Toppidrettsutøver med bok om spiseforstyrrelser

Vilde Bratland Hansen med bok om spiseforstyrrelser, 13-21. Foto: Henning Guldbrandsen

Aftenposten-journalisten skriver artikler om kroppspress blant unge. Vilde Bratland Hansen har selv vonde erfaringer fra tiden hun var på juniorlandslaget i håndball. Historien fra årene da hun var 13 til 21 deler hun i en egenutgitt bok om spiseforstyrrelser.

Tekst: Kristin Over-Rein
Foto:Henning Guldbrandsen

– Hva er bakgrunnen for at du skrev boka 13-21?

– Da var jeg på juniorlandslaget i håndball og på mitt første år på videregående utviklet jeg spiseforstyrrelser. Da savnet jeg en bok som tok for seg hvordan det var å være spiseforstyrret og samtidig være tilnærmet normalvektig, samt det å være toppidrettsutøver med spiseforstyrrelser. Sannheten er faktisk at 90 % av de med spiseforstyrrelser er normalvektige eller overvektige. 

Skrev bok om spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere

– Hva er målet ditt med å gi ut denne boka – hva er budskapet ditt til verden? 

– Jeg håper at boka kan være til hjelp for mennesker som på ulike måter har et anstrengt forhold til mat, eller som kjenner noen som har det. Jeg forsøker få frem den syltynne balansegangen mellom ønsket om å mestre og prestere på alle arenaer opp mot det sykelige som for min del resulterte i en spiseforstyrrelse. For min del ønsket jeg å prestere på håndballbanen, på skolen, som kjæreste, som datter, som venninne og som søster. Til slutt gikk det for langt. Men det viktigste budskapet i boken er kanskje at det går an å bli frisk fra en spiseforstyrrelse. Da jeg var syk trodde jeg oppriktig at jeg ville forbli spiseforstyrret resten av livet. Det viste seg å være feil. Jeg ønsker derfor også å få frem viktigheten av å ikke gi opp, og det å finne noe å brenne for som er viktigere enn en selv. 

Åpenhet genererer åpenhet

– Hvordan var det å skrive en så personlig bok og dele sine innerste tanker og følelser?

– Det har vært både utrolig fint og ekstremt slitsomt. Fint fordi det er så mange av mine lesere som forteller at de i større eller mindre grad kjenner seg igjen i både mine tanker og handlingsmønstre, og at de har funnet en trøst i å lese det jeg har skrevet. Mange som fremdeles sliter har også uttalt at de har fått et nytt håp om å bli friske igjen fordi de har lest boka. Sånt rører!

Vilde Bratland Hansen har også erfart at åpenhet genererer åpenhet.

– Jeg tror vi alle bør bli flinkere til å snakke om det som er vanskelig. Det gir grobunn for sterkere relasjoner, og en slags aksept for at vi alle er komplekse vesener med mange og til dels motstridende følelser. Jeg har lært at det er lite viktig å være sårbar som det er å være sterk. Motsatt var det slitsomt å skrive boken fordi det var ekstremt mye følelser i det. Etter jeg var ferdig med boken i 2016 var jeg helt utslitt, og brukte et par måneder på å komme meg til hektene igjen. Men ettersom tilbakemeldingene kom, innså jeg at det var verdt det. Oppsummert vil jeg vel si at jeg har lært veldig mye om meg selv.

La bort janteloven

– Hvordan har du markedsført boka?

– Jeg innså at jeg måtte legge bort alt av janteloven-tendenser i hjernen min for å nå ut til folk. Som fersk forfatter må man rett og slett drite i om folk synes du promoterer deg for mye. Jeg opprettet en egen Facebookside og inviterte alle jeg kjente til den. I tillegg brukte jeg mye tid på å skrive blogginnlegg om prosessen, og jeg tok kontakt med organisasjoner som kunne ha interesse av å skrive en sak om meg og boka. Som et resultat av det har jeg for eksempel holdt foredrag for spiseforstyrrelsesforeningen, håndballforbundet og ROS (rådgivning for spiseforstyrrelser).

Vilde har også blitt intervjuet i Dagbladet og jeg har fått anmeldere til å anmelde boken sin.

– Før jeg begynte med det var jeg imidlertid opptatt av å ha klart for meg hvilke budskap jeg ville sende til mottakerne av det jeg skrev og det jeg sier i foredragene mine. Det tror jeg er ekstremt viktig for å nå ut til folk. Hvorfor skal følgerne dine høre på deg? Hva er det du vil formidle? 

Vildes råd til andre skribenter

– Hvilke råd vil du gi til andre som vurderer å gi ut en bok?

– Skriv, få andre til å lese det du skriver og begynn med markedsføring tidlig i prosessen. Jeg tror også det er viktig å ha gode rutiner allerede fra starten av. Jeg fant for eksempel ut at jeg skrev best og mest effektivt hvis jeg delte inn skrivingen i flere korte økter og hvis jeg avsluttet økten før jeg egentlig ville (da gledet jeg meg nemlig til å begynne på igjen neste dag). Dessuten tror jeg veldig på viktigheten av å koble av med andre ting for å bryte opp litt. Ta deg en fest, les en god bok eller ta deg en treningsøkt hvis du av en eller annen grunn står litt fast. 

– Du er en aktiv skribent, både i Aftenpostens Si ;D og på bloggen din. Kommer det flere bøker også?

– Jeg er allerede i gang med bok nummer to. I sommer har jeg droppet å ta noen sommerjobb fordi jeg skal skrive, skrive, skrive. Så det er bare å følge med.

Vilde Bratland Hansens bok 13-21 kan du kjøpe fra hennes forfatterside på BoldBooks.