Motreaksjon mot monopol, gir forfattere gratis bokhandel

Den opprørske oppstartsbedriften BoldBooks går bokbransjen midt imot og skaper nye inntektsmuligheter for små aktører. Selskapet sier nå fra seg sin andel av bokhandelsalget og gir alle inntektene til forfatterne.

Gründer Kristin Over-Rein i BoldBooks har reagert på siste nytt fra bokbransjen.

Mangfoldet begrenses

– Både det offentlige og det private bokmarkedet gjør nå endringer, som kommer til å begrense mangfoldet av bøker og småforlagenes inntjening, sier Kristin Over-Rein.

Først kom saken om at Kulturrådet gjør innstramminger i den statlige innkjøpsordningen til bibliotekene.

Enorm økonomisk risiko for de små

– I praksis betyr dette at små forlag og uavhengige forfattere må ta en enorm økonomisk risiko for å komme inn i bibliotekene, som kan bety et være eller ikke være for forlagsvirksomheten, mener gründeren. – Bibliotekene har vært en spesielt viktig kanal for de små aktørene, siden de har hatt det ekstra vanskelig med å komme inn i fysiske bokhandler.

Deretter kom saken om at den ene av landets tre forlagseide bokhandelkjeder, Tanum, blir kjøpt opp av konkurrentene.

Det går mot monopol

– Det har lenge vært misnøye med maktkonsentrasjonen i bokbransjen, og nå skal den altså fortettes på to aktører i stedet for tre. Nåløyet for å få innpass i fysisk bokhandel blir altså enda trangere, og det går som forventet mot monopol, sier Over-Rein.

Over-Rein gir likevel kudos til Norges største forlag, Cappelen Damm, og mener de er forutseende nok til å se at nettbokhandel er framtida.

En langsom, men naturlig død

– Cappelen Damm eier jo halvparten av Storytel. I Sverige sto digitale abonnementstjenester alene for 48 % av boksalget i fjor, mens papirboksalget falt. Når bestselgere fra egne forlag prioriteres foran et mangfold av titler, blir utvalget begrenset, men på nett er forbrukerne vant til å finne innhold for enhver smak og interesse. Dermed vil fysiske bokhandlere dø en langsom, men naturlig død.

Digitale salgskanaler vinner

Gründeren tror at mange uavhengige forfattere nå vil slutter å bruke tid, penger og krefter på å nå fram hos fysiske bokhandlere og biblioteker. I stedet vil de prioritere de digitale salgskanalene, sosiale medier og egne nettsteder, for å nå leserne direkte.

Uavhengige forfattere har også tilgang til å bruke nettbokhandler, men de store forhandlerne krever gjerne 35-50 prosent rabatt for å selge en bok.

Lar forfattere selge bøker gratis

– Vi mener det er helt urimelig at en nettbokhandel, som kun formidler et salg automatisk, skal ta halvparten av fortjenesten. Vi har tidligere hatt markedets beste betingelser med bare 20 %, men som en motreaksjon til negative endringer i bransjen, lar vi fra 1. mars 2020 forfattere selge bøker helt GRATIS gjennom BoldBooks.

Hver forfatter får en gratis forfatterprofil med en fiks ferdig bokhandel, inkludert leseutdrag og betalingsløsning. Her kan man legge ut både papirbøker og e-bøker for salg. Synligheten forsterkes av at alle forfatterbokhandlene vises samlet i en felles nettbokhandel. Det eneste kravet til å delta er at forfatteren må ha rettighetene til å selge sin egen bok.

– Man må aldri glemme at de som skaper de virkelige verdiene i bokbransjen er de som skriver innholdet, nemlig forfatterne. Disse vil vi stimulere til å fortsette å gi ut gode bøker og beholde rettighetene selv, avslutter gründeren.

Få din egen nettbokhandel helt gratis – Registrer din bok til salgs, og motta alle inntekene selv.

14 Kommentare

  1. Er glad jeg alt har laget meg en profil. Og satser på at jeg kommer til ihvertfall å selge eboken i første omgang. Når jeg har mulighet til å betale for å få hjelp til å endre formatet på den.
    Kanskje skal jeg og legge ut den trykte for salg og.
    Så jeg sier takk og ja takk. Og håper den jeg nå er ferdig med får kommet ut på et tidspunkt og. Er glad dere faktisk finnes og laget til denne muligheten 😀

  2. For et flott tilbud! Kan jeg registrere meg før boka er ferdig? Holder nå på med redigering – før veien går videre til korrektur, ombrekking og alt det andre…

    1. BoldBooks har uavhengige forfattere som målgruppe. Bokhandelen er tenkt for forfattere som har rettigheter til å selge sine egne bøker, og de må foreløpig sørge for utsendelsen selv. Som oppstartsselskap kan vi endre oss raskt og selskapet kan utvikle seg i mange retninger i framtiden. Hvem vet hvem som kan skje hvis flere som ønsker endring i bokbransjen står sammen? Det kommer snart en spennende mulighet her, se https://boldbooks.no/invester/

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

*