Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Anniken Bjørnes og Sommerengelen

Sist oppdatert for 2 år siden

Som sommerfuglen i boka si, er Anniken Bjørnes i vinden om dagen. I løpet av en og samme uke relanserer hun barnebok og deltar i Hans Olav Brenners programserie på NRK P2.

I dag, 4. juli, lanserer forfatteren sin bok Sommerengel om igjen. Denne gangen på eget forlag og med nytt cover. Senere i uka er Anniken å høre på radio, i programmet Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa. Lørdag 8. juli er temaet sakprosa for barn og ungdom.

Kritisk til forlagenes satsning på sakprosa for barn og unge

Hvordan gikk det til at du ble plukket ut til å være gjest hos selveste Hans Olav Brenner? 

– Jeg er vel mildt sagt over snittet aktiv på Facebook, og det er takket være det at jeg ble plukket opp av NRK. Det startet med en kommentar jeg la inn under et innlegg fra NRK Bok om sakprosa for barn og unge, der jeg uttalte meg kritisk om norske forlags manglende satsing. NRK tok kontakt via Facebook, og spurte om de kunne sitere meg i en sak om samme tema. Deretter ble jeg kontaktet av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening om å delta i NRKs programserie.

Hvordan gikk radioopptaket, og hvordan var det å være «bak kulissene» i NRK?

– Det er litt magi over Marienlyst og NRK. Det var med ærefrykt jeg gikk inn gjennom dørene der, sammen med de to andre i panelet, de meget kompetente litteraturdamene Gro Jørstad Nilsen og Hilde Slåtto. Jeg overdriver ikke om jeg sier at Hans Olav Brenner er min favorittprogramleder. Han var ennå kulere enn forventet. Avslappa, jordnær, og veldig trivelig fyr. Opptaket gikk fint. For min del tenkte jeg litt vel mye på å lage «bra radio», og som trønder tar man lett det «humoristiske ansvaret». Dette kan antagelig høres tydelig, for den som slår på radioen under sendetiden.

Vant bibliotekarenes pådriverpris med Facebook-engasjement

Hennes Facebook-aktivitet har ikke bare bragt henne til radioen – i fjor vant Anniken også Norsk biblioteksforenings Pådriverpris. I juryens uttalelse står det blant annet:

«Anniken har vært en pådriver for deling og samarbeid, som er i tråd med de grunnleggende verdier alle typer bibliotek er bygd på, og hun er et godt forbilde. Hun har i sitt arbeide for å skape et nettverk for skolebibliotekarer gått langt utenfor det man kan forvente.» 

Selv visste ikke Anniken at bibliotekarenes pådriverpris fantes, før hun fikk en telefon fra lederen i NBF, som fortalte at hun hadde vunnet.

– Det hele begynte med at jeg startet en facebookgruppe for skolebibliotekarer i videregående skole. Denne spredde seg raskt og har i dag 569 medlemmer, og omfatter nå også ungdomsskoler. Her deler vi tips og idéer, hjelper og inspirerer hverandre, og bytter bøker. Premien var å få delta på Det norske bibliotekmøtet i Tromsø i mars 2016, og holde et innlegg der, for flere hundre bibliotekfolk. Det var stor stas!

Etterpå har hun også vært andre steder i landet og holdt foredrag. 

Hva har prisen betydd for ditt engasjement for barnelitteratur?

– Nettverket jeg har fått innenfor bibliotek, litteratur og skriving har nå blitt kjempestort. Det er fantastisk å møte og bli kjent med så mange som brenner for litteratur for barn og unge. Jeg er helt overbevist om at leselyst og leseglede er alfa og omega for lese- og læreferdighetene blant unge. Bibliotek og barnelitteratur er noe av det viktigste å satse på i samfunnet, og jeg tror helt bestemt det har stor betydning for gjennomføring og karakternivå i videregående.

Anniken Bjørnes med forrige utgave av sin bok Sommerengel, her på barnebokmessen i Bologna i Italia.

Skriver om alvorlige tema for barn

 Anniken har utgitt to barnebøker på etablerte forlag. Boka Sommerengel handler om ei ung jente som har mistet mamma i kreft, og om hvordan hun og pappa takler sorgen gjennom sommeren etterpå.

Hvor fikk du ideen til Sommerengel fra?

– Ideen kom da jobbet som lærer, og hadde en elev som mistet mammaen sin i kreft. Jeg lette etter bøker om temaet, uten å finne noe som passet. Og da tenkte jeg at denne boken må jeg skrive.

Ti år etter sto boka i bokhandelhyllene. Da hadde hun selv også opplevd kreft i flere tilfeller i egen familie. Men hva er en sommerengel?

– Det er en sommerfugl som egentlig er en engel – en som har så mye kjærlighet i seg når hun dør, at hun får en siste sommer for å ta farvel med sine kjæreste. Idéen til dette stammer fra sommeren etter at min farfar døde av kreft, og en sommerfugl stadig dukket opp ved huset han hadde bodd i. Vi tullet med at det var han som hadde kommet tilbake for å passe på oss.

Hun har også utgitt billedboka Ballongjegeren, som handler om en gutt som ligger alvorlig syk på et sykehus, men situasjonen hans nevnes aldri konkret. I stedet fokuseres det på guttens livsglede og optimisme, samt den store kjærligheten mellom familiemedlemmene.

– I Ballongjegeren er det en gutt som er dødssyk, og boka ender med at han «reiser». Ubevisst tror jeg denne fortellingen oppsto i meg fordi jeg selv har mistet en liten bror. Jeg var 11 år, og jeg husker jeg fant trøst i å tenke på at han hadde det godt der han var, at han kom til noe fint. Det gjør også gutten i Ballongjegeren.

Inspirert av Robinson Crusoe

Anniken lærte selv å lese som femåring, og favorittboka ble Robinson Crusoe, som hun oppdaget i sjuårsalderen.

– Jeg tenkte at det ikke kunne finnes noe mer fantastisk enn å skape slike verdener, ut av fantasien. Og dess mer jeg leste, dess større ble drømmen om selv å bli forfatter en dag. Jeg har ikke skrevet så mye opp igjennom, annet enn det jeg måtte gjennom skolen, men drømmen om å dikte egne historier falmet aldri.

Det var først da hun søkte og kom inn på forfatterutdanningen for barne- og ungdomslitteratur ved Norsk Barnebokinstitutt, at skrivingen løsnet.

– Og for et trøkk dette utløste! Nå er hodet stappfullt av idéer til bøker, karakterer og fortellinger, og det står kun på tid og disiplin, før flere bokutgivelser kan realiseres.

Ønsker full kontroll over egne bokutgivelser

Nå går Anniken egne veier med forfatterskapet. Boka «Sommerengel» er nettopp relansert på eget forlag med nytt omslag, og for første gang som e-bok.

Hva er grunnen til at du valgte å bli indieforfatter?

– Det er først og fremst for å ha full kontroll over eget forfattervirke, og medbestemmelse over hele prosessen. Jeg har lært enormt gjennom samarbeidet med forlagene som de to barnebøkene er utgitt på. Og jeg lærer daglig nye ting gjennom skrive- og forfatternettverkene på Facebook.

Gjennom årene har hun opparbeidet et stort nettverk av proffe folk, og er villig til å betale for samme jobb som et forlag ville investert.

– Jeg føler at jeg begynner å ha nok litterær pondus til å styre min egen forfatterskute, og da jeg oppdaget BoldBooks, var det lett å endelig bestemme seg for å gå indie. Jeg er oppriktig interessert i å lære om forlagsdrift, og å utvikle det til noe bra. En siste grunn for å gi ut på eget forlag, er at fortjenesten over tid blir mye større enn ved å gå gjennom etablerte forlag.

Hvilke holdninger har du møtt til dette valget fra andre som jobber med bøker?

– For min del har det vært tommelen opp, fra alle kanter. Flertallet synes det er tøft gjort, og mange har trua på meg som forfatter, og forlagseier.

Som musikk utgitt på egen label

Er det noen som tenker at bøker som er gitt ut på eget forlag ikke har samme litterære kvalitet som de som gis ut på de store forlagene?

– Det skjer nok, men dårlige utgivelser selger ikke, og vil naturlig forsvinne. Trenden blant indieforfattere nå er å kjøpe tjenester fra profesjonelle, slik at utgitt bok er helt på høyde med de som gis ut på etablerte forlag. Dette er veldig viktig, om indieforfatterskap skal kunne bygges opp som likeverdige med forfatterskap innenfor de store forlagene.

Anniken vært forskånet for fordommer mot egen selvpublisering, men debatten raser til tider hett i media.

– Det rareste med denne debatten, tenker jeg, er at det bare gjelder litteratur. Hva med musikk – utgitt på egen label? Hva med malere – som selv arrangerer utstillinger, vernissage og salg? Hva med keramikere, ja håndverkere av alle slag. Stiller man spørsmål om disse kan utgi eller selge det man selv har skapt, uten at det må kvalitetsstemples av et overordnet organ?

Tips til forlagsforfattere som vil relansere en bok

Hvordan var prosessen med å ta tilbake rettighetene fra forlaget?

– Rettighetene tilfaller i følge normalkontrakten forfatteren om denne ønsker det, etter en viss tid etter at restopplaget er makulert. Det gikk greit.

Nettsider for seg selv og forlaget har Anniken laget selv. Ellers har hun kjøpt en god del tjenester. På Facebook kom Anniken over en designer som laget nytt bokcover og designet også logoen til forlaget hennes, Fly Fly.

– Andre tjenester jeg har kjøpt er ombrekk fra word til trykkeklar fil, oversettelse til engelsk utgave (Angelfly), og opprettelse av epubfiler for ebokutgivelse. Etter å ha sjekket priser hos trykkeri selv, fikk jeg et knalltilbud via Boldbooks som jeg slo til på. Det har vært mye jobb for egen del, og kostet en hel del for de profesjonelle tjenestene jeg har kjøpt, men prosessen har vært knirkefri.

Hva er dine råd til andre forlagsforfattere som vurderer å gjøre det samme?

– Følg med på nett, hold deg oppdatert og lær om bokbransjen, delta aktivt i ulike relevante grupper på Facebook, og bygg nettverk. Ikke vær redd for å stille spørsmål, eller be om hjelp. Indieforfattermiljøet er inkluderende og mangfoldig. Det er rom for alle som ønsker, drømmer, og vil sterkt nok!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024