Kaufen Sie Bücher direkt beim Autor

Ernas Mattradisjoner

kr 375

Boktype:
Kategori:
ISBN:
978-82-691727-0-6
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Selvutgivelse
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Mat og tradisjoner hører sammen. Mat ER tradisjon, sies det.

Hvem har ikke sittet ved kjøkkenbordet i barndomshjemmet og sett mor lage mat, velkjente retter som hun og kvinner i generasjoner før henne igjen, har lært av sine mødre.

Da min mormor Erna gikk bort i den anselige alder av 98 år, var jeg så heldig at jeg fikk rote gjennom hennes oppskriftsbok, det vil si esken med gamle og nye lapper med oppskrifter hun hadde kommet over og samlet selv, eller fått fra venner og familie, nær og fjern, en samling opparbeidet gjennom generasjoner.

Disse hundrevis av små lapper med oppskrifter er grunnlaget for denne boken.

Lesen Auszug

Jeg husker min bestemor Erna veldig godt og da ikke minst, hennes matlaging. De sterkeste
matminner fra henne, var at hun «alltid» hadde mat i huset og uansett hvem som kom innom på besøk, var det umulig å forlate henne, uten å ha fått litt mat, enten ved hennes spisebord, eller i hånden på vei ut.

Familien vår flyttet langt bort i barndommen, men vi var likevel ofte på besøk og da gjerne hver sommer. Vi følte vi alltid ble satt pris på, da min bestemor alltid disket opp med et lite «festmåltid» hver gang vi kom og da var det enten kjøttsuppe eller kjøttkaker som sto på menyen. Oppskriften på disse rettene bruker vi den dag i dag, da disse har skapt fantastiske minner, men også at de er smakfulle. På våre forfedres tid var det ikke bare å slå opp på internett, se et kokeprogram på tv, eller bla gjennom en nymotens kokebok for å finne de rette oppskriftene. Frysere, mikrobølgeovner og foodprosessorer var ukjent for de fleste.

Fantasi og tradisjon basert på overlevert kunnskap var
det eneste grunnlaget for tilberedingen, preserveringen og behandlingen av råvarene. Denne
kunnskapen og teknikkene for å behandle Nord-Norges beste råvarer var og er en uvurderlig kilde av informasjon, lokalhistorie og tradisjon, som vi alle kan nyte godt av, i dag og for all fremtid. Vi må ta med oss dette inn i dagens matlaging, denne kunnskapen om næringsrike grønnsaker, enkle supper, mettende bakverk og himmelske desserter. Litt «husstellære» har det dermed også blitt plass til i denne boken, og det å komme fra et «pent hjem», det vil si ha dannelse og matkultur, er en like viktig del av våre liv nå som da. I vår hektiske hverdag har dessverre mange mattradisjoner gått i glemmeboken, og spennende retter samt nyttige metoder er byttet ut med fast Food og enkle løsninger. Denne boken er skrevet som et lite forsøk på å få noe av det glemte fram i lyset igjen, til glede for både voksne og den yngre garde.

Det er matrettene og oppskriftene som har fått størst plass i denne boken, men vi tar også for
oss metoder og teknikker, der hvor det har betydning. På samme måte som at familien og
omgangskretsen var en viktig faktor i videreføringen av oppskrifter og kunnskapen om mat, og derfor selve basisen som denne boken er bygget på, håper vi leseren vil fortsette med denne «byttingen», og med hjelp av «Ernas mattradisjoner» føre kunnskapen videre.
NB! Undertegnende har etter beste evne forsøkt å motstå fristelsen til å «oppgradere» rettene, for å gjøre dem mere aktuelle for dagen i dag. Jeg har heller latt oppskriftene snakke for seg selv og presenterer dem slik min bestemor mottok dem i sin tid.

Bilder aus dem Buch

Bewertungen

Es gibt noch keine Bewertungen.

Schreibe die erste Bewertung für „Ernas Mattradisjoner“

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

0