Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Ble Årets Game Changer med barnebokforlag

Sist oppdatert for 2 år siden

Tina Marie Tsiplakis fikk tittelen “Årets Game Changer” og en premie på 500 000 kroner for boka Jeg gikk meg over sjø og land. Gründeren startet Mangfold forlag for å bidra til økt empati i samfunnet.

Den døde gutten på stranda

Det var sønnen hennes som ga ideen til boka «Jeg gikk meg over sjø og land». Han hadde sett bildet av lille Aylan som ligger død på stranden.

–  Sønnen min spurte hvorfor gutten sover på stranden, sier Tina Marie Tsiplakis. – Jeg klarte ikke å formidle flyktningetemaet på en god måte, og jeg fant heller ingenting på biblioteket eller nettet som kunne illustrere det. Derfor bestemte jeg meg for å lage en illustrert bok om det selv. Her kunne jeg ta opp tematikken på en god og barnevennlig måte som kan gi barn forståelse for temaet.

Boka «Jeg gikk meg over sjø og land» er skrevet og utgitt av Tina Marie Tsiplakis.

Barnehager, skoler, privat, mottak, studenter, kirker og biblioteker kjøper boka, og responsen er god.

– De er glad for denne boken for den brukes som verktøy for voksne å snakke om en flyktnings reise, inkludering, å ha empati og å bry seg. Boken var på Barnehagebutikkens bestselgerliste i november 2017.

Oppvokst i Hellas

Du har erfaring med å komme til et nytt land selv også. Kan du si noe om din bakgrunn og hvordan det var å komme til Norge?

– Mamma er norsk og pappa er gresk. Jeg er oppvokst på Rhodos. Jeg gikk på musikkskole og valgte senere Økonomi og administrasjon med hotellbransjen som spesialitet.

Som 18-åring var hun nyutdannet Hospitality Manager i Aten, og hadde en lovende karriere men følte angsten av finanskrisen i 2013.

– Jeg måtte ta noen harde avgjørelser. Det måtte mange rundt meg – Generasjon G eller «konsekvensbarna» som vi har blitt kalt.

Boka ble et vendepunkt

Tina var sinna både på landet hun reiste fra, og landet hun kom til. “Det tar tid å komme til freds når du kommer til et nytt land”, som hun sier.

– Jeg var sinna på Hellas som hadde brukt offentlige midler så lenge på meg, men på grunn av den korrupte regjeringen så måtte jeg dra fra mitt patrida, enn å sende dem ute i eksil. Og jeg var sinna på rike Norge som bruker alt det gode i meg uten å ha investert noe i meg.

Bokideen ga henne noe positivt å fokusere på.

– Mitt vendepunkt var den boken. Jeg har fortsatt meg og mine styrker – min kreativitet, min nysgjerrighet, min ADHD og jeg har min sønn, mine venner og min familie. Fordi Hellas investerte sine ressurser i meg og plantet i meg «Filotimo», kan jeg være en sosial entreprenør i Norge og bidra til et mangfoldig og empatisk samfunn.

Forlagsidé med sosial profil

Tina Marie Tsiplakis startet Mangfold Forlag som et non-profit selskap. 

Tina Marie Tsiplakis startet Mangfold forlag og lærte alt om bokutgivelse selv.

– Visjonen til Mangfold Forlag er å skape omsorgsfulle, fredelige og mangfoldige samfunn gjennom å utvikle og bevare empati i barn og voksne, sier gründeren. – Jeg vil primært gi ut bøker som gjenspeiler virkelighet i en barnevennlig måte og lar barnet oppleve en annen person perspektiv.

Fokuset på lang sikt er å bygge kapasitet til neste generasjon for sosial / emosjonell kompetanse. På kort sikt fokuserer Mangfold Forlag på å øke nivået av empati og nysgjerrighet, noe som resulterer i mer respektfulle og omsorgsfulle forhold og redusert mobbing.

Reach for Change

Sommeren 2017 ble hun oppfordret av nettverket sitt til å melde seg på Reach for Change. Det er en ideell organisasjon for å forbedre barnas liv. De finner og utvikler forandringsledere – lokale sosiale entreprenører med innovasjoner som løser nød-problemstillinger for barn.

– Jeg søkte og hadde ingen store forventninger. Fikk tilbakemelding om å treffes for intervju. Noen uker senere fikk jeg melding at jeg har fått plass i akselerator-programmet, sier Tina.

Første dagen i programmet skjønte hun hvor høyt nivået var.

– Når jeg hørte om konkurrentens prosjekter og så individets styrke og lidenskap følte jeg meg hjemme og ble inspirert å nå deres nivå. Jeg bestemte meg å investere hele meg. Det var 12 krevende uker. Jeg har fått så mye kunnskap og innsyn, nettverk, selvtillit og støtte av med-change lederene og Reach for Change, og alt det gratis.

Vant finalen og ble Årets Game Changer

22. november var finalen og Tina vant tittelen Game Changer Leader 2017 og forlaget hennes fikk 500 000 kroner. Premiepengene var sponset av MTG hvorav TV3, VIASAT og P4 er prosjektpartnere.

Her er juryens begrunnelse (kilde: Innomag.no):

Verdens sterkeste våpen er ikke bomber – det er empati. Og når empati kan formuleres som ord eller rettere sagt spørsmål – har vi et kraftfullt og bærekraftig våpen verden faktisk trenger! Det finnes i dag ikke noen gjennomtenkte løsninger på de store spørsmålene barn stiller oss – men snart gjør det kanskje det. Og det markedet er stort. Dette prosjektet bidrar til å lære og forstå holdninger blant både barn og voksne – på den siden av gjerdet der det trengs mest. Altså blant de som av og til “tåler så inderlig vel, den urett som ikke rammer dem selv”.

Ingen erfaring med å gi ut bøker

Tina gjorde mye research om tematikken i boka.

– Jeg kontaktet for eksempel barnepsykologer og krisepsykologer, barnevernet og organisasjoner. Boken er kvalitetssikret som undervisningsmateriell fra to universiteter og kvalitetssikret fra Flyktningshjelpen for fakta i boken. Og så måtte jeg prate med både mange flyktninger og med mange voksne med barn i den alderen boken er lagt til, for å se hva markedet ønsker.

Da Tina ga ut boka på eget forlag kunne hun ingenting om å gi ut en bok.

– Jeg vet fortsatt ikke hvordan det «riktige» måten er. Måten jeg gjør det på passer meg og det er det viktigste.

Hvordan lærte du deg hva som måtte gjøres?

– Jeg agerte på hver idé jeg fikk og det ene har som domino ført til neste handling. Kontaktet trykkerier i hele Norge, lagde webside osv. Jeg driver for eksempel min egen distribusjon i samarbeid med Nimber. Så egentlig har jeg bare fulgt tråden.

Fikk drømmen oppfylt

Tina syntes det var vanskelig å lage en bok.

– Redigering er smertefullt. Å vite når du er ferdig er umulig og det er avvisning gang etter gang. Likevel, når du har klart det, føles det godt å være deg. Å oppnå et ønske eller en drøm er sjeldent og rått.

Hva har du gjort for å markedsføre boka?

– Jeg har ikke brukt penger på markedsføring enda. Alt er organisk hittil. Boken fikk mye oppmerksomhet under crowdfundingen på funde.no hvor det kom inn over 120 000 kroner. Samtidig fikk vi en kjempe heia-gjeng som støtter boken.

Aviser, bloggere, blader og radio kontaktet meg som har hjulpet til å spre ordet og boka har vært omtalt i medier som Utrop, NRK Østlandsendingen, Vårt land, Dagen, Nettavisen og Fremmed.

– Hele sommeren har jeg vært med på festivaler og eventer for å være synlig. Jeg har også hatt høytlesninger av boken og foredrag om hvordan man lager en bok. Jeg har holdt workshops for både barn og voksne om hvordan prate om vanskelige temaer, utvikle og bevare empati.

Forfatterens råd til andre

Hva vil du si til andre som vurdere å gi ut en bok på egen hånd?

– Jeg ville si at det ikke finnes bare en måte å gi ut en bok på. Jeg er et godt eksempel på dette. Det er din bok, ditt arbeid. Jeg er min største fan og tror på meg at jeg klarer det uansett. Gjør du det samme, go for it! Når det er sagt så kan det bli ensomt og mye på gang. Da er man glad Boldbooks og Boldbooks-samfunnet finnes.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024