Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Spenning gir leselyst

Sist oppdatert for 3 måneder siden

– Krimbøker for barn og unge skal være underholdende og lettleste, sier Sigrid Olsen, som er ute med ny bok i serien Trippelgjengen.

Tekst og foto: Anne Kristin Møller

Ideen til serien kom som et naturlig resultat av Olsens engasjement for å skape leselyst blant barn og unge. Gamle, forlatte hus setter alltid fantasien i sving. Hva hendte med dem som bodde der? Hvorfor ble huset forlatt? Og ikke minst – spøker det der?

Sjømannens gåte er Sigrid Olsens andre bok i serien, og den handler om trekløveret Even, Marcus og Emma som løser mysterier i Lillevik på sommerferie. De gjør mye gøy sammen, men på samme tid skjer det mystiske hendelser og skumle saker. En kioskraner forsvinner. En gammel uløst gåte dukker opp. Trippelgjengen tar saken.

Serien tar også for seg relasjoner mellom barn og voksne, hvor det er rom for ettertanke og funderinger. Det handler om hvordan man har det etter å ha blitt skadet i en ulykke, og om hvorfor noen trives best i eget selskap.
– Vi møter alle ulike utfordringer, og det er enklere å få i gang en samtale mellom barn og voksne når det ikke handler om oss selv, men om personer i en bok, mener forfatteren.

Øvelse gjør mester

Sigrid Olsen startet med å skrive på en voksenroman, men etter en pause ble det bokdebut med Trippelgjengen i stedet.  

– Slik fikk jeg «øve meg” med en barnebok og slapp å være debutant med en voksenroman, som selvsagt krever mer da romanen handler om oppvekst i en religiøs menighet.

– Har du tips til andre om hvordan man best kan jobbe med et bokmanus?  

– I Trippelgjengen skrev jeg de mest spennende scenene ganske tidlig og bygget resten av historien rundt dem. Jeg skriver «overalt» i manus. Først setter jeg opp i akter, deler inn i foreløpige kapitler og så skrives kapitlene inn. Deretter går jeg tilbake etter innfallsmetoden, legger til selve historien og dialogene. Står jeg fast, går jeg videre til neste kapittel. Jeg sitter aldri lenge og funderer. Når råmanus er på plass, begynner neste jobb med at hele teksten gjennomgås. Det leses høyt, trekkes fra og plusses på. Så er det pilotlesernes tur.

– Du går glipp av kvalitetssikringsprosessen som forlagene sørger for. Hvordan ivaretar du dette på eget forlag?

– Det er helt nødvendig å ha gode hjelpere. Pilotleserne som jeg benytter, er mine ”to skrivevenner”. De er nesten aldri enig seg imellom fordi de ser forskjellige ting. Derfor lønner det seg at minst to leser, og gjerne i flere omganger. Det er ikke er lett å motta kritikk, men det er helt avgjørende for å høyne kvaliteten.

I sluttfasen bruker hun målgruppa selv, barna, som pilotlesere. Betalt hjelp benytter Olsen på manusutvikling og korrektur.

– Kjøp de tjenestene du ønsker og har behov for. Velg i BoldBooks’ liste over tjenester eller finn noen som vil og kan gjøre det. Mulighetene er mange i dag.  

Regner med å gå i pluss

Hva er fordelen med å utgi bok på eget forlag?

– Den største fordelen er å ha friheten til å bestemme selv. Når boken skal utgis, cover, utseende, opplag, e-bok, eller ikke. Jeg bestemmer prisen og hvor jeg skal reise å ha boksigneringer.  

Olsen regnet på det og fant ut at om hun solgte 200 eksemplar av den første boken, kom hun i pluss. Folk som ville ha Loftsmysteriet, hadde forhåndsbestilt den. Derfor var hun sikker på at hun ikke ville tape penger.

– Forlagene gir veldig lav andel av salget, og en runde med kalkulator overbeviste meg om å gi ut selv. Nå har jeg valgt en enda rimeligere løsning på utgivelsen, og jeg går i pluss før 200 solgte bøker.

Forlagene bruker lang tid på å vurdere. Loftsmysteriet (nov 2016) og Sjømannens gåte, som utgis nå i november, ble aldri sendt inn til noen forlag. Jeg har lært utrolig mye om bokbransjen og hvis et forlag skulle finne på å gripe tak i meg er jeg ikke sikker på om jeg slår til.

– Sørg for å finne passende bøker som fenger ut i fra alderen, råder forfatter Sigrid Olsen av serien Trippelgjengen. Foto: Anne Kristin Møller

Markedsføring og boksigneringer

Trippelgjengen-forfatteren er dreven med markedsføring og i sosiale medier.

– Hvordan markedsføres bøkene dine?

Trippelgjengen på Facebook, egen forfatterside og e-postmarkedsføring er alle supre kanaler. Jeg har vært heldig å få ”ja” til å besøke bokhandlere, bibliotek og skoleklasser rundt omkring i landet. I tillegg hjelper BoldBooks meg med ulike markeds- og medieaktiviteter, sier Sigrid Olsen.

SIGRIDS FORFATTER-TIPS:

  1. Stol på din idé selv om du plutselig tenker at manuset er håpløst.
  2. Skriv litt hver dag. Legg vekk manus en stund og se på det på nytt.
  3. Del teksten med en skrive-venn, eller to. Tål, og ta imot kritikk. Det kan være ille, men det er godt ment.
  4. Vær villig til å bruke minst dobbelt så lang tid på å forbedre et råmanus som den tiden det tok å skrive det. Pirke, slette og rydde. Det er deprimerende å se at manus mister flere tusen ord på få dager, men historien blir bedre når du rydder.
  5. Les andres bøker. Hva liker du? Hva liker du ikke?
  6. Les andres råmanus. Hjelp hverandre. Det er lettere å se hva skurrer i andres manus, enn i ditt eget, og da lærer du hva du skal se etter i ditt.
  7. Ha det gøy mens du skriver.

Sigrid Olsen (1958) er bosatt i Bærum og kommer opprinnelig fra Lødingen i Nordland. Olsen har bakgrunn fra hotell/restaurant, undervisning og bedriftsledelse. Trippelgjengen er hennes første bokserie. Hun har vært medforfatter i antologien «Unik» for Stine Sofies Stiftelse. Olsen er også i gang med sin første voksenroman som planlegges utgitt i 2019.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024