Så mye koster det å gi ut en bok

Mynter på et bord. Illustrasjonsfoto til Så mye koster det å gi ut en bok. CC0-lisens fra Pexels.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Hvor mye koster det å gi ut en bok? Det er ikke alltid så lett å svare på fordi regnestykket har så mange variabler. Her gir vi deg et utgangspunkt, og nevner samtidig hva som kan styre prisen opp eller ned. Regnestykket tar med de vanligste tjenestene du trenger fram til boka er ferdig produsert.

Redaksjonelle tjenester

Start med å få en tilbakemelding på teksten fra en manuskonsulent/redaktør om hva som må forbedres for at dette skal bli en best mulig bok. Du kan velge å sende over hele teksten eller bare deler av den til å begynne med. Noen ganger trengs flere runder hos redaktør. Når manuset er ferdig gjennomarbeidet avsluttes det redaksjonelle arbeidet ved å få gjennomført språkvask/korrektur.

Totalkostnad for redaksjonelle tjenester er ofte rundt kr 15 000 – 20 000 ekskl mva.

Dette påvirker prisen:
Forfatterens skriveerfaring, antall tegn, tekstens oppbygning, hvor mye som må påpekes, hvor mange runder hos redaktør, hvor godt språket er, grammatiske feil og skrivefeil.

Finn en samarbeidspartnere her: Redaktør og manuskonsulent, Språkvask og korrektur

Omslagsdesign

Utseendet på boka kan påvirke salget direkte, så da er det viktig å bruke en dyktig omslagsdesigner, som lager et iøynefallende cover. Som regel er det ingen god idé å lage omslaget selv, omslagsdesign handler om mer enn å sette inn tekst på et bilde. Hvis du ønsker et håndtegnet omslag, ta kontakt med en illustratør.

Totalkostnad for omslagsdesign er ofte rundt kr 5 000 – 10 000 ekskl mva.

Dette påvirker prisen:
Et omslag som er skreddersydd kun for din bok, er selvfølgelig mer arbeidskrevende enn om designeren tar utgangspunkt i et eksisterende bilde, og dermed også dyrere. Men det kan lønne seg på sikt.

Finn en samarbeidspartner her: Omslagsdesign, Illustrasjon og grafikk

Layout (ombrekking og e-bokproduksjon)

Når innhold, omslagsbilde, og innhold til baksiden er klart, må boka ombrekkes for å lage trykkeklare filer. Skal du både lage papirbok og e-bok lønner deg seg å velge en ombrekker som kan begge deler.

Totalkostnad for ombrekking inkludert e-bokproduksjon er ofte rundt kr 4-5000 ekskl mva. Skal du kun ha en e-bok koster det fra rundt 1500 kr og oppover.

Dette påvirker prisen:
Hvis du sender over et rotete dokument med mye “fancy” formatering, blir det en jobb å rydde opp etter deg. Det lønner seg derfor å sende over et så rent tekstdokument som mulig, hvor overskriftene er formatert med egne stiler. Både ombrekking og e-bokproduksjon er billigst hvis boka har en enkel layout med kun tekst eller få bilder. Det blir mye dyrere med avansert layout og mange bilder. Hvis du bare skal lage en e-bok trenger du selvfølgelig ikke å lage trykkeklare filer.

Finn en samarbeidspartner til Ombrekking.
E-bokproduksjon kan bestilles via BoldBooks.

Trykking

Med dagens trykkemetoder er det ikke lenger så dyrt å få trykket en bok. Det er så klart billigere per bok jo flere du trykker, men også små opplag kan man få ganske rimelig. BoldBooks har trykkepartnere i både inn- og utland, og med stordriftsfordeler kan vi tilby konkurransedyktige priser.

Totalkostnad for trykking ligger ofte på rundt kr 15 000 – 25 000 ekskl mva, inkludert levering.

Dette påvirker prisen:
Opplaget, altså hvor mange eksemplarer av boka du skal trykke har mye å si. For de fleste indieforfattere holder det med 500-1000 bøker. Andreopplaget hos samme trykkeri er billigere enn det første. Antall sider gjør også utslag på prisen, en tynn bok er naturlig nok billigere å trykke enn en tykk bok. Formatet kan også påvirke prisen, det kan være en del å spare på å justere fra størrelsen fra over A5 til A5 eller mindre. I prisberegningen vil også tykkelse og kvalitet på papiret tas med i betraktning, samt om coveret skal være foliert (anbefales). Innbindingen påvirker også en god del. Bøker med stive permer (hardcover) er dyrere å trykke enn myke permer (softcover), men det er også andre faktorer som spiller inn. Vær så presis som mulig i dine spesifikasjoner til trykkeriet. Hvis du er villig til å akseptere lang leveringstid, blir det lettere å finne et rimeligere trykkeri, enn om du må ha boka raskt ferdig.

Trykking av papirbøker kan bestilles via BoldBooks.

Så, hvor mye koster det å gi ut en bok totalt?

Ut fra disse anslagene vil en papirbok koste mellom 40 og 60 000 dersom du benytter deg av tjenestene ovenfor. Men jeg har både sett bøker som har vært mye billigere og bøker som har kostet godt over 100 000 å få produsert. En e-bok blir så klart alltid en del billigere, da man ikke har noen utgifter til trykking.

På siden Forfattertjenester på BoldBooks.no finner du alle tjenester og samarbeidspartnere du trenger for å gi ut en bok selv. Vi anbefaler å kontakte leverandører for de ulike tjenestene be om et pristilbud for akkurat din bok. Avtal pris på forhånd, slik at du får forutsigbare kostnader.

Les også: 7 ting du må vite hvis du skal gi ut din egen bok

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*