Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Start med megatrender

5.00 out of 5 based on 3 customer ratings
(3 omtaler)

kr 349

Boktype:
Kategori:
ISBN:
9788269080728
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Zukunft forlag
Utgitt:

Beskrivelse av boka

«Likte du Factfulness og Opplysning nå, vil du elske denne».

I en tid der endring og usikkerhet er den nye normalen, viser Start med megatrender deg hvordan du kan utnytte megatrender når du planlegger fremover.

Trendanalytiker Tom Solstad viser deg hvorfor det aldri har vært viktigere å heve blikket og forstå de trendene som påvirker stater, bedrifter og individer. Bli kjent med hva som skjer når trender i næringsliv, teknologi, befolkning, miljø, nasjoner, politikk og handel skaper forstyrrende globale endringer, inkludert:

1. Hvordan verdens økonomiske tyngde flyttes mot Kina og skaper en ny global maktkamp.
2. Hvordan 3D-printere og automatisering flytter industriarbeidsplasser tilbake til i-land.
3. Hvordan befolkningspyramiden snus opp ned og kvalifisert arbeidskraft blir mangelvare.
4. Hvordan 600 megabyer vil stå for 95 prosent av verdens produksjon.
5. Hvordan ny teknologi gjør at vinneren tar alt og ulikhetene øker.
6. Hvordan Covid-19 vil forsterke megatrendene, også fremtidig globalisering.

Start med megatrender er boken deg som ønsker å lage planer basert på fakta, og ikke gjetning.

Leseutdrag

KAPITTEL 1
Den nye normalen: alt endrer seg

KAPITTEL 2
Demografiske megatrender
Flere mennesker
Fallende befolkningsvekst
Eldrebølgen
Fallende yrkesfør befolkning
Urbanisering
Kunnskapssamfunnet
Generasjon Z
Individualisering
Kampen om talentene
Hvordan tilpasse seg de demografiske megatrendene

KAPITTEL 3
Globaliseringens megatrender
Mer handel mellom land
Industrilandenes fallende betydning
Utviklingslandenes voksende betydning
Kina superstar
Fra en unipolar til multipolar verden
En ny global middelklasse
Større klasseskiller
Fremtidens arbeidsliv
Hvordan vinne på globaliseringens megatrender

KAPITTEL 4
Teknologiske megatrender
Alltid pålogget
Automatisering
Robotisering
Kunstig intelligens
Tingenes internett
3D-printer
Nye materialer
Helseteknologi
Delingsøkonomi
Netthandel
Selvkjørende biler
Smarte byer
Hvordan utnytte de teknologiske megatrendene

KAPITTEL 5
Megatrend miljø
Forbruket øker
Klimaendring
Knapphet på ressurser
Endret energimiks
Bærekraftige løsninger
Ny miljøteknologi
Hvordan tilpasse seg miljøtrendene

KAPITTEL 6
Veien videre: hvordan utnytte megatrendene

KAPITTEL 7
Vil du vite mer om megatrender?

Litteraturliste 

Forord
Ny teknologi. Globale konkurrenter. Forretningsmodeller som endrer seg. Som leder i dag holder det ikke lenger å reagere på endring. Skal du få bedriften din til å komme seirende ut av kampen om kundene, er du nødt til å forutse endring – hele tiden.

Heldigvis finnes det en strategi som gjør deg i stand til å forstå hvordan teknologi utvikler seg og hvordan kundens behov endres. Metoden gjør det mulig for deg å forutse endringer, og så utnytte de endringene som kommer.

Metoden som vil hjelpe deg å forutse de største trendene som former bedriften din og som endrer kundene dine, er å bli klar over megatrendene. Forstå de store endringene som skjer i dag, og du kan lage planer basert på fakta, og ikke på gjetning. Smart bruk av megatrender vil gjøre det mulig for deg å beholde kundene dine – og å vinne nye.

Kjenner du til megatrendene, vet du mye om hvordan fremtiden blir. En eldre befolkning, individualisering, økt båndbredde og prosessorkraft – disse er eksempler på megatrender. En megatrend er en utvikling som er sikker, omfattende og global. Du har nå muligheten til å være en endringsagent, heller enn en som reagerer i etterkant. Du kan se muligheter i megatrender, og handle på dem – før alle andre.

Denne boken vil hjelpe deg som leder å tjene penger på megatrender. Du vil få en forståelse av hva megatrendene er, og hva de vil føre til. De som er motiverte, kan følge min fem-stegs-metode som vil forberede bedriften til de endringene som skjer i verden. Denne metoden viser deg ikke bare hvordan du kan utnytte de sikre trendene, den omhandler også såkalte wild cards. Wild cards er hendelser som er svært usannsynlige, men som kan skape kaos i markedet. Finanskrisen i 2008, 11. september 2001, og ikke minst kaoset som fulgte i kjølvannet av koronavirusutbruddet i 2020 er gode eksempler på slike uforutsette hendelser. Metoden viser deg hvordan du ved hjelp av scenarier kan forberede organisasjonen til det som kan skje. For deg som leder en bedrift, betyr bruken av scenarier at du tar hensyn til at det som skjer i verden ikke alltid er forutsigbart.

Ledere som forstår megatrendene, kan lære å se trender og faktorer som vil drive frem mange sikre fremtidige hendelser. Det betyr at bedriften kan handle på muligheter og løse utfordringer før de oppstår. Som alltid vil endringer dele bedrifter, nasjoner og grupper av individer opp i to leire: de som forstyrrer markedet og vinner, og de som blir forstyrret av markedet, og taper. Leser du Start med megatrender, og handler på det du har lest, vil du ha et valg. Endringer vil skje, men nå har ledere et valg mellom å tilpasse seg endringene og overleve, eller å ignorere megatrender og risikere å bli selektert bort. 

3 omtaler for Start med megatrender

 1. 5 out of 5

  :

  «Disrupsjon og endring påvirker norske bedrifter hver eneste dag, og tempoet i endringene bare øker. Det var derfor befriende å lære hvordan man kan se endringer før de faktisk skjer. Ved å forstå konseptet megatrender blir det mulig å ta et helikopterperspektiv og prøve å se de mulighetene som kommer. Les den i dag!» Arve Egil Håbjørg, Chief Operating Officer i Shortcut

 2. 5 out of 5

  :

  «Etter å lest boken har jeg fått en mye mer dypere forståelse av hvordan megatrender oppstår og ikke minst hvordan de påvirker oss. Mange «aha» opplevelser og nyttig innspill som vi kan bruke i vår forretningsstrategi. Anbefales på det sterkeste» Lars Andrup-Næss, CEO i Bravo Solutions

 3. 5 out of 5

  :

  «Vårt verdensbilde er nesten snudd på hodet de siste tjue årene, og endringstakten går stadig raskere. Kina er blitt en viktig motor i verdensøkonomien, og India ligger hakk i hæl. Dette århundret tilhører utvilsomt Asia. Store globale endringer vil stille nye krav til samarbeid og samhandling, på tvers av kulturer og landegrenser. Tom Solstad gir en ryddig og god innføring i en ny virkelighet for oss alle, det være seg i stor eller liten skala.» Rina Sunder, Daglig leder i Innovation Forum Norway og forfatter av boken Det moderne India.

Skriv en omtale

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0