 startups!

Kickoff og 1 minutt

19 investorer deltok i programmet, og skulle følge gründerne tett gjennom 6 uker. 17. oktober var både gründere og investorer samlet for kickoff i lokalene til 657Oslo, som er Norges største coworkingsted for kreativ næring.

Matthew Smith fra Angel Challenge ledet oss gjennom programmet med energi, humor og faglig dyktighet.

Vi hadde fått i hjemmelekse å forberede 1 minutts pitch. Det er jo veldig kort tid, og foreløpig var alle investorene ukjente, så vi visste ikke helt hva de så etter heller.

Jeg valgte å fokusere på hva som er kundenes problem: At nåløyet hos forlag er trangt, at man får dårlig betalt for forlagsutgitte bøker, og samtidig mister rettigheter og kontroll. Markedsføring er en utfordring for både forlagsforfattere og selvpubliserte forfattere.

Selvpubliserte bøker har tradisjonelt hatt dårlig kvalitet, noe som henger sammen med at man ikke har hatt tilgang på nødvendige tjenester som f.eks. redaktører. Løsningen er det ikke overraskende BoldBooks som sitter på, og vi har allerede betalende kunder.

BoldBooks’ slide til 1-minutters pitch for investorer 17. oktober 2017.

Alt skulle foregå på engelsk gjennom hele programmet, så det var en ekstra utfordring, men samtidig en nyttig øvelse med tanke på planene om å gå internasjonalt.

Fra 20 til 10

Allerede uka etter var det et to-dagers program. Denne gangen møttes vi på Oslo House of Innovation.

Selection days for Angel Challenge på Oslo House of Innovation.

Hver startup fikk møte 3 investorer alene, og fikk en mentoring session hvor man snakket om blant annet styrker og svakheter ved konseptet.

Den første kvelden fikk vi 4 minutter til å pitche for de 19 investorene. Det var jo det firedobbelte av første gang, så man skal ikke klage! Jeg hadde en god magefølelse på at vi kom til å bli blant de 10 som gikk videre, så jeg tok en sjanse på å gjøre noe annerledes. Mens mange av de andre fokuserte på tall og teknologi, valgte jeg å fortelle et eventyr.

Eventyret handlet blant annet om at man kunne velge mellom 3 dører – tradisjonell publisering, selvpublisering eller indiepublisering (indie = independent).

Fra BoldBooks’ eventyr-pitch. Indiepublisering gjør at du både kan gi ut en bok av god kvalitet, beholde rettighetene og inntektene.

Etter at gründerne dro hjem, ble investorene igjen for å velge ut den halvparten av startupene som skulle gå videre. Sent samme kveld fikk vi heldigvis mail om at vi var blant de 10! Eventyret hadde slått an, og jeg fikk mange gode tilbakemelding på det. Godt å høre at det var greit å tenke utenfor boksen.

Fra 10 til 5

Dagen etter var det en ny pitch, denne gangen på 8 minutter. Det hadde vært så hektisk at presentasjonen ble faktisk laget samme morgen, og justert i løpet av dagen i samarbeid med kollega Ole Kristian Rønningen. Denne gangen valgte vi å fokusere på bokbransjen, og hva BoldBooks vil gjøre annerledes. Vi presenterte også skjermbilder av løsningen som vi lanserte et halvt år tidligere.

I den tradisjonelle forretningsmodellen er det mange ledd på veien fra forfatter til bok. De store forlagene eier også både distribusjonsleddet og bokhandlerkjedene. I den nye bokbransjen er veien fra forfatter til lesere kortere. Forfatteren er sitt eget forlag, og BoldBooks opptrer som en fasilitator.

Så var det noen nervepirrende timer med ventetid igjen. Alle våre konkurrenter hadde gode forretningsideer, men hvem ville investorene satse på til slutt? Endelig kom mailen:

Hi Startups, Thanks to everyone who has taken part in the Angel Challenge Creative program. Below you will find a list of the 5 Finalist startups (in no particular order)

  1. SOOHIA
  2. LearnLink
  3. BoldBooks
  4. LUADO
  5. Ope

Yoohoo! Vi følte oss som vinnere uansett – dette ville bety at vi fikk ta del av et omfattende program, og lære masse om investeringer!

Workshops med investorer

De følgende 5 ukene hadde vi workshop med investorer hver tirsdagskveld. Først var det foredrag med eksterne foredragsholdere, blant annet andre investorer og tidligere gründere og statssekretæren fra Kulturdepartementet. Fra dette møtet publiserte Innovasjon Norge saken “Vil investere i kreative bedrifter”.

Bård Folke Fredriksen, statssekretær i Kulturdepartementet, holder inspirerende innlegg om potensialet i de kreative næringene, i lokalene til Innovasjon Norge.

Deretter ble investorene delt inn i grupper som snakket med en og en oppstartsbedrift om dagens tema.

En «soft due diligence» prosess var også en del av opplegget, altså en grundig gjennomgang av selskapet. Her fulgte 3-4 av investorene hver startup ekstra tett og rapporterte tilbake til de andre investorene om hva de hadde funnet ut.

Hver kveld måtte vi ha en statusoppdatering (alt var fortsatt på engelsk) og vi fikk hjemmelekser som vi måtte besvare.

Finale!

Endelig var finalekvelden her, 5. desember 2017. Det var på tide, fordi det går med veldig mye tid på et slikt program, og man mister litt tempo når det gjelder kjernevirksomheten.

Publikum, investorer og gründere benker seg foran Angel Challenge finalen på Oslo House of Innovation.

Vi skulle være på Oslo House of Innovation. Alle de 150 plassene var utsolgt. Dette var en showkveld og stemninga var god. Vi 5 startupene klarte nok ikke helt å følge med på hva som ble sagt fra scenen før det var vår egen tur. Nå gjaldt det å prestere.

LUADO – Online møteplass for kjøp/salg av småjobber. Gründer: Jarle Naustvik. Oslo
Ope –  modulært og bærekraftig møbeldesign. Gründer: Lars Urheim. Rogaland.
Soohia – Klesdesign som kombinerer norsk bundssøm med tradisjonelle teknikker fra Marokko og håndtverk fra Italia. Gründer: Anne Sofie Falkenaas. Oslo
Learnlink – online plattform for privatundervisning. Gründer: Jonas Ryen. Trondheim og Oslo

Min personlige favoritt, foruten BoldBooks, var LearnLink. Et selskap drevet av IT-studenter, med en idé om å forbedre måten man driver privatundervisning på. Da LearnLink var på scenen som siste finalist hvisket jeg til Ole Kristian at jeg tror LearnLink vinner.

BoldBooks hadde gjort en genistrek, synes jeg selv. Vi valgte å invitere med oss en av forfatterne, altså en kunde. Han var overraskelsesmomentet. Så midt i vår 5-minutters finalepitch kom han opp på scenen til full jubel fra salen. Kan du få noe bedre bevis enn det på at en løsning er vellykket?

Ulrik Heger, forfatter av Jakten på Tao, og kunde av BoldBooks, stilte opp under finalepitchen vår.

Hvis du vil se opptak av finalen finnes videoen på Facebook-siden til AngelChallenge. BoldBooks går på ca 51 minutter uti sendingen.

Vinneren kåres

Vi fikk mange gode tilbakemeldinger i pausen etterpå. Blant annet var det noen som hadde fått gåsehud, og det sier jo litt! Investorene trakk seg tilbake for å gjøre sitt endelige valg.

Så var tiden kommet og alle finalistene ble ropt opp på scenen for blomsterutdeling. Så ble vinneren utropt og det ble ikke BoldBooks, men LearnLink. Det skulle altså bli dem som stakk av med sjekken på 950 000 kroner.

Knut Wien fra Angel Challenge, sammen med to fra Innovasjon Norge: ansvarlig for kreativ næring Margit Klingen Daams og gründerrådgiver Siv Isabel Eide.

All ære til LearnLink, og ingen sure miner fra oss. Vi fikk masse oppmerksomhet, og flere av Angel Challenge-investorene var fortsatt interessert i å følge oss videre.

Hvis du vurderer å melde deg på Angel Challenge, kan jeg anbefale det på alle måter. Vær forberedt på at det tar mye tid. Men det er en verdifull erfaring, veldig lærerikt og du får et stort nettverk innen investor/gründermiljøet.

Siden vi ikke fikk kloa i millionpremien valgte vi nok en gang å tenke utenfor boksen. 13. januar 2018 offentliggjorde vi nyheten om at vi vil la folket kjøpe aksjer! Såkalt equity crowdfunding. Nyheten ble nevnt i Finansavisen samme dag i et tosiders gründerportrett.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024