Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Olaf Rye

kr 390

Boktype:
Kategori:
ISBN:
ISBN 978-82-690891-0-3
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Terje Dørumsgaard
Utgitt:

Beskrivelse av boka

De fleste Osloborgere kjenner til Olaf Ryes plass, mange også Schleppegrellsgate og Helgesens gate noen kvartaler lenger opp. Men kjenner de historien om de tre?
Dette er den eventyrlige historien om Olaf Rye som ble født i Bø i Telemark 16. november 1791, og ble en av Danmarks store helter. Etter å ha kjempet mot svenskene sammen med de to løytnantene Frederik Adolph Schleppegrell og Hans Helgesen, nektet de tre å avlegge ed til svenskekongen i 1814. Året etter forlot de Norge og gikk i tysk tjeneste mot Napoleon, men meldte seg senere til oppdrag i den danske armeen. Rye og Schleppegrell forble i Danmark hele livet, Hans Helgesen ble igjen i Frankrike en periode, men kom senere inn i den danske armeen.
160 sider spekket med flotte fargebilder, historiske s/h-bilder, anekdoter, sitater og små historier om Olaf Rye, Frederik Adolph Schleppegrell og Hans Helgesen.
Format 21,6 x 27,9 cm. Vekt 1 kilo, 160 sider, lakkert omslag.
Bildet på omslaget: Olaf Rye malt av Christian Krohg. Tilhører Oslo Militære Samfund.

Leseutdrag

Det er Bülow som fører 2. og 11. bataljon, som han, etter å ha drevet Franz- og Alexandergarden tilbake, får stilt opp på én linje. Selv, fortelles det, oppholder Bülow seg midt i Olaf Ryes bataljon, som i kampene overgår alle de andre bataljonene: Den ild som flammet i Rye, har «meddelt seg til hele hans mannskap.» 1. bataljon lider det største tapet. De kjemper tappert, men overmakten er for stor. De er nødt til å trekke seg tilbake. Slaget er allikevel regnet som det best ledede og mest hedersfulle under felttogene i 1848 til 1850. Dagen etter oppstår det panikk i Flensburg på grunn av rykter om et nytt angrep, og Rye og hans bataljon medvirker sterkt til å gjenopprette ro og orden. Han samler størstedelen av bataljonen sin på Søndertorv, og marsjerer videre sydover. Resten av natten ligger de ute (bivuakker), et par mil fra Flensborg.

1. bataljon mister bagasjen

I Flensborg mister bataljonen det meste av bagasjen sin, Olaf Ryes koffert er den eneste som reddes. Han deler undertøyet med de andre offiserene, og skriver til Elisa: «strikk og sy raskt skjorter og strømper, og samle inn hos alle dine venninner, vi trenger linned.» Mye kommer, men ikke alt er brukelig. Selv beholder Olaf en skjorte som er sydd sammen av bare lapper, og som revner bare du tar i den. En fattig kones skjerv. Han viser den til alle som roste de frivilliges gaver.

Olaf Ryes unge oppasser, som har fått beskjed om å passe på skjorten, tror at det er en «seiers-skjorte» som Olaf tar på seg under slagene, og som gjør ham usårbar. Historien forteller oppasseren videre til soldatvennene sine, og de finner den svært sannsynlig. Men når Olaf Rye får høre den, kvitter han seg med skjorten, han gir den til oppasseren.

Olaf Rye utnevnes til brigadekommandør

29. april utnevnes Olaf Rye til brigadekommandør for 3. infanteribrigade. I tillegg til garden til fots, 12. og 13. bataljon, og 3. jegerkorps, består den etterhvert også av mange svenske og norske frivillige, både offiserer og menige. De danske soldatene er hovedsakelig fra Syd-Jylland og Fyn.

Rye forlater med sorg sin bataljon fra København, han har hatt kommandoen over dem siden han forlot Rendsborg. Selv mener han at bataljonenes tapperhet er årsaken til at han blir utnevnt til brigadekommandør, en belønning for at han har ført bataljonen på en så god måte ved Flensborg og Slesvig.

Han innser nå at han må styre sitt dumdristige og ofte ubesindige mot, og trøster Elisa Henrikke med at det nå bare er under spesiell omstendigheter han vil trosse faren og stille seg blottet i det verste kuleregnet: «forøvrig ber jeg deg ha den tanke som folkene i 1. bataljon hadde, og som jeg også selv har: at jeg ikke kan treffes.» 

Olaf Rye har stor omsorg for folkene sine, men han er streng, og holder stram justis mellom klassene. Han har en tendens til å gjøre forskjell på kapteinene og løytnantene, disse siste elsket han som en far, til tider en altfor overbærende far, mens han var mer tilbakeholden og fordringsfull overfor kompanisjefene. Ikke alle lærte å forstå ham, eller like ham, men de som lærte å kjenne ham godt, beundret og elsket ham.

Bilder fra boka

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Olaf Rye”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0