Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Isfjellfamilien

kr 278

Boktype:
Kategori:
ISBN:
978-82-690941-1-4
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Olla Forlag
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Skal hvalene spise plast? Skal magen deres bli full av plast i stedet for mat?

Isfjellfamilien bor i Isfjorden langt, langt mot nord. Den er ren og vakker som det klareste glass. Her leker isfjellbarna Islaug, Isfinn og Isbjørg seg dagen lang. Noen ganger får de besøk av seler og hvaler som stikker innom, og av og til dukker også en og annen sulten isbjørn opp. Men én dag skjer noe uventet. En båt full av blåkledde mennesker kommer farende inn fjorden deres og begynner å sirkle rundt dem. Isfjellene, både små og store, blir helt forskrekket. Hva vil nå skje med familien deres? Kan de leve der like trygt som før? Eller vil varme strømmer i havet få dem til å smelte? Vil plast og søppel fylle magene til hvalene slik at de dør? De har hørt noen skumle rykter…..

Jeg fikk ideen til barneboken «Isfjellfamilien» etter opplevelsesrike reiser til Antarktis og Grønland/Svalbard med Hurtigruten «Fram».
Jeg ble betatt av isfjellene og naturen som omgir dem. For meg fikk isfjellene liv og identitet. De ble til skapninger med tanker og sjel som lever sitt liv i vill og vakker, men sårbar natur. Skjønnheten i disse områdene med sine formasjoner av fjell, snø og is overgår det meste.
I boken er det isfjellene selv som forteller sin historie. Vi møter Iskongen og Isdronningen som sammen med sin familie lever i et vakkert landskap av is, fjorder og fjell. Der har de sine gleder og sorger. Av og til hører de om skremmende utviklinger av det som skjer i verden utenfor, bl.a. om hvaler som får magen fylt av plast. Noen ganger kommer det båter inn i riket deres. Hva gjør det med den sårbare naturen i disse strøkene? Eller er det nødvendig at noen blir kjent med områdene for at de skal bli bedre ivaretatt? Det er blitt hevdet at bare den som har opplevd arktiske strøk, vet å ta vare på disse områdene. Likevel er dette sårbare strøk som lett kan bli forurenset og ødelagt.
Dette er etter mitt skjønn viktige spørsmål som en godt kan ta opp med barn i tidlig alder. Jeg har prøvd ikke å dramatisere problemet, men på forsiktig vis stilt noen spørsmål om hvordan vi forholder oss til den ville og vakre, men sårbare naturen i arktiske strøk. Så er mitt ønske at barna selv tenker videre.

Leseutdrag

Neste dag ser de plutselig selene komme svømmende tilbake ville av begeistring. De nesten kappes om å hoppe opp på Iskongen for å avgi rapport.
«Vi greide å jage inntrengerne tilbake da de nådde øya! roper de i munnen på hverandre. «Båten måtte snu!»
Iskongen drar på smilebåndet da han hører de sier «vi». Men så blir han alvorlig.
«Godt! Jeg takker dere! Dere har gjort en stor og viktig jobb for Isfjellfamilien. Tusen takk for innsatsen, alle sammen! Vi kunne ikke greid dette uten hjelp fra dere.»
Selene nikker fornøyd til hverandre av kongens tale, og en etter en glir de lekende lett ned i det kalde, gode havet.
I det samme ser de den lange båten bukte seg på kryss og tvers mellom dem. Isfjellfamilien klapper i hendene av begeistring der de ligger og skvalper i bølgene fra båten som nå drar bort fra Isfjorden.
Isfinn ser tankefull ut samtidig som han klapper i hendene sammen med de andre. Nå ser han på bestefaren.
«Bestefar Iskonge, jeg kom til å tenke på noe.»
«Fortell, fortell, kjære Isfinn.»
Iskongen lytter oppmerksomt på det barnebarnet har å si.
«Jo, jeg tenkte bare at kanskje det ikke er så galt at noen kommer hit og ser hvor rent og vakkert her er. Kanskje det vil gjøre at de vil ha det slik i resten av verden også? Det var bare en tanke altså», avslutter han veslevoksent og ser på Iskongen som er blitt alvorlig.
«Det var en ny tanke. Kanskje det kan være noe i det du sier. Jeg vet ikke helt. Kanskje noen spesielt interesserte kan komme, slik at de kan fortelle om oss?»
«Det var noe slikt jeg tenkte, ja», sier Isfinn og er glad for at Iskongen har skjønt hva han mener.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Isfjellfamilien”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0