Kjøp bøker direkte fra forfatteren

Visdom fra vikingtid – 5 råd for mer livskraft.

kr 249

Boktype:
Kategori:
ISBN:
9788269201505
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
BoldBooks
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Gjør deg selv stolt!

Vikingtiden var en tid med en voldsom kraft! Hvor kom denne livskraften fra, den som gjorde at vikingene ville reise ut og erobre? Og hva er forsvunnet i dag? Kan vi lære noe – kan vi finne tilbake til den urgamle visdommen vi har tapt på veien?
Livskraft er ikke noe hokuspokus. Det er den følelsen du får når du mestrer noe, når du får skryt og kjenner stoltheten sprenge på. Og den energien kan du også oppnå, lett som bare det.
Det dreier seg om endring i bevissthet, og ny kunnskap. Det er å gjøre ting annerledes – for vil du ha endring, må du gjøre noe nytt.

I denne boka finner du ikke råd om hva du skal finne på av nye ting, men heller hvordan du skal gjøre det du allerede gjør ved å bruke overordnede prinsipp, for å endre ting i livet ditt.

Du blir utfordret til å forstå forskjellen mellom vikingene og oss, hvordan dette samfunnet for tusen år siden var forskjellig fra i dag, og hvordan du ved å stille spørsmål ved det som er i dag, ser deg selv i et nytt lys. Dermed kan du bli i stand til å ta andre valg, som er bedre for din livskraft.

For verden er en konstruksjon – vi kan rekonstruere den inni oss. Jeg skal lære deg å gjøre deg selv mer stolt, mer sjef, mer langsiktig, å finne din egen sti og samtidig være blid og fjåg. Du skal bli mer viking, og det uten å være en bølle!

Leseutdrag

Bli mer viking!

– Kongen har fødd oss vel, ennå er jeg feit om hjerterøttene.

Det sa Tormod Kolbrunarskald etter slaget på Stiklestad i 1030, da han selv røsket pilen ut av brystet med en tang. Det var kroker på tanga, og der satt det fast trevler av hjertet, noen røde og noen hvite. Med disse ordene lente han seg tilbake, og var død. Før dette hadde Tormod hogget hånden av en mann som hånet de som klagde over skader, og han hadde båret inn et fang med ved. Tormod ble husket for disse ordene i flere hundre år før de ble skrevet ned i Norges kongesagaer. Ved å bruke underdrivelse og noen få ord, viste han at selv om han holdt på å dø, den ytterste angstfulle erfaring, så tok han det lett og med humor. Selv etter overgangen til kristendommen var det et ideal å gjøre seg selv stolt på denne måten.

For stolthet er en mektig drivkraft i livet. Den fikk Tormod til å overkomme dødsangsten for rundt tusen år siden, og det er også en drivkraft i dag. Men den ydmykheten som blir avkrevd i moderne samfunn kan redusere stoltheten, og dermed livskraften. Vi kan lære av visdom fra vikingtid at stolthet kan hjelpe til å overkomme livskriser.

Selv ble jeg skilt for noen år siden. Først tenkte jeg: hvor ille kan det bli? Så fant jeg ut at drivkraften i livet forsvant. Men jeg er interessert i historie, så jeg satte meg til for å lese om vikingenes reiser i åpne båter til Island, Grønland og helt til Vinland, og om slagene og historiene. Jeg lurte på om jeg kunne få denne hardbarka innstillingen som vikingene hadde? Kunne den urgamle visdommen hjelpe meg i min livskrise? Jeg tenkte at om jeg greide å finne det som var gode råd den gang, og som fremdeles er gode råd i dag, så ville jeg ha noen universelle prinsipper for livskraft! For mye er likt. Et menneske i norrøn tid var likt et menneske i dag, på mange måter. Visdom – hvordan få et godt liv – var like viktig da som nå, selv om det har skjedd mye på tusen år.

Jeg slet på ungdomsskolen med å se hvordan jeg skulle komme gjennom de tre årene, fordi det var et dårlig elevmiljø i klassen. Foreldrene mine kunne klaget til rektor og laget en stor sak ut av det, men de ga meg i stedet et hobbyrom og skrøt av hvor god jeg var med hendene. Jeg ble opptatt med bygging av modellfly, fikk venner i en modellflyklubb og følte meg dyktig. Skolen var like ille som før, men nå så jeg for meg en fremtid. I timene tegnet jeg fly jeg ville bygge, og jeg gledet meg til å komme hjem for å bygge videre. Jeg endte med en lang, teoretisk utdannelse – ikke mange ville spådd det da jeg gikk på ungdomsskolen! Jeg fikk noen viktige lærdommer av dette: nemlig ikke å presse meg selv til å tåle mer, men heller forfølge interesser og evner sammen med andre, og på den måten gjøre at de dårlige følelsene blir til å leve med.

Kan du huske hvordan det var når du var dyktig i noe i oppveksten og fikk ros for det, og kjente det svulme i brystet? Når du fikk masse kraft til å gjøre det om og om igjen? Da hadde du mye livskraft, denne fantastiske indre energien som kommer fra følelser av mestring og stolthet – denne evige kilden til energi og vitalitet. Min søster sa en gang: – Det gjelder å være flink i én ting. En i klassen var god i fotball, spilte på A-laget og kom seg gjennom skolen. Ei var skoleflink, fikk bare toppkarakterer, og ble en engasjert lærer som voksen. Jeg ble dyktig til å lage ting, som modellfly. Jeg tenkte ikke at karakterene var så viktige, så jeg prioriterte heller hobbyen min som bygget opp stoltheten. Det var en mer helhetlig strategi enn om jeg hadde presset meg selv. Det gjorde at jeg kom meg gjennom det, som var det viktigste da.

Samfunnet endrer seg stadig fortere. Det er bare noen få generasjoner siden folk flest langs kysten i Norge levde harde liv som bønder og fiskere, som min bestefar Magnus. Ingen beskriver dette så godt som Johan Bojer i sin bok, Den siste viking, om fiskere på lofotfiske i sine åpne og vikingskipliknende nordlandsbåter. I dag er det få ting du har lært av foreldre og i skolen som er relevante noen tiår senere. Derfor blir heller ikke den urgamle visdommen overført som før mellom generasjonene. Det får mange til å bøye nakken for mye, gi andre kontroll over livet sitt, leve kortsiktig, følge etter andre og ta ting for seriøst. Jeg kommer tilbake til hvordan jeg mener vi kan lage oss strategier for å motvirke dette. Men vi er så heldige å ha unike skriftlige kilder fra norrøn tid, som Håvamål, som gjør at vi kan finne tilbake til den urgamle visdommen. Håvamål er fra rundt vikingtiden. Den gir råd om hva vi må gjøre for å få et godt liv, og er en praktisk livsfilosofi for å få et rikt og verdig liv.

Hva ville en viking gjort om vi hadde brukt en tidsmaskin og flyttet ham til våre dager? Svaret gir noen ledetråder til hvordan vi kan få denne vikinginnstillingen. Jeg har gitt det i form av fem råd.

For noen år siden var jeg på vei til Kyrkjenuten i Sauda. På 1000 meters høyde fant jeg ikke veien forbi en loddrett fjellvegg, det regnet og blåste, og det var ikke sti i kartet. Jeg hadde gitt opp, men på vei ned snudde jeg meg og ble glad da jeg brått så en nødling, som viste en fjellhylle på vei mot toppen. På samme måte kan en slik nødling i livet gi en indre trygghet for at du er på rett vei, slik at du begynner å finne din egen sti i livet.

Disse fem rådene gjør deg i stand til å ta bedre avgjørelser. Det er som nødlinger, steiner stablet oppå hverandre, for å vise turgåere retningen i fjellet. Visdommen fra vikingtid kan hjelpe deg å finne retning slik at du tar gode valg i livet – ved å bli mer viking!

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Visdom fra vikingtid – 5 råd for mer livskraft.”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0