Kjøp bøker direkte fra forfatteren
Tilbud!

Hva er egentlig kreft?

kr 269 kr 239

Boktype:
Kategori:
ISBN:
9788269029802
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Herosa
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Med bildeboken «Hva er egentlig kreft?» vil forfatteren gjøre kreft mindre skummelt for barn. Boken forklarer medisinske fakta, men vil også formidle trøst og håp og den gir mye plass til undring og åpne samtaler.

Når barn møter på noen med kreft eller blir syke selv, har de ofte tusenvis av tøffe spørsmål. I denne boken gir forfatteren åpne og ærlige svar på mange av dem.
Med hjelp av mange fine bilder vil barna få innblikk i kroppen og bli kjent med cellene. De kan lese om hvordan cellene blir syke og hvordan vi kan hjelpe kroppen til å bli frisk igjen.
Forfatteren har i tillegg samlet mange personlige spørsmål fra barnefamilier som har blitt rammet av kreft. Spørsmålene er fordelt i hele boken, og gjennom dem kan barna lese hva andre barn tenker om sykdommen og forhåpentligvis finne svar på mange av sine egne spørsmål.

«Hvorfor har akkurat jeg blitt syk? Er det lov å være sint på min syke lillebror? Kan jeg bli som alle andre igjen? Kan jeg fortsatt kose med min syke bestemor?»

Omtaler og reaksjoner:

«Boken er et flott verktøy for voksne og barn som vil snakke om kreft og kreftbehandling. Forfatteren klarer å formidle et krevende og vanskelig tema på en god og forståelig måte!» Tove Nyenget, fagansvar for barn og unge med kreft i Kreftforeningen

«Dette er den boken vi savnet da min sønn var syk. Den forklarer veldig enkelt alt det litt skumle rundt kreft og alt det som andre kanskje ikke tør å spørre den syke eller de pårørende om.» Gry Ellingsgard, Barnekreftforening

«Dette er boken vi har lett lenge etter. Endelig har vi et verktøy for å formidle på en god måte hva som skjer når man får kreft og hvorfor det skjer.» Anna Starberg, Styremedlem i Barnekreftforeningen Oslo Akershus

«Med et enkelt og forståelig språk, og med barns egne spørsmål som innfallsport, bidrar forfatteren til å gjøre et skummelt tema litt mindre skummelt.” Helga Johanne Størdal, språkkonsulent og redaktør

Leseutdrag

Hei, og velkommen til boken Hva er egentlig kreft?

Kjenner du noen som har kreft, eller har du blitt syk selv? Kanskje du synes at det er skummelt? Da er det første du må vite at du ikke er alene. Det er veldig mange som får kreft, og det er veldig mange som kan og vil hjelpe deg.

I denne boken forklarer jeg hva som skjer i kroppen når man blir syk av kreft, og hvordan vi kan behandle kreft i dag. Når du forstår sykdommen og skjønner hvor flink kroppen er til å fikse ting, blir det forhåpentligvis mindre skummelt. Hvis du vil vite hva andre barn tenker om kreft, kan du også lese spørsmålsboksene. Her finner du svar på mange av spørsmålene jeg har samlet fra andre barnefamilier som har opplevd kreft.

Utdrag av faktadelen

Hva er en celle?

Kroppen er laget av mange små byggeklosser som vi kaller for celler. Alt i kroppen din er satt sammen av disse små klossene, enten det er hardt som beinet ditt, mykt som huden din eller til og med flytende som blodet ditt. Cellene dine er så små at du ikke kan se dem med øynene dine. I en frisk kropp bor alle cellene sammen som i en stor familie. De deler med hverandre, og alle hjelper kroppen med å gjøre jobben sin.

Hva er en kreftcelle?

Kreft begynner med at en enkelt celle blir syk. Kreftcellen hjelper ikke kroppen til å fungere lenger. I stedet deler den seg fort og lager mange nye kreftceller. Disse trenger også mat, drikke og rom for å leve. I starten er det ikke så farlig, fordi det er nok plass i kroppen. Når det blir for mange kreftceller, begynner de å dytte de andre cellene vekk fra plassene sine. Da kan ikke de friske cellene jobbe ordentlig lenger, og etter hvert går det dårlig med kroppen.

I boken finner dere også svar på mange spørsmål fra andre barn som kjenner noen med kreft:

Er kreftceller slemme? Gutt, 5 år

Noen sier at man har slemme celler i kroppen når man har kreft. Det er mye bedre å si at cellene er syke. Kreftcellene skader ikke kroppen fordi de vil være slemme, men fordi de ikke vet bedre. De skjønner ikke at det er dumt å dele seg for mye, og at kroppen kan bli syk av dette. Det er som ugress i hagen: Ugress er heller ikke slemt, men vi vil ikke ha det i blomsterbedene. Ugresset vokser fort og tar plass, lys og næring fra blomstene og kan ødelegge dem til slutt. Derfor plukker man ugress, og derfor må kreftcellene fjernes. Da kan blomstene spire, og kroppen kan bli frisk igjen.

Kan jeg kose med bestemor selv om hun er syk? Jente, 5 år.  Kan jeg leke med kameraten min som har kreft? Eller kan jeg også bli syk? Gutt, 9 år

Det er kjempeviktig å vite at kreft ikke kan smitte fra en person til en annen. Kanskje er du blitt smittet en gang når noen andre var forkjølet? Mange bakterier og virus kan nemlig lett gå fra en syk person til de friske menneskene rundt. Med kreft er det helt annerledes. Det er kroppens egne celler som er syke, og de kan ikke komme seg inn og overleve i noen andres kropp. Derfor er ikke kreft smittsomt! Så det er absolutt ikke farlig å leke eller kose med noen som har kreft. Det er heller ikke farlig å være i samme rom eller dele mat og drikke med dem. Kjærlighet og vennskap kan hjelpe de syke å føle seg bedre. Så bare fortsett å kose og leke så mye dere vil!

Kan jeg hjelpe den syke mammaen min? Hun er så sliten. Jente, 6 år  Hvorfor er pappa så trøtt? Hvordan kan jeg gjøre ham glad igjen? Gutt, 10 år

Det er legenes jobb å hjelpe foreldrene deres med å vinne over sykdommen. Men dere kan kanskje hjelpe på en annen måte enn det legene kan. Kanskje med en god klem om morgenen? Du kan plukke den fineste blomsten i hagen og sette den ved siden av sykesengen. Eller tegne et bilde av dere som du henger på veggen. Du kan fortelle om alle de fine tingene dere har gjort sammen. Det kan også hjelpe å drømme om framtiden sammen. Du kan lage en liste med ting dere har lyst å gjøre når kreften er borte. Eller du kan bare sitte stille ved siden av sengen og holde mamma eller pappa i hånden. Av og til er nemlig den beste hjelpen å gi de syke litt tid til seg selv. De trenger kanskje å ha det helt stille rundt seg, sove og hvile kroppen sin. Spør dem, for de vet best hva de trenger mest.

Bilder fra boka

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Hva er egentlig kreft?”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0