Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Omslagsdesign – en kreativ prosess

Sist oppdatert for 2 år siden

«Jakten på Tao» av Ulrik Heger handler om den kinesiske livsfilosofien taoismen. Hvordan takler en omslagsdesigner oppdraget med å visualisere noe som ikke kan sanses, veies eller måles? Johanne Lian Olsen tok utfordringen. Her forteller forfatteren og omslagsdesigneren om prosessen med å komme fram til det riktige omslaget.

Etter ti års arbeid med manus, følte Ulrik Heger seg endelig klar for å få laget et omslag til boka. Å få hjelp av en profesjonell designer er ikke gratis, men Ulrik var ikke i tvil om at bokprosjektet fortjente denne investeringen. Bakgrunnen var erfaring fra hans forrige bok.

Fanget essensen av boka

– Jeg hadde en sterk oppfatning om hvordan coveret burde være. Det coveret jeg ble presentert for hadde et bilde som jeg ikke ville ha funnet fram til selv. Bildet fanget mye av essensen av boken. Jeg forsto da at den kreative prosessen alltid blir bedre når man kan kaste ideer frem og tilbake og tilføre hvert sitt unike perspektiv. På den måten oppnår man synergieffekter og sluttproduktet blir bedre enn hvis man skulle gjort prosessen alene, sier Ulrik Heger. 

For å finne en designer til den kommende boka gikk Ulrik gjennom oversikten på BoldBooks. Ifølge forfatteren var valget om å kontakte Johanne Lian Olsen for det meste basert på intuisjon. 

– Jeg ga henne ingen særlige føringer, men sendte over enkelte seksjoner i boken for inspirasjon, sier forfatteren. – For meg var prosessen enda mer spennende ved å holde det så åpent som mulig for å se hva Johanne ville trekke ut av det.

Involvering gjør resultatet bedre

Temaet taoisme var nytt for meg, men Ulriks introduksjon var både oversiktlig og forståelig. Allerede her fikk jeg noen stikkord som jeg kunne bygge skissene ut fra, og de fungerte som visuelle referanser for meg, sier designer Johanne Lian Olsen.

For henne var det viktig å involvere forfatteren i det videre arbeidet.

– Da dette er et ganske vidt og abstrakt tema var det viktig at Ulrik var med i prosessen da han vet best hva omslaget behøver å uttrykke. Jeg tror at samtaler og deling i den kreative prosessen gjør sluttproduktet bedre enn om man sitter i isolasjon og skaper, sier Johanne Lian Olsen. 

Omslagsdesigner Johanne Lian Olsen i arbeid.

I den neste fasen av prosessen sendte Johanne over en del alternative skisser som Ulrik kunne kommentere på (NB: Ikke 100 % gjennomarbeidet). Skissene viser bredden i stil og hvordan man kan illustrere et så vidt tema som taoisme er.

Stjerne som konsept

Her er eksempler på tekstutdrag som inspirerte henne i arbeidet med skissene.

‘Tao Te Ching er i dag den mest solgte boken etter bibelen og har blitt omtalt som en hvit dverg, en stjerne så kompakt og varm at den er hvitglødende.’

– Her brukte jeg en enkelt stjerne i forskjellige former på omslaget. Det var både abstrakte stjerner, og også en glødende hvit form, som samtidig satte fokus på bokens tittel, sier Johanne.

Motsetninger som konsept

‘Mørket gjør at stjernene kommer frem.’

og

‘Det som er selve essensen av livet, det kalles “veien”. Det som er og det som ikke er produserer hverandre. Vanskelig og lett komplementerer hverandre. Lang og kort bestemmer hverandre. Høy og lav står i kontrast til hverandre. Før og etter følger hverandre. ~ Lao Tzu’

– I boken skriver Ulrik om motsetninger, yin & yang, og jeg forstod det som at man trenger motsetninger for å forstå/sette pris på de gode deler av livet. Noen av skissene fra prosessen fokuserer på dette med motsetninger, men på en forenklet og abstrakt måte, sånn at det oppfordrer publikum til å legge sin egen tolkning inn i designet.

Naturens prinsipper som konsept

‘Det primære budskapet i Tao Te Ching handler om viktigheten av å følge naturens prinsipper i måten vi lever livene våre. Det vil si at vi anerkjenner og handler ut i fra at vi er natur og at naturen er en sammenhengende helhet i kontinuerlig endring.’

og

‘Taoismen bygger på ideen om at naturens livsrytmer følger til dels forutsigbare mønstre som følge av de sykliske bevegelsene mellom yin og yang’

 – Her skisset og lekte jeg med ideen om at det også i naturen finnes motsetninger: organisk/struktur, naturlig form/geometri.

Abstrakte elementer som konsept

‘Utfordringen knyttet til det er at Tao er et særdeles subtilt og diffust konsept. I taoismen representerer Tao det som ikke kan sanses, veies eller måles. Det som finnes i alt og som inneholder alt men som allikevel ikke besitter noen form.‘

– Her utviklet jeg noen layout som var abstrakte for å ikke legge for mange føringer i hvordan man skal forstå innholdet, men legge inn sine egne tolkninger. Er det en stjerne, er det en kraft som ligger utenfor vårt univers eller refererer det til yin&yang-symbolets utforming? Her skulle det være opp til publikum å forstå omslaget på sine egne premisser. Ulrik skriver at ‘ingenting eksisterer i isolasjon’, og det var derfor viktig at komposisjonene fokuserer på hvordan elementene forholder seg til hverandre.

Utrolig spent på å se skissene

Slik beskriver Ulrik sitt første inntrykk av designskissene:

– Jeg var utrolig spent på hva Johanne ville komme opp med. Da jeg så de første forslagene ble jeg lettet og glad over å se at flere av forslagene hadde en ganske enkel og ren stil, noe jeg hadde sett for meg at boken burde ha. Jeg fikk også en følelse av å ha stor frihetsgrad til å forsette og eksperimentere og velge ut en retning og dermed ble jeg sikker på at vi skulle finne frem til et omslag som jeg ville bli fornøyd med.

Etter å ha gått mer i dybden på hvert forslag plukket Ulrik først ut disse fem favorittene:

Felles favoritt

– Jeg ble veldig glad da vi hadde de samme favorittene ut fra skissene, forteller Johanne. – Det er jo ikke alltid gitt at man er samstemte i de visuelle valgene, og det respekterer jeg som designer. Men denne gangen følte vi begge sterkest for et av konseptene. Det ble et par runder med rettelser hvor Ulrik kom med mange gode ideer underveis.

Det konseptet begge hadde som sin favoritt var dette, som Ulrik ganske raskt falt ned på:

Rød symbolfarge

– Det var noe med roen i bildet og enkelheten som appellerte til meg og som jeg var på ute etter – uten at jeg hadde uttrykt dette til Johanne på forhånd. Jeg syntes også fargen Johanne hadde valgt var spennede (dyp lilla) men jeg følte samtidig at omslaget burde være en kombinasjon av hvitt, rødt og sort, da dette er et ganske vanlig fargeuttrykk i kinesisk kunst. 

– Rødt er en symbolsk farve innenfor asiatisk kultur, og det fungerte meget godt i designet, sier Johanne.

– Når vi prøvde det ut i rødt falt alle brikkene på plass og jeg visste med en gang at vi hadde landet på riktig omslag, sier Ulrik.

Instagram-likes fra Asia

Som en ekstra bekreftelse fikk designforslaget også veldig god respons på Instragram. 

– Jeg legger ut skisser på prosjekter jeg er i gang med, og får normalt en del tilbakemeldinger, sier Johanne. Men denne posten gikk over alle forventninger og ga meg over 4 ganger så mange likes som jeg bruker å få. Det som var interessant var at jeg fikk en del nye følgere som var designere fra Asia!

Slo også an i Sveits

Johanne har også vist frem forslagene til designkollegaer og de var enige i Ulriks valg.

– Jeg har en del kollegaer fra Sveits, som stilmessig er en nasjon med fokus på veldig striks og lite illustrasjons-fokusert stil. De var veldig begeistret for forslaget, så jeg tror det abstrakte i omslaget tiltaler forskjellige typer mennesker, sier hun.

Da forsiden var valgt fortsatte de prosessen med å designe baksiden og foreta små justeringer her og der.

Forfatter Ulrik Heger viser fornøyd fram en utskrift av det designforslaget han endte opp med til Jakten på Tao.

Dialog gir helhetlig produkt

– Alt i alt har det vært utrolig givende og spennende å få lov til å skape noe sammen med andre, sier en svært fornøyd forfatter.

Nå har Ulrik Heger bestilt redaksjonelle tjenester, ombrekking, trykking og markedsføring, og begynner å ha det meste klart til boklanseringen på Litteraturhuset i desember. Designeren selv er også veldig glad for sluttresultatet:

– Jeg tror at kan man bidra med å løfte sluttproduktet et hakk som designer. Omslaget er jo det første som møter lesere når de leter etter en ny bok, og hvis man kan få innhold og omslag til å snakke sammen, tror jeg man kommer frem til et mer helhetlig produkt, sier Johanne Lian Olsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024