Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Livsstilbok solgte godt

Sist oppdatert for 2 år siden

Nylig hentet han de siste bøkene fra lageret, bare et halvt år etter at boka kom ut. Å markedsføre sin egen bok er krevende, synes Andreas Lycke, men boka har likevel nådd ut til sitt publikum.

– Kan du fortelle hva «Din Vei» handler om, og hva som fikk deg til å skrive den?

– Jeg ønsket å skrive en bok som får frem kompleksiteten og helheten i det å lykkes med mat og trening over tid. En bok som inneholder alt man trenger. Samtidig ville jeg formidle at det ikke alltid er så enkelt å lykkes med varig endring, og at det viktigste er å gjøre det grunnleggende riktig over tid. Det finnes jo så mange lettvinte løsninger og misforståelser der ute.

Ingen oppskriftsbok

Andreas Lycke hadde som mål å få til en bok som både er forskningsbasert og grundig, men også enkel nok til å kunne brukes av folk flest.

– Det var ingen enkel oppgave, sier forfatteren. – Boken består av tre deler. Den første er om motivasjon og endring, den andre om kosthold og den tredje om trening og bevegelse. Jeg har skrevet den som et slags oppslagsverk, der leseren kan bruke det han/hun har behov for til ulike tider. Det er en bok som krever litt av leseren, fordi hun selv må ta valg basert på informasjonen i boken og sine egne erfaringer. Det er ingen oppskrift hun kan følge slavisk steg for steg. Samtidig inneholder boken så mange konkrete tips at det er mulig å slå opp og sette endringer ut i livet umiddelbart.

Andreas har tenkt flere ganger at dette kunne vært 3-4 ulike bøker, men ønsket at hans første bok skulle inneholde «alt».

Les om samspillet mellom redaktøren og forfatter Andreas Lycke: – Redaktøren ba meg slette 150 sider

– Har du testet manuset på noen lesere før boka ble gitt ut?

– Ikke så mye som jeg kanskje burde gjort. Faktisk er det bare redaktøren hos BoldBooks som har lest den. Heller ikke han leste hele siste versjon. I tillegg har samboeren min lest deler av den.

Markedsfører egen business

Selv om han ikke har testet manuset på lesere, så har han testet budskapene.

– Jeg er jo vant til å formidle gjennom kurs, foredrag, blogg og sosiale medier. Samt i arbeidet med klienter jeg følger opp. Mye av innholdet i boken er basert på det jeg formidler i slike kanaler.

– Du jobber som helsecoach, fysioterapeut, ernæringskonsulent og personlig trener. Har du brukt boka bevisst for å markedsføre businessen din, og har du fått flere kunder på den måten?

– Jeg har markedsført boken som en del av flere ting jeg gjør for å markedsføre businessen min. Har fått noen få kunder som har kommet fordi de har lest boken. I tillegg har boken stor verdi i å skape synlighet og gi meg troverdighet, noe som er viktig fordi jeg akkurat har startet egen virksomhet. Jeg føler det er noe solid ved at man har gitt ut en bok.

Andreas Lycke har brukt Facebook aktivt både før og etter bokutgivelsen.

Faglig lærerikt å skrive bok

For forfatteren er den faglige oppdateringen vel så viktig som boksalget, og har vært uvurderlig.

– Det har blitt mye tydeligere for meg hva jeg ønsker å stå for, og kompetansen min har fått et solid løft. Å lese enorme mengder faglitteratur, koble det sammen med 15 års erfaring, og forsøke å formidle det på en måte som er forståelig for folk flest, har rett og slett vært utrolig lærerikt.

– Siden første opplag snart er utsolgt har du tydeligvis vært flink med markedsføring. Har du hatt en bevisst markedsstrategi helt fra starten?

– Jeg hadde noen tanker om hvordan jeg ville markedsføre boken. Og så var jeg veldig bevisst på at jeg måtte bruke tid og krefter på det. Når man utgir på eget forlag er det jo ingen som får vite om boken hvis man ikke selv forteller om den. Selve strategien har nok blitt litt til underveis. Noe av det jeg hadde planer om har blitt noe av. Andre ting har jeg droppet eller rett og slett ikke turt.

Har delt fra sitt liv som indieforfatter

– Hvordan har du brukt sosiale medier og digitale kanaler i markedsføringen? 

– Jeg er allerede aktiv på sosiale medier, særlig Facebook, så det har vært en selvfølge å markedsføre boken der. Jeg har blant annet publisert flere innlegg om livet som indieforfatter. Alt fra spenningen rundt utgivelse til bilder fra hyppige besøk på postkontoret og begeistringen når det kommer nye bestillinger. I tillegg til at det har gitt salg, har det faktisk hatt en stor verdi med heiarop og hyggelige tilbakemeldinger på sosiale medier. Så takk til alle som følger meg der!

Anders innhentet også tilbakemelding, via et spørreskjema, fra de første leserne.

– Disse har jeg brukt en del i markedsføringen. Og så har jeg brukt noen kroner på annonsering på Facebook. Har prøvd mange ulike annonser, uten å bli særlig klok på hva som fungerer best.

Bokhandlere tar inn boka

– Kan du nevne noen konkrete markedsføringstiltak du har gjort og effekten av dem?

– I tillegg til det jeg har gjort i sosiale medier, har jeg besøkt lokale bokhandlere. Så godt som alle jeg besøkte har tatt inn noen eksemplarer. Fikk også noen få bestillinger av å sende e-post til andre bokhandlere rundt om i landet.

Han hadde lenge planer om å kontakte journaliser i forbindelse med utgivelsen.

– Her ble jeg imidlertid stoppet av frykt, så det ble aldri noe av. Bortsett fra en kontakt med lokalavisen Budstikka, som ikke var interessert i å lage noe.  

Nevnte ikke boka til media

Selv om han ikke har kontaktet journalister aktivt har Andreas Lycke vært noen ganger i media.

– Jeg har både vært i magasinet iForm, Sprek (samarbeid mellom flere store regionsaviser) og i Dagbladet. Dette har imidlertid ikke vært på grunn av boken, men mer som en følge av andre ting jeg holder på med. I ettertid ser jeg at jeg kunne vært tøffere til å få frem boken i disse settingene. Jeg var for eksempel med i Sprekpodden (podcast fra Sprek) og snakket om varig livsstilsendring rett etter lansering. Litt for mye beskjedenhet gjorde at jeg ikke en gang nevnte boken min.

Andreas framstår ikke som en beskjeden person, så dette må vi få høre mer om.

– Jeg tror det er viktig å være oppmerksom på utfordringene som ligger i å aktivt anbefale og markedsføre sin egen bok, sier han. – Det handler ikke bare om det tekniske med annonser eller å vite hva man skal gjøre. Vel så krevende er det å tørre å anbefale noe man selv har laget, og å overvinne beskjedenhet og frykten for å få nei.

Utenfor komfortsonen

– Har du et eksempel på en slik situasjon hvor du er redd for å få avslag?

– Jeg var skikkelig nervøs første gang jeg gikk inn i en bokhandel for å spørre om de ville ha boken min. Heldigvis gikk det bra, og etter hvert ble det lettere og lettere. Det har også vært en utfordring å anbefale min egen bok direkte til folk jeg treffer, selv til klienter jeg jobber med eller til familie og venner. Det føles rett og slett ukomfortabelt å «skryte» av noe man selv har laget. Vil tro folk er opplever dette på ulike måter, men for mange vil det nok være litt utenfor komfortsonen å anbefale sin egen bok i alle mulige sammenhenger.

Siden han selv har tatt imot bestillinger, har han også visst hvordan salget går fra dag til dag.

Berg-og-dalbane

– I perioder har det vært litt emosjonell berg-og dalbane. Høyt oppe i perioder med mange bestillinger, og litt svak i troen når det har stoppet litt opp. Men sitter jo med hele ansvaret selv. Det gjør at det er ekstra moro når det går bra, men også mer frustrerende hvis det ikke går som ønsket. Det er kun en selv som kan gjøre noe med det.

– Har det vært en krevende prosess?

– For meg har det tidvis vært krevende å holde markedsføringstrykket oppe. Samtidig har jeg sett det som helt nødvendig for å få den «ut til folket», slik at flest mulig får muligheten til å lese det jeg har jobbet så utrolig mye med, sier forfatteren. – Jeg tror det å utgi bok er en sterk følelsesmessig opplevelse uansett. Men jeg antar at den blir enda sterkere som indieforfatter. Man er tettere på hele prosessen, har hele ansvaret selv og har kanskje investert penger i få ut boken.

Har solgt de fleste bøkene selv

– Hvordan har salget vært i bokhandel kontra bøker du har solgt direkte til leserne?

Jeg antar at 75-80 % av boksalget har vært direkte fra meg. De fleste gjennom bestillinger på nettsiden min, der jeg laget en nettbutikk for boken. I tillegg har jeg solgt til lokale bokhandlere og fått bestillinger fra Ark og Norli sine systemer og andre bokhandler. Har også fått noen få bestillinger via Bokbasen og noen fra Biblioteksentralen.

Andreas mener at han nok ikke har tatt ut potensialet som ligger i å selge direkte i møter med folk.

– Jeg har verken hatt boklansering eller vært særlig flink til å anbefale boken til kursdeltakere eller til folk jeg treffer. Så, det har rett og slett vært mye markedsføring og salg på nett.

Prisstrategi

– Boka er ikke spesielt billig (kr 449), hva har vært prisstrategien din?

Jeg vet at boken er i øvre prissjikt. Samtidig er det en omfattende bok på 456 sider, med fargetrykk på alle sidene og mange figurer, tabeller og oversikter. Den er litt i grenseland mellom en fagbok og en bok for folk flest. Førstnevnte ligger jo ofte litt høyere i pris.

Etter at han lanserte boken, ble den reelle prisen raskt 390 kroner.

– Alle de store nettbokhandlene tok 12,5 % rabatt, så da satte jeg samme pris i egen nettbutikk for å være konkurransedyktig på pris. Det betyr at de aller fleste har betalt under 400 kroner for boken, noe jeg synes er passe for en bok av denne typen. Bøker på 200-300 sider uten en eneste farge kan jo ofte koste rundt 300 kroner.

Lettlest og faglig sterk

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på boka?

– Alle tilbakemeldingene jeg har fått, har vært gode. Lekfolk beskriver den som lettlest, innholdsrik og oversiktlig, og fagfolk sier den er faglig meget sterk. Jeg er særlig glad for at folk opplever den som lett å forstå, fordi den har så mye innhold at det kunne blitt vanskelig for folk å ta inn. Jeg brukte også utrolig mye tid på å lage oversikter, figurer og tabeller, nettopp for å gjøre det enkelt for leseren å finne det han/hun trenger.

– Har du nye bokprosjekter på gang?

– Det har slått meg å skrive en ny versjon. Særlig siden jeg kommer til å selge ut første opplag ganske snart. Kunne også tenke meg å skrive en enda enklere og mer praktisk rettet versjon for folk flest, og en litt annen variant for fagfolk. Terskelen ville jo vært lavere denne gangen, fordi jeg har lært så mye om det praktiske rundt bokutgivelse. Alt fra skriving og design i Adobe Indesign til ISBN-nummer, bokbase, nettbutikk, utsendelse, innpakking og ombrekking.

Mange formidlingsmuligheter

Samtidig vurderer forfatteren andre spennende måter å formidle på.

– Jeg kan lage enklere hefter, holde kurs og foredrag eller formidle på nett gjennom bruk av video, oppgaver og dialog. Inntil videre sier jeg meg nok fornøyd med å stryke bokutgivelse fra lista, og konsentrerer meg om å nå ut i andre formater enn bok.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024