Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Når bestselgere går indie

Sist oppdatert for 2 år siden

For en uke siden gjorde den mestselgende forfatteren Jørn Lier Horst et trekk som rystet bokbransjen. Med investor Petter Stordalen på laget forlot han Gyldendal forlag, for å starte sitt eget. Satsningen overrumplet alle, men særlig innovativt er det jo ikke. De startet bare et nytt forlag.

Vi får signaler om at stadig flere forlagsforfattere vurder å starte for seg selv. For mange er det et enkelt regnestykke. Man skal ikke selge veldig mange bøker før det lønner seg.

Frilansere + digital markedsføring

De færreste er så produktive som Jørn Lier Horst eller har økonomi til å ansette sin egen redaktør og markedssjef. Men forfattere har en annen mulighet – nemlig å benytte frilansredaktører og andre samarbeidspartnere på BoldBooks plattformen. Mange av våre tjenesteleverandører jobber også for forlagene.

Vi jobber også med å bidra til digital markedsføring av bøker, gjennom et prosjekt som er støttet av Kulturrådet. Her skal vi utvikle mekanismer på boldbooks.no som gjør forfatterne og bøkene deres mer synlig.

Vi tror at kombinasjonen profesjonelle frilanstjenester og digital markedsføring er det som skal til for å ta steget fra forlagsforfatter til uavhengig forfatter. BoldBooks vil bistå hele veien, og nettløsningen skal videreutvikles i tråd med vår visjon om å bli forfatterens førstevalg når en bok skal utgis.

Under bildet står teksten fra vårt debattinnlegg som ble publisert i Dagens Næringsliv 17. februar 2018.

Når bestselgere går indie

av Kristin Over-Rein, gründer av indieforfatterplattformen BoldBooks

Så skjedde det vi har gått og ventet på – en av Norges mestselgende forfattere gjør seg uavhengig av forlaget og begynner å gi ut egne bøker.

DN kunne forrige helg melde at Jørn Lier Horst starter eget forlag, og Petter Stordalen er med på laget som investor.

Vi har sett det i andre kulturfelt som musikk-, film- og spillbransjen. Nå skjer det også i bokbransjen, at forfattere ser at de ikke lenger trenger å ha et stort selskap i ryggen for å publisere godt innhold.

Den internasjonale trenden har vært der noen år, nå følger Norge etter. På Amazon har “independent authors” kapret store markedsandeler. I antall e-bøker selger de mer enn forlagene.

Spesielt forfattere som allerede har bygget seg opp et publikum, må ha alt å vinne på å bli selvstendige. Forfatteren beholder rettighetene til sitt eget manus i alle formater, kontrollen over utgivelsesprosessen, og ikke minst inntektene.

På et forlag blir forfatteren avspist med 10-15 prosent av salgsinntektene. Bokhandlerkjedene, som igjen er eid av de tre største forlagene, stikker av med en stor del av kaka. Ofte viser det seg at forfatterne uansett må stå for mesteparten av markedsføringen selv, uten å få noe ekstra for det.

Med dagens kanaler for digital markedsføring kan forfatteren nå sitt publikum direkte, og hoppe over både forlags- og bokhandlerleddet.

Det som blir avgjørende framover er å klare å holde et like høyt nivå som de forlagsutgitte bøkene. Men når stadig flere redaktører blir frilansere, står de fritt til å selge sine tjenester også til uavhengige forfattere. Og redaktørrollen er hjertet i forlagene, det er de som bidrar til å løfte kvaliteten. Hva vil skje når også de beste redaktørene går indie?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024