Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Vi rekker vel en kjapp en?

Sist oppdatert for 2 måneder siden

Er korte historier framtiden? I dag lanseres «Historier fra Mellomtiden» på norsk. Les også om 29 Minute Books og The Short Story Dispenser.

Folk har mindre tid til å lese, blant annet i konkurranse med tidstyver som Netflix og HBO. Samtidig viser undersøkelser fra Statistisk Sentralbyrå at bøker faktisk er det eneste mediet nordmenn bruker i økende grad. Det dette går utover er aviser, blader, tegneserier og magasiner. Så bøkene holder godt stand, og kanskje kan korte historier gjøre bøkene enda mer tilgjengelig i en travel hverdag.

Historier fra mellomtiden.

Alt kan skje i mellomtiden

”The Meantime Stories” er allerede lansert på Amazon, hvor over 3000 lesere i USA lastet ned den første fortellingen. Den har fått over 40 anmeldelser på Goodreads, hvor flere skriver at de ikke kan huske sist de lo så mye av en historie.

I dag lanseres den norske versjonen av humorserien, med navnet «Historier fra Mellomtiden». Bak fortellingene står den norske forfatterduoen Vegard Svingen og Øyvind Pedersen.

Barndomsvennene fra Hedmark elsker å skrive i dette formatet.

– Vi får lett nye, morsomme ideer, og det er dessuten tilfredsstillende å kunne ferdigstille en historie i løpet av en måned, i stedet for år (som ved romaner).

De gjorde markedsundersøkelser for å finne ut om korte fortellinger også har livets rett rent økonomisk. I USA har Amazon – verdens største nettbokhandel – egne kategorier for såkalte «short reads». Kunden kan søke på hvor lang tid en fortelling tar å lese (alt fra 15 min til 2 timer). Disse er veldig populære, og gjøres i alle genre. Selv har Svingen og Pedersen valgt å holde historiene på rundt 30-45 min, og i humorgenren som er den de kan og liker best.

I forkant av trenden

– Ettersom vi vet at trender som starter i USA ofte kommer til Norge om 4-5 år, så prøver vi å være i forkant av denne utviklingen her i landet. Det finnes ennå ikke noe godt, norsk ord for «short reads». Vi bruker nødig novelle-begrepet, for nordmenn flest forbinder det med noe som vinner priser, men som få leser, og noe som er trist og tungt. Selv sier vi bare at vi skriver korte, gøyale historier!

egard Svingen og Øyvind Pedersen fra Enterteller lanserer «Historier fra Mellomtiden».

Forfatterne mener at deres konsept tilfører bokbransjen to ting.

– Det ene perspektivet handler om forretningsmodellen. Vi har et eget forlag, eier alle rettigheter og bestemmer alt selv. Det betyr at vi er veldig fleksible. I dette øyeblikk kan vi for eksempel starte opp en ny markedsføringskampanje globalt, fra mobilen på toget, sier Vegard Svingen. 

– Det andre perspektivet handler om det litterære. Vi har troen på at korte fortellinger er noe som også i Norge kommer til å vokse seg stort, fordi folk rett og slett ikke har all verdens med tid, men gjerne vil lese. Og akkurat disse vil vi nå med våre korte, gøyale historier!

Fra og med i dag er de tre første historiene i serien tilgjengelig i norske nettbokhandler.

Det du trenger å vite på 29 minutter

Frank Homme er gründeren bak nettstedet 29minutebooks.com. De tilbyr e-bøker og lydbøker som tar inntil en halvtime å lese. Som de sier på nettsiden:

«Why read a 300 pages book when you only remember 29 minutes of it anyway…?»

Frank Homme, gründer av 29 Minute Books.

Selskapet er ikke et tradisjonelt forlag, men driver med underholdningsbasert informasjon og læring. Gründeren fikk ideen etter at han bestemte seg for å oppdatere sin økonomikunnskaper.

– Etter å ha googlet etter informasjon om ulike temaer innen bank og finans, uten å ha funnet noe som var kompakt og konsist nok til ikke legge beslag på for mye av min svært tilmålte tid, bestemte jeg meg for å samle og sammenfatte et kort resyme av dette selv. Jeg har alltid likt fakta og non-fiction litteratur, så derfor var det naturlig å gjøre dette med flere temaer og emner som jeg var interessert i. Dermed var 29 Minute Books født.

Transit-modus

– Hvem er målgruppen for disse bøkene?

– Formatet med 29 minutter mener vi er perfekt for travle mennesker med begrenset tid. Vi satser derfor mye på å kunne tilby våre tjenester og produkter også når våre brukere er i transit-modus. Altså når de for eksempel sitter i kø til og fra jobb, er ute og jogger, flyreise eller venter på et fly, sier Frank Homme.

29 minute books.

Så langt har de nesten utelukkende fått positiv tilbakemeldinger, og gründeren ønsker mer konstruktiv kritikk på både format, forretningsmodell, grafisk profil og titler.

29 Minute Books ønsker å stimulere folk og spesielt ungdom til å lese mer.

– Hvis vi kan være en katalysator som gjør at ungdom leser en 29 Minute Books tittel om for eksempel psykologi, for deretter å fordype seg i emnet og kanskje velge utdannelse deretter, da har vi oppnådd noe som virkelig vil være verdifullt, sier gründeren, som mener å være alene på markedet om sitt konsept og modell.

Det Bergens-baserte selskapet begynner i disse dager en internasjonal lansering. Sammen med en strategisk partner ønsker de å gå tungt inn i det engelskspråklige markedet og bygge en merkevare rundt 29 Minute Books.

Korte historier på automat

Mens både Svingen & Pedersen og 29minutesbooks satser digitalt, er det andre som satser fysisk. Nettavisen Forbes forteller om The Short Story Dispenser, som ble lansert på en teknologikonferanse tidligere i år.

The Short Story Dispenser.

På denne automaten kan forbipasserende velge å kjøpe en historie som tar 1, 3 eller 5 minutter å lese, og får den deretter printet ut på en rull.

Historiene er skrevet av uavhengige forfattere på nettsamfunnet Short Edition. Over 14 000 forfattere har bidratt med totalt 100 000 tekster, som er lest til sammen 18 millioner ganger. De beste historiene er stemt fram av leserne i nettsamfunnet, og får plass i The Short Story Dispenser.

Automaten appellerer til folk fordi den gleder dem med en unik opplevelse.

– Etter brukerundersøkelsen vår satt vi igjen med tre stikkord: Attraktiv, enkel og original, sier Caroline de Cuverville.

Foreløpig har selskapet plassert ut 20 slike automater, og planen er å utvide i løpet av 2018, samt å lage en utendørsversjon.

Fikk du lyst til å skrive?

Enten du vil skrive kort eller langt, kan BoldBooks hjelpe deg med både å utvikle, produsere og selge historiene dine. Ta en titt på boldbooks.com.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024