Fredagspraten: Renate Pettersen

Renate Pettersen

Hvilken boktittel ville du gått rundt med på t-skjorta en fredag på byen?

– Det måtte være en av Discworld-bøkene. Det er så herlig å tilfeldigvis støte på andre fans. Nesten ingen discworldians ville hatt noen betenkelighet mot å gå bort til en annen og sitere Terry Pratchett, for å gi seg til kjenne. Å velge en favoritt blant dem er vanskelig, men heller litt mot Carpe Jugulum. Boka er morsom, tittelen er kul. I tillegg peker den subtilt nese til alle som går rundt med Carpe Diem på kroppen, men likevel bare gjør det samme i dag, som de gjorde i går og dagen før.

(Carpe Jugulum betyr «grip halsen.» Boken handler om vampyrer.)

Hvilken forfatter ville du spist fredagstaco med? 

– Var han i live, ville jeg sagt Oscar Wilde. Så mange fantastiske Wilde-sitater som er å finne, tror jeg han ville vært en utrolig spennende samtalepartner. Men sånn som tilstanden er nå, ville det kanskje vært uappetittlig. Nei, stryk det, jeg går for Stephen King. Makan til produktiv stå-på-kar tror jeg man skal lete lenge etter. Når jeg først åpner en King-bok, klarer jeg ikke å legge den vekk før jeg er på siste side. Jeg ville presset ham for skrivetips.

Du får oppleve en helg som romankarakter – hvilken ville du ha vært?

– Sigurd, fra Hevnens Gud. (av Giles Kristian) Handlingen foregår i vikingtiden, som jeg gjerne skulle opplevd, så lenge det var midlertidig. Sigurd er listig og beintøff. Det ville vært fantastisk.

Skrivehelg til valgfritt sted – hvor?

– Det burde ikke være for fint eller spennende, jeg blir lett distrahert. Hjemme hos en venninne av meg, tenker jeg. Langt inni skogen i Skipstvedt, hvor mobilen ikke plukker opp signaler og jeg er omgitt av natur, som gir meg en slags ro, og hennes smittsomme kreativitet.

Hva er det beste skriverådet du har fått?

– Skriv litt hver dag. Om så bare 20 minutter. Som sagt kan jeg lett bli distrahert og finner ikke ro når jeg har andre oppgaver som venter. Hvis jeg får til litt hver dag, kommer jeg lett i flytsonen de dagene jeg faktisk har mange timer til å skrive.

Hvilken bok skal du lese i helga?

– Barmhjertighet, av Knut Nærum. Jeg har som mål å lese mer ny litteratur – jeg leser for mye gammelt og henger ikke med, når de jeg kjenner diskuterer bøker.  Jeg kjøpte den i går og er bare på andre kapittel. Foreløpig er jeg litt skuffet, men jeg må nesten anta at den tar seg opp. Det er Nærum, tross alt.

Tre stikkord om hvorfor du skrev Blodsmak – en historie om hevn

– Effekten av utenforskap.

Foruten denne, hvilken bok vil du anbefale alle å lese? 

– «Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv.» Thomas Espedal. Skrivestilen hans er magisk. Bøkene hans får meg til å tenke og filosofere. Det unner jeg andre også.

Se Renate Pettersens forfatterprofil på BoldBooks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*