Dramaturgi – forfatterens beste verktøy

En dame mellom to menn, sort/hvitt bilde fra 50-tallet

Får du stadig avslag på manusene dine uten at du riktig skjønner hvorfor? Har du nettopp satt punktum for førsteutkastet ditt og sitter med fingeren på send-knappen? Stopp en hal! Kanskje kan en gjennomgang av disse punktene hjelpe deg med å løfte ideene dine et hakk:

 • Konflikt er roten til alt godt.
  Den kan være actionfylt eller internalisert, men legger uansett grunnlaget for innlevelse. De aller fleste forfattere er glade i hovedpersonene sine, og har en tendens til å beskytte dem. Men uten motstand behøver ikke vedkommende ta vanskelige valg som vi kan gruble over og kjenne på. Da mister vi en sjanse til å leve oss inn dem. Så tenk heller «Hvordan kan jeg gjøre dette verre for han/henne/dem?»
 • Har du for mange karakterer?
  En leser har bare 100% innlevelse å gi. Deler du denne på 42 personer blir det lite på hver og vi bryr oss deretter om hvordan det går med dem.
 • Hold informasjon tilbake frem til det er nødvendig å dele.
  Vi må ikke starte en historie eller scene med å vite alt om en person. Leseren har sjelden hastverk og liker å pusle litt underveis.
 • Endrer noe seg i alle scener?
  Alle bør enten tilføre historien noe nytt eller avsløre noe ved karakterene. Spør deg selv hvordan manus endrer seg dersom du fjerner en scene. Hvis svaret er ingen endring, så bør scenen skrives om eller slettes.
 •  Vis, ikke fortell.
  Skal du beskrive et sted, la karakterene dine samhandle med det. Skal du skrive dialog, ikke glem å inkludere det usagte, som ofte sier mest. I stedet for å fortelle hvem noen er, vis oss hva de gjør. I stedet for å si hva de føler, beskriv hvordan de oppfører seg.

Tekst: Nina Grove Hansen, redaktør