Kaufen Sie Bücher direkt beim Autor

Norskekysten – hvordan og hvorfor seile verdens vakreste kyst

kr 300

Boktype:
Kategori:
ISBN:
978-82-999676-2-4
Språk:
Norsk bokmål
Forlag:
Eget
Utgitt:

Beskrivelse av boka

Norge har verdens vakreste kystlinje og alle bør seile den minst en gang i livet. Helst to. Kanskje tre. Norskekysten fortjener en bok for turseilerne. Norske kystperler – hvordan og hvorfor seile verden vakreste kyst er en bok som forhåpentligvis vil inspirere mange til å seile nordover for å oppleve Vestlandet, Helgeland og ikke minst Lofoten.

Lesen Auszug

Hvordan seile norskekysten
Ta en titt på kartet, og la deg overvelde. Strukket ut med alle fjorder, viker og sund, er den hele 100915 kilometer. Det er bare Canada, som har både Atlanterhavet, Nordishavet og Stillehavet rundt seg, som kan skilte med lengre kyst.  Du kan med fordel bruke et helt liv på å utforske den.

Men hvem har vel et helt liv tilgjengelig til den slags opplevelser? Derfor må vi være realistiske.

Når?
Det snør tungt i Blindleia. Et par joller fyker over leden, og førerne holder seg for øynene for å unngå snøen. De regner ikke med å måtte vike for andre, det er jo tross alt midt på vinteren og folk flest er på ski. Ikke vi. For vi er på vei til Vestlandet i seilbåt. Vi har skibriller og 5 knops fart der vi siger frem gjennom snøfillene. Vinduene på de hvitmalte husene er dekket til. Det er ingen fotspor på bryggene som vi rolig seiler forbi.

Det er ikke mange fastboende igjen her ute på denne tiden av året. Vi har heller ikke tenkt å gro fast. Selv om det var nære på i morges, da vi nesten måtte grave ut båten fra gjesteplassen i Arendal før vi kunne fortsette seilasen denne morgenen i februar.

Seiling på vinterstid har absolutt sin sjarm. En av dem er selvfølgelig snøen som gir muligheter for både å seile og stå på ski på en og samme dag. En annen er at det ofte blåser på vinteren. De fremherskende vindene er slik at de gir deg medvind nordover i vinter- og vårhalvåret. Så snart vi runder Lindesnes gir snøen seg, og vi får solid medvind hele veien opp til Kvitsøy. Seiling på denne tiden er langt mer intens enn om sommeren, og det gir også ofte større opplevelser. Det er et eventyr å seile i Nord-Norge i egen båt og se det magiske nordlyset spille over himmelen.

Hvordan?
Med verdens nest lengst kyst, sier det selv at det tar tid å seile hele. Det er mye som skal klaffe. Du trenger kanskje mannskap, familien skal finne tid og jobben må kanskje gi deg litt lenger sommerferie enn vanlig. Løsningen kan være å seile i etapper. Et godt argument for å ta norskekysten i etapper, er at du kan legge noen etapper til vinteren og få med deg flere årstider. Hver lille etappe av norskekysten oppleves helt forskjellig, avhengig av når du seiler der. Kommer du til Lofoten i februar, kan du oppleve skreifiske på nært hold – og endog være med og oppleve en av Norges viktigste næringer opp gjennom tidene. Kommer du på sommeren er det sandstrendene som er hvite og ikke fjellene. Turistene tar mer plass enn fiskerne. Alt har sin sjarm.

Det mest realistiske for de fleste er å seile begge veier på én sommer. Da slipper du å savne båten om våren og høsten. Treffer du på været, kan du faktisk seile Oslofjorden-Bodø på ti lange dager og fortsatt sove med tampene i land hver natt. Men da har du flaks (og får sannsynligvis sett veldig lite på land).

Har du mulighet, bør du sette av 2-3 måneder for en tur som tar deg tur-retur Lofoten. Det gir deg passe god tid til å utforske de fine områdene. Det beste rådet er at du seiler noen drøye etapper i begynnelsen slik at du kommer deg rundt Lindesnes og forbi Jærens rev. Tenkt på denne strekningen som ren frakt og få sammen noen seilglade venner som tar dette som en døgnkontinuerlig etappe. Familien kan eventuelt fly inn til Stavanger eller lenger nord.

Et annet alternativ er å la noen andre seile båten et godt stykke opp langs kysten, for så å ta over båten der. Det finnes flere som tar såkalte delivery-oppdrag, men sjekk referanser før du leier inn noen.

Et tredje alternativ er å la en familie eller vennegjeng ta turen nordover, og en annen ta den sørover igjen. Det er maksimal utnyttelse av en slik seilas. Hvis begge i tillegg har båt, kan den båten som ikke drar på langtur, brukes av de som til en hver tid er hjemme.

Avstander
Avstand er et relativt begrep, og etter hvert som du blir vant til – og liker – å seile langt høres Oslo-Ålesund mer ut som en gledelig opplevelse enn et slit. Vi snakker naturopplevelser av ypperste klasse på en slik strekning.

Det er alltid greit å ha en oversikt over distansene langs norskekysten slik at du kan ha et realistisk forhold til de forskjellige etappene. Her er de grovt regnet i luftlinje:

Hvaler-Lindesnes 140 nautiske mil

Lindesnes-Egersund 45 nautiske mil

Egersund-Kvitsøy 45 nautiske mil

Kvitsøy-Stad 190 nautiske mil

Stad-Kya 130 nautiske mil

Kya-polarsirkelen 200 nautiske mil

Polarsirkelen-Tranøy 130 nautiske mil

Hvaler-Tranøy 880 nautiske mil

Gode havner å legge igjen båten
Hvis du bestemmer deg for å strekke turen over to sesonger er det flere steder langs norskekysten som tilbyr muligheter for opplag. Fordelen med å legge den igjen er at du da også kan bruke den på vinteren. Prisene varierer selvfølgelig, men serviceinnstilling og tilgjengelighet er kanskje vel så viktig hvis du skal ha båten så langt unna at du ikke kan ha oppsyn med den selv.

Du må selvfølgelig velge om du skal ta den opp eller ha den på vannet, og hvis du velger å la den ligge på vannet er det lurt å ha en lokal kontaktperson som kan se etter båten i forbindelse med de verste vinterstormene.

Karmøy
Karmøy er muligens litt for langt sør for å legge igjen båten. Da er det sannsynligvis like greit å bruke noen dager til å på seile den helt hjem. Men fordelen er at du får muligheten til å seile på vinterstid.

Husøy Marine Service er et fullservice båtverft med en travellift som kan ta 40 tonn.

Se www.husoymarine.no

 

Bodø
Hvis du skal ligge på vannet må du sørge for at du ligger helt innerst i havnebassenget på gjestebryggene. Den såkalte bølgedemperen, flytebrygga som beskytter de faste plassene, er kun egnet til godværsdager når du selv er om bord. Aller helst bør du ha en lokal kontaktperson som ser etter båten din. Den store fordelen med Bodø er at det er gangavstand fra flyplassen til havnen.

Se www.bodohavn.no for mer informasjon.

Alternativt er å ta den på land hos Jakhelln Båt rett ved gjestehavna. 

Tromsø
Her er det mulig å ligge i gjestehavna rett ved Ishavshotellet. Se www.tromso.havn.no for mer informasjon. Det er også mulig å sette den på land på Skattøra Marina. Husk at det er ikke er bare hvordan båten din er sikret som avgjør hvordan vinteren skal forløpe. Det er like viktig å sjekke at båtene som står rundt din egen, er forsvarlig sikret slik at de ikke ramler over din båt. Dette gjelder i alle havner.

Brønnøysund
Sigurd Siem har godt med opplagsplass og verksteder som kan utføre forskjellige oppdrag på båten din i løpet av vinteren din. Se www.woodencraft.org/31014563 for mer info.

Rødøy
Ble kåret til årets gjestehavn i 2012. Du må ta hurtigbåt fra Bodø eller Sandnessjøen for å komme til båten din. Det er litt kronglete, men med god planlegging fungerer det bra. Til gjengjeld er du midt i perlen Helgeland når du kaster loss.

www.klokkergaarden.no

 

Utstyr
Strengt tatt kan du sannsynligvis kaste tampene i land og sette kursen oppover norskekysten allerede i morgen. Så lenge du har fri, penger på kontoen og en godt vedlikeholdt båt som er komfortabel å bo i over tid, er det ingen grunn til å la være. Du trenger verken bunkre opp med mat, diesel eller drikkevarer. Når vi snakker logistikk og planlegging var det mange år siden det faktiske var en stor utfordring å seile hele norskekysten. Nå er det aller meste tilgjengelig i neste havn, og i de fleste havner har de flytebrygge med strøm og vann. Ikke langt unna finner du som oftest alle de butikkene du trenger. Når det gjelder reservedeler og kompetanse så lar det meste seg løse lokalt, eller via Posten eller et budbringerfirma.

 

Ankeret ble sluppet rett øst for Bolga. Vannet var så krystallklart at vi kunne se det ligge på sandbunnen, og været var så stille at vi knapt beveget oss. Vi beveget oss ikke spesielt raskt dagen etter heller. To av bladene på komposittpropellen lå igjen nede på sandbunnen der ankeret akkurat hadde ligget. Vi kom oss inn til Bolga med ynkelige 0,5 knops fart. Leverandøren kunne sende oss to nye blader, men en dags ligge og en uhyre stiv pris for frakten fristet ikke. Vi ba ham sende bladene til Sandnessjøen og kastet loss. Vinden hadde frisknet til fra nord. Vi regnet med at vi skulle komme frem til byen ved foten av De Syv Søstre på kvelden. Det gjorde vi også – med god hjelp fra Redningsselskapet som slepte oss det siste stykket. Vinden hadde forsvunnet helt. Morgenen etter fikk vi to nye blader, jeg tok på meg dykkerutstyret og to timer senere var vi igjen på sørgående for maskin. De Syv Søster tronet majestetisk over oss.

Varmeapparat

Sørg for at varmeapparatet om bord er nyoverhalt og klar til innsats. Kveldene kan bli kjølige og det kan bli en del klær å tørke. Ha gjerne med en elektrisk ovn i tillegg som du kan bruke når du ligger koblet til landstrøm. Mye av varmen fra et varmeapparat forsvinner rett ut av varmerørene hvis de ikke er isolert. Derfor er det lurt å sjekke om rørene er isolert, og hvis ikke, så kjøp isoleringsmateriale og teip/stripse det rundt rørene hele veien frem til utløpet. Da får du mye mer varme i båten.

Hvis du har et ekstra toalett om bord, kan det være en fordel å gjøre det om til et dedikert tørkerom med snorer og godt med varme og mulighet for utluftning. Det er jo uansett ytterst sjeldent at det er kø på do om bord i en båt.

Ta med to ruller med skjøteledning da det kan være langt til en kontakt i noen havner.

Forfatterens favoritt naturhavn

Hjartøya 66’0,6N 12’23,8E

En stille lagune med utsikt i verdensklasse. Her kan du ligge på svai og se trafikken i hovedleia stime forbi med De syv søstre som bakgrunn. Vi seiler inn det smale løpet inn til lagunen og foran oss ligger det et speilblankt lite vann.

Vi får ikke ligge så lenge alene. Snart sklir en båt med vakre 70-tallslinjer inn på vågen. På hekken henger et engelsk flagg. Da de ror forbi oss litt senere roper de muntert ”Hello” og lurer på om vi vil komme over for et lite glass whisky senere. Så klart vi vil ha whisky – som egenhendig er seilt over Nordsjøen.

Over lave glass, under ei sol som skinner varmt på toppene av De syv søstre, forteller ekteparet om sine mange turer til Vestlandet, Helgeland og Lofoten. Norge står på seilprogrammet nesten hvert eneste år og de stanser alltid på Hjartøya når de er på disse kanter. De siste årene hadde de lagt merke til at det ikke lenger bare er franskmenn, nederlendere og engelskmenn som seiler så langt nord.

 ”Nå treffer vi fra tid til annen også hyggelige nordmenn”, forteller skipperen.

Vi våkner under den samme solen neste dag. Da har det engelske paret seilt videre. På land tittet vi på restene etter de fem gravrøysene fra vikingtiden. Her var det nok godt å både leve, og bli begravet, for en sann viking.

Bilder aus dem Buch

Bewertungen

Es gibt noch keine Bewertungen.

Schreibe die erste Bewertung für „Norskekysten – hvordan og hvorfor seile verdens vakreste kyst“

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

0