Kjøp bøker direkte fra forfatteren

The Harbour Master

kr 150

Boktype:
Kategori:
ISBN:
978-82-8129-006-8
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Vineland Publishing
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Skuespillet innebærer et brudd med realismen. Skikkelsen THE HARBOUR MASTER representerer sin egen virkelighet. Kontoret hans tjener som venterom for mennesker som er i ferd med å avslutte livet.

Hovedpersonen Tobias Ring drømte om å bli operasanger, i stedet ble han journalist, spesialist på reportasjer fra krig. Han trekker seg tilbake etter et stormfullt liv, hvor han har kjempet mot våpenindustriens krigshisseri og opplevde kjærlighet hos kvinner i flere land. Desillusjonert møter han opp hos THE HARBOUR MASTER, men tiden er ikke inne, han blir sendt tilbake til nye, forbløffende oppdagelser.

Leseutdrag

1. AKT
SCENE 1
Scenen ligger i mørke. Vi hører en lyd som blir den gjennomblåst av en voldsom vind, et vindkast så sterkt at det må feie bort alt liv fra denne jord. Vinden stilner brått, det blir dødsens stille, gradvis tennes lysene, som om verden våkner til nytt liv.

Vi er på THE HARBOUR MASTERs kontor. Det tjener også som venterom for dem som skal med fergen til den andre siden. Rommet bærer med seg en avdempet stemning, på ingen måte uhygge, snarere fremmedgjøring. Vegger, møbler og utstyr i en grå, upersonlig farge. Stoler de ventende kan sitte på. Tiden står stille.

På høyre side er en dør, hvor mennesker som avslutter livet, trer inn. På venstre side er en dør som fører ut til en brygge, hvor de får plass på Karons ferge som bringer dem over elven.

(THE HARBOUR MASTER skiller seg markert ut fra omgivelsene. Han er en godt voksen, statelig mann i marineblå frakk. Sitter bak en kontorpult, opptatt av datamaskinen. På en av stolene sitter en eldre, hvithåret kvinne. Hun venter litt, reiser seg og går frem.)

HVITHÅRET KVINNE (fredfylt). Hallo, unge mann. Nå er jeg rede. Vi kan jeg dra.

THE HARBOUR MASTER (følger henne til utgangen, åpner døren og slipper henne ut. Hjertelig). Lykke på reisen!

(Han blir stående et øyeblikk og se etter henne. Gjennom den halvåpne døren skimter vi tauverk og annet på brygga som hører fergen til.)

(Inn fra høyre kommer en liten gutt sammen med moren, som han trofast holder i hånden. Ydmykt rekker hun guttens hånd til THE HARBOUR MASTER som tar imot den.)

THE HARBOUR MASTER. Sorgen kan jeg ikke ta fra deg, men jeg lover deg, gutten din får det bra.

(Gutten ser fortrøstningsfullt på THE HARBOUR MASTER og vinker til moren som ærbødig ser på at THE HARBOUR MASTER følger ham til utgangen. Hun forsvinner ut gjennom inngangsdøren.)

(Samtidig kommer finansmannen brautende inn, han bærer på en bag struttende av pengesedler, som puffer henne til side.)

FINANSMANNEN (arrogant). Jeg vil forhandle!

THE HARBOUR MASTER. Om hva?

FINANSMANNEN. Om en utsettelse! (Han rekker bagen fram.) Ti millioner kontant. Femti prosent på samtlige prosjekter fra i dag.

THE HARBOUR MASTER (vennlig). Fergeturen koster ingenting.

FINANSMANNEN (tar frem mobiltelefonen og taster). Stein Inge her. Selg alle skipsaksjene! Plasser beløpet i fast eiendom! Det haster! Sørg for at jeg får beskjed!

(THE HARBOUR MASTER lister bagen fra den motstridige finansmannen.)

THE HARBOUR MASTER. Den setter vi igjen her.

FINANSMANNEN. Det er ran! Tyveri! Pengene gir jeg aldri fra meg!

THE HARBOUR MASTER. Du trenger dem ikke over der.

(THE HARBOUR MASTER geleider finansmannen ut.)

(Den neste som kommer, er erkebiskopen i fullt, gullbrodert skrud.)

ERKEBISKOPEN (ser opp og ned ad THE HARBOUR MASTERs enkle frakk. Nedlatende). Så det er du – som skal føre meg inn i Evighetens Bok. Jeg hadde forestilt meg litt mer – festivitas – på min siste ferd.

THE HARBOUR MASTER. Du kan sitte ved elven og meditere litt.

ERKEBISKOPEN (fnyser). Meditere! Hva skal jeg meditere for? De venter meg der over!

THE HARBOUR MASTER. Vær vennlig å ta av deg kåpen.

ERKEBISKOPEN. Erkebiskopkåpen! Symbolet på min verdighet! Ikke tale om! Den beholder jeg på.

THE HARBOUR MASTER (skjuler et smil). De kjenner deg nok igjen uten.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “The Harbour Master”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0