Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Hvem er Jesus?

kr 100

Boktype:
ISBN:
9788269107463
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Accantus
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Et hefte som tar for seg kilder til den historiske Jesus, mennesker som har møtt Jesus i dag, hvordan en kan komme til tro, og veien videre

Leseutdrag

Den andre pålitelige kilden er den romerske historikeren og senatoren Tacitus, som i sitt siste historiske verk om de romerske keiserne, skrevet i år 116, også nevner Jesus.

Tacitus forteller om keiser Nero. I den forbindelse kommer han inn på en stor brann som rammet Roma i år 64. Ryktene var at keiser Nero selv hadde tent brannen, men ga de kristne skylden.

I den forbindelse skriver Tacitus at de kristne hadde en figur de tilba som het Kristus, som ble henrettet på ordre fra Pontius Pilatus.

– Det er også interessant at Jesus omtales som Kristus, som betyr den salvede på gresk – altså en referanse til Jesus som jødenes konge, sier Bruun:

-Vi har altså to ikke-kristne kilder fra omkring år 100 som begge nevner en person eller profet ved navn Jesus som har levd i de første tiårene av vår tidsregning. Det tyder på at det ikke bare er oppspinn.

I tillegg finnes det selvsagt mange kilder fra Det nye testamentet, De fleste av dem fra før år 100.

De fire evangeliene er de mest opplagte. Det eldste – Markus-evangeliet – er fra omkring år 70 og dermed bare én generasjon etter Jesus selv. Det er den eldste beskrivelsen som finnes av Jesus.

– Denne er spesiell, et biografisk bilde av en mytisk skikkelse. De vil tegne et bilde av Jesus som Messias. Evangeliene var ikke interessert i Jesus som historisk person, sier Bruun.

Jeg er her uenig med Bruun. Evangeliene viser at Jesus er historisk, at han har bodd og vandret omkring i Judea, at han levde som et menneske som spiste, sov, gråt og kunne bli sint. Han arbeidet som tømmermann før han begynte å vandre omkring å forkynne. Han viste omsorg for menneskene han møtte. Han led og ble korsfestet, og stod opp fra de døde tre dager etterpå.

Vi må også regne med at Jesushistorier har versert muntlig like fra hans død og til de ble nedskrevet 30- 80 år etter hans død. Disse Jesushistoriene levde og ble fortalt i et miljø der de var vant til å ta vare på hellige historier og gjenfortelle dem med pietet. I jødedommen skulle for eksempel guttebarna kunne toraen (de 5 Mosebøkene) utenat før de ble konfirmert 12 år gamle. Folk var oppøvd til å huske og gjenfortelle etter hukommelsen, mest mulig ordrett.

—————

Gunnars møte med Jesus

Jeg vet at Jesus kalte meg som barn, men det tok mange år før jeg svarte på hans kall. Jeg var ute i verden, drakk og festet, og drakk meg fra 2 ekteskap og et samboerskap, der 4 barn var involvert.

Jeg hadde vært på en Rosenborgkamp, drukket tett, og kjente dagen etter trang til å reparere. Da ser jeg ungene mine ute på myra, og jeg springer ut for å berge dem. Jeg springer og kaver for å redde dem, og blir til slutt helt utslitt, og det kjennes som jeg vil dø der ute.  Plutselig er det en trapp opp fra myra, og jeg kommer opp til grinda. Jeg hadde ikke krefter til å åpne den, og jeg sa: – Finns det en Gud? Er du der Jesus, så får du alt.

Alt ble borte, og jeg ble liggende på bakken, og jeg kjente en varme gå gjennom meg.

Da jeg stod opp igjen var jeg ikke fyllesjuk, og heller ikke røykesjuk. Men jeg kjente en fryktelig glede, og jeg var sulten.

Min søster hadde bedt meg på middag, og jeg gikk dit. Da jeg kommer inn sier hun: – Vi vet det, du har blitt en kristen.

Vi spiste middag i stor glede, og sang. Jesus hadde kommet inn i mitt liv!

Senere kom jeg ut i en ulykke med kraftuttaket på en traktor, og huden ble vrengt av deler av kroppen, og jeg hadde flere ribbensbrudd. Jeg lå på St. Olavs hospital i Trondheim plassert i vatt, og fikk beskjed om at jeg aldri ville få full førlighet. Men folk var i bønn for meg, og cowboytvillingene Svein og Kåre Johnsen kom på besøk og bad for meg.  Urenheten lå igjen i vatten, og jeg fikk ny hud, og kunne utskrives fra sykehuset etter en uke.  Senere gikk jeg Bønnefjellets bibelskole på Nerskogen, giftet meg og flyttet til Nordmøre.

Jeg fikk et nytt liv, ny familie og nye venner.

Jeg kan anbefale Jesus!

—-

Bilder fra boka

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Hvem er Jesus?”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0