Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Gi ut din egen e-bok

5.00 out of 5 based on 3 customer ratings
(3 omtaler)

kr 129

Boktype:
Format:
E-bok, Kindle
Kategori:
ISBN:
9788299689366
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Arkania
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Alt du trenger å vite om å gi ut profesjonelle bøker for det norske e-bokmarkedet. Boka tar for seg alle sider av utgivelsesprosessen – fra tilrettelegging og kvalitetssikring av manus til markedsføring og salg.

Trinn-for-trinn oppskrifter viser hvordan du får boka di ut på norske og internasjonale nettbokhandler, i tillegg til bibliotek. Du kan utgi din egen bok i de samme nettbutikkene som de store norske forlagene bruker. Verktøyene du trenger er gratis.

Elin Ørjasæter skriver i forordet: «Denne boka er alt det du trenger for å kunne utgi din egen e-bok og dermed delta i den nye bokbransjen.»

Boka har blitt kalt «bibelen» for å gi ut profesjonelle bøker for det norske e-bokmarkedet.

Utgitt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord.

Leseutdrag

Introduksjon

I denne boka vil jeg vise deg hvordan du kan ta del i den største bokrevolusjonen siden Gutenberg fant opp trykkekunsten. Du vil lære hvordan du kan lage profesjonelle manus og produsere e-bøker av høy kvalitet. Velkommen inn i den digitale bokverdenen!

Når forfatteren blir forlegger og leseren anmelder

Mange nordmenn har en «forfatter i magen». Som forlegger med et lite forlag blir jeg kontaktet av håpefulle skribenter med en drøm om å få utgitt bok. Som regel må jeg si nei, fordi trykkekostnadene krever at man må selge ganske mange bøker for å gå i pluss. Altså må bøkene ha et visst kommersielt potensial for å bli antatt. Et forlag er ikke bare en kulturformidler, det er like mye en investor, som må vurdere om det er økonomisk lønnsomt å satse på et bokprosjekt.

Hvert år sendes det inn over 6000 manuskript til norske forlag. Ifølge en artikkel i Aftenposten blir bare ett av 100 til bok. Altså refuseres 99 prosent av manuskriptene forlagene mottar. Det betyr at vi har en enorm mengde tekster som aldri når ut til publikum, men det behøver ikke å bety at manuskriptet er dårlig. Husk at suksessforfattere som Stephen King, J.K. Rowling, Sigrid Undset, Jens Bjørneboe og Margit Sandemo alle har blitt refusert.

Årsaken til at boka ikke blir antatt kan være kapasitetshensyn. Det kan også være at boka er for «smal», temaet er ikke «in» på det tidspunktet, eller manuskonsulenten ser ikke potensialet. Kanskje boka ikke er kommersiell nok til at forlaget vil satse tid og penger på den. Boka kan likevel ha sitt marked, hvis den bare når ut leserne.

Vi står foran en digital revolusjon når det gjelder publisering og distribuering av bøker. Hittil har forfattere vært prisgitt forlagenes vurdering. Selvfølgelig kunne man også tidligere utgi bøker på eget forlag, men de høye trykkekostnadene har gjort det uaktuelt for de fleste.

Med e-bøkenes inntog fjernes den økonomiske barrieren for å få utgitt sitt eget manus. Ved hjelp av gratis verktøy kan forfatterne begynne å publisere sine egne bøker og sitte igjen med mesteparten av fortjenesten selv. Dessuten kan du som indieforfatter selge e-bøker via de samme norske nettbokhandlene som de store forlagene bruker.

I Norge har debatten om e-bøker dreid seg mye om moms, pris, piratkopiering og den evinnelige diskusjonen om e-bok kontra papirbok. Men det virkelig spennende med den digitale revolusjonen handler om internett og sosiale medier. Jeg liker å kalle internett for «den femte statsmakt», hvor makta ligger hos befolkningen. Nå har alle like muligheter til å publisere sine meninger i full offentlighet, og være med å påvirke samfunnet.

Publisering av omtaler er ikke lenger forbeholdt litteraturkritikerne i avisene. Med sosiale funksjoner på internett kan leserne rangere, anmelde, sitere og tipse hverandre om bøker. Hvem har vel ikke kjøpt en bok etter tips fra en venn?

Noen liker ikke tanken på at hvem som helst kan gi ut sin egen bok, og synes at alle forfattere bør gå via forlag. Men hvorfor er det ingen som sier det samme om andre kunstnere? Et band som holder en konsert, eller en kunstmaler som har en utstilling – burde de også gå via en filtreringsinstitusjon som forteller dem hvilken kunst de skal utøve og ikke? Selvfølgelig ikke, fordi etterspørselen styres jo av markedet. Det er publikum som avgjør om kunstuttrykket er godt nok eller ikke. Slik er det også for litteratur. Å gi ut en bok på egen hånd burde ikke være mer skambelagt eller annenrangs enn å eksponere andre kunstuttrykk.

Med internett har kulturlivet fått nye distribusjonskanaler, og det er enklere å nå fram til publikum med alt fra online gallerier til musikkvideoer. Avstanden fra leverandør til kunde har blitt kortere når man ikke lenger er avhengig av mellomledd. Dessuten har det blitt populært å handle hjemmelagde varer direkte fra produsenten. Alt ligger til rette for at det også skulle være interessant å kjøpe bøker direkte fra forfatteren.

Selvpublisering har vært mulig i årevis, og e-bøker har gjort prosessen billigere og mer overkommelig for forfatteren. Med sosiale medier er avstanden mellom forfatter og leser vesentlig forminsket, og muligheten til å snakke direkte med publikum er en unik mulighet til markedsføring.

Når alt kommer til alt er det publikum, altså leserne, som vil bedømme om resultatet er godt nok. Din jobb er å levere et så bra produkt som mulig. I framtida blir det forfatterne selv, og leserne deres, som sammen vil avgjøre hvilke bøker som havner på bestselgerlistene.

Bilder fra boka

3 omtaler for Gi ut din egen e-bok

 1. 5 out of 5

  :

  Denne boka har det meste du trenger for å kunne lage og gi ut en e-bok. Anbefales!

 2. 5 out of 5

  :

  Meget gode beskrivelser av alle sider ved ebok-produksjon. Den er også inspirerende. Er du i tvil om å lage ebok eller ikke, så vipper denne deg på plass. Ebok er fremtiden. Anbefales!!

 3. 5 out of 5

  (bekreftet eier):

  Boken er et must om du planlegger selvpublisering, men også nyttig om du bare ønsker et innblikk i forholdet mellom forlagsbransjen, bokhandel, forfatter og leser, og hvilke alternativer som finnes i dag.

Skriv en omtale

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0