Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Stemmen fra Mellomlandet

kr 270

Boktype:
Kategori:
ISBN:
978-82-93461-09-8
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Trond Johan Hübertz
Utgitt:

Beskrivelse av boka

«Stemmen fra Mellomlandet» er et essay om fornuftskrisen vi befinner oss i når vi skal behandle fremtidens eksistensielle problemer som klimaendringer, energibruk og menneskers inngrep i naturen.
Det moderne mennesket – Homo sapiens – har utviklet seg fra et liv på den afrikanske savannen for ca 200 000 år eller 10 000 generasjoner siden. Bare 5-6 generasjoner har opplevd biler og fly – en generasjon har opplevd smarttelefonen. Men menneskehjernen har ikke forandret seg stort på 200 000 år. Den er rigget for et liv i naturen – ikke særlig godt egnet til å løse den moderne sivilisasjons miljøproblemer og stadig forverrende rolle i naturens symfoni.
Boken handler om det moderne mennesket som har mistet sin kontakt med naturen og deaktivert sine evner til intuitiv tenking.
«Stemmen fra Mellomlandet» peker på andre veier enn det vi møter i den offentlige diskurs og det krever at vi våger å se problemene fryktløst i øynene, innse at det vil komme store forandringer som følge av klimaendringer og ikke minst at vi søker å forstå årsaker bak årsakene ut over vår angstfylte begrensede forstand. Derfor er «Stemmen fra Mellomlandet» en fortelling om en mellomlanding på veien til en revidert verdensanskuelse.

Forfatteren, Trond Johan Hübertz, er sivilingeniør med mer enn 40 års ledererfaring og rådgivning innen energibransjen og en rekke andre industrier. Mot slutten av sin karriere trakk han seg vekk fra det moderne livs travelhet og flyttet ut av byen til et skogsbruk – til Mellomlandet og her meddeler han sine observasjoner og tanker. Han har tidligere utgitt boken «Tankesprang».

Leseutdrag

Moderne mennesker er ofte redde for den øde skogen. Vi ferdes sjelden der. Den er mørk og truende og mangler ryddede stier, trapper og rekkverk for å gjøre det lett for mennesker å ferdes.  Sjelden lar vi oss affisere av den enorme kompleksiteten fra milliarder av livsformer som kjemper om næring i skogsbunden og strekker seg etter sollyset som sparsomt slipper gjennom løvverk og grener.  Vi har ikke noe forhold til dette selvorganiserende kaos av mikrober, elg, insekter, ulv, biller, ormer, trær, planter og sopp.  Sopp forresten, er verken plante eller dyr, men ganske enkelt sopp. Verdens største levende organismer er sopper.  De ligger under bakken og kan strekke seg flere kilometer av gårde med sine tråder (myceler) og forme kommuniserende nettverk mellom planter og trær – et slags underjordisk internett. Og spredningen er alltid i symbiose med sine omgivelser.  De kan til og med bore seg inn i stein og hente ut mineraler som de leverer til andre vekster til hjelp for å danne klorofyll så de kan vokse med lyset.  Og dette oratorium av liv kaller vi mennesker ødemark!  Noe mer livfullt kan vel ikke tenkes.

Mennesket blir svakt og mister sine krefter når det bare er opptatt av å skape letthet, underholdning, trygghet eller økonomisk og materielt overskudd. Når vi gjør dette, sverger vi til fellesskapet og ter oss som pingviner som klynger seg sammen på et lite isflak når de ser spekkhoggere på jakt i sjøen rundt – enda de vet at når det er fullt på flaket så dyttes noen uti av ren trengsel og blir fanget og spist. Er dette stimulans? Og dessuten, isflaket kan komme til å smelte.

Det å stå alene er ikke synonymt med ensomhet. Ensomheten er ikke nødvendigvis noe som skal bearbeides for å forsvinne. Friheten ved følelsen av uavhengighet er noe vi kan føle glede ved – fravær av angst – selv når vi ikke er opptatt. Noen føler angst og ensomhet ved å gå alene i skogen. Andre opplever uavhengigheten og gleden ved å ta imot livets totale sammenheng i naturen.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Stemmen fra Mellomlandet”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0