Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Angiver

5.00 out of 5 based on 3 customer ratings
(3 omtaler)

kr 385

Boktype:
ISBN:
9788299990349
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
HBI-Forlag
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Vi følger to naboer, gruvearbeiderne Rudolph Haaland og Sigvart Frantzen. Fortellingen starter St. Hans-kvelden 1942, i en gruveby i Trøndelag. Rudolph blir, etter en razzia, arrestert og havner i tysk konsentrasjonsleir. Han er overbevist om at det er naboen som har tystet. Sigvart blir fangevokter i Falstad Strafgefangenenlager, og bosetter seg i Trondheim etter rettsoppgjøret. Gjennomgående tema er tanken på hevn, også etter frigjøringen. I 1962 møter igjen veiene til de to tidligere naboene. Sigvart har etablert en lyssky smuglervirksomhet, mens Rudolph driver kafe i Amsterdam. Da Rudolph sin sønn ufrivillig blir trukket inn i smuglerforsøk, reiser han til Norge for å bistå sønnen. Hele tiden er tanken på hevn tilstede, og både lensmann, politi og lokalsamfunnet blir involvert i et drama hvor det er plass til både kjærlighet og humor. Historien ender St. Hans-aften 1962, nøyaktig 20 år etter at det hele startet.

Leseutdrag

– Ich will ihr folgen, sa han til en medsoldat og gikk etter Synnøve med ustødige skritt. Han likte ikke å bli avvist.
– Nein, ropte medsoldaten som virket å være langt mindre påvirket, – lass sein …, men til ingen nytte.
Synnøve økte tempoet. Vanligvis var hun ikke mørkredd, men nå hadde en ekkel følelse kommet over henne. Hun begynte å småløpe, og da hun snudde seg så hun konturene av en person som kom sjanglende bak henne. Det føltes som om hjertet ville ut av kroppen, og hun begynte å svette. Hun ble raskt innhentet, og før hun rakk å skrike, fikk hun et hardt slag i hodet. Synnøve falt sidelengs inn i et kratt og ble liggende på ryggen blant noen bregner. Den tyske soldaten var full, brutal og kåt, og i neste øyeblikk lå han over henne. Han sa et eller annet hun ikke forsto, og Synnøve registrerte at han var i ferd med å kneppe opp buksesmekken. Hun skulle til å hyle, men så i øyekroken en annen person som sto ved siden av dem. Han holdt en finger over munnen som tegn på at Synnøve skulle være stille. I den andre hånden holdt han en halvmeterlang trestokk. Overgriperen reiste seg halvt opp på kne, fomlet litt med beltespenna og dro buksa ned til knærne før han kylte ei hånd opp under Synnøves kjole. I samme sekund hørtes lyden av noe som brakk. Overgriperen falt over henne som i langsom film og ble liggende urørlig.
Synnøve ventet en stund på slaget som skulle gjøre det av med henne, men det kom aldri. Hun åpnet øynene og så i stedet ansiktet til en annen uniformert tysk soldat, en ung gutt som holdt en knekt trestokk i hånden.
– Ist er tot? stotret han andpusten og så mot den livløse soldaten.
Synnøve vred seg unna den tunge kroppen og reiste seg. Hun var ustødig, hodet verket, og hun kjente blodsmak i munnen.

3 omtaler for Angiver

 1. 5 out of 5

  :

 2. 5 out of 5

  :

  Blogger Henning Sviland gir Angiver terningkast 5 😉 – Se linken over !

 3. 5 out of 5

  :

  Det er den kombinasjonen av krig og krim, som gjør dette til en eksepsjonelt god historie
  Terningkast 5 fra Boktimmy. Se https://boktimmy.blogg.no/?p=4050

Skriv en omtale

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0