Kjøp bøker direkte fra forfatteren
Tilbud!

Som oftest er det snarere tvert imot

kr 249 kr 149

Boktype:
Kategori:
ISBN:
978-82-691262-0-4
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Hauk Forlag AS
Utgitt:

Beskrivelse av boka

SOVE, SPISE, SUKKE …

Mange har spurt meg hvor jeg finner sukkene mine. Andre lurer på om jeg har oversatt dem, jeg som er doktor i litteraturvitenskap og dermed leser alt mulig rart. Men svaret er altså at jeg finner på dem selv, alle sammen. Og nå er de blitt så mange, at jeg finner på å gi dem ut. Derfor litt om hvor mange, hvor lenge og ikke minst om hvordan.
Sukkene kom igang som følge av mitt mangeårige vennskap med nettopp avdøde avistegner Jan O i Adresseavisen. Vi ble kjent da jeg var redaktør for russeavisen Nidar-Russ i 1965, og Jan O var tegner. Mye takket være hans profesjonelle tenginger, ble vi kåret til landets beste russeavis det året. Senere har mangt et ordspill blitt servert og parert over de trondhjemske kafébord, og da jeg på tidlig 80-tall skrev ned noen slike ordtak, serverte Jan O dem for nettopp Adresseavisens ledelse. Der kom de på trykk som Ukesukk – men siden det innvendige trykket av sukk bare økte, kom de snart på daglig.
Så flyttet jeg til Oslo, redatør Gunnar Flikke sluttet i Adressa og sukkene ble flyttet omkring i avisa på det aller mest lettsindige – og Klassekampen ble derfor et naturlig hjemsted for mine mange sukk. Over årene er det blitt mer enn 3500 av dem – og nå er planen å gi dem ut med en ny samling hvert år i 10 år fremover. Mens det samtidig kommer stadig nye i Klassekampen.
Betegnelsen ‘sukk’ antyder at utsagnet er en kommenar, formet som en aforisme. Det kan være lek med ord eller begreper, nærmest ordspill, men formen ligger kanskje nærmest vitsens: En vits er et utsagn som begynner med noe kjent, men så bringes det nye element inn, og det oppstår en kollisjon. Det språklige resultatet gir en overrask-ende effekt, som ofte får oss til å le: «Det var en gang. Så ble det en korridor «. Litt mer sprelsk: «Hvilket dyr i havet er mest optatt av sikkerhet? Sikkerhetsselen».
Et godt sukk tar sats i den samme overraskelsen: «Det er bedre å gå rundt den varme grøten enn å falle i fisk». Men her er ikke latteren den viktigste reaksjonen, men ettertanken: Hvordan forholder våre faste talemåter seg til den såkalte virkeligheten? Og da er aforistikerens hensikt oppnådd: Hva er det EGENTLIG som står her? Så mye tekst flimrer forbi, og djevelen skjuler seg i detaljene. Men en aforisme er kort, og helst skal leseren sperre opp øynene – og dermed tenker leseren bedre igjennom de beskjeder vi setter fra oss. Da blir vi kanskje litt mer oppmerksom på språket vi omgir oss med – og da åpner språket for bedre erkjennelse. Slik kan vi nettopp oppleve at som oftest er det snarere tvert imot.

Leseutdrag

Litteratur er en neddempet versjon av virkeligheten Heller dyrebar enn bare dyr Å stå i egne tanker er mindre morsomt enn å stå i andres Visdommen er den tyngste av alle dommer Meningen med livet er et paradoks: vakkert men meningsløst Virkeligheten er den seigeste av alle illusjoner

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Som oftest er det snarere tvert imot”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0