Hvordan velge omslag?

Alle gjør det. Alle dømmer boka på omslaget. Alle. Og et gjennomarbeidet omslag kan være forskjellen mellom flopp og suksesshistorie. Men hvordan går man fram for å finne sitt omslag? Hvordan velge omslag i jungelen der ute?

Ja, det kribler i hele kroppen, boka er ferdig, endelig er den ferdig! Du vil se den der ute i verden! Du vil se den i bokhandlerhyllene og det med en eneste gang!

Og du vet at teksten er perfekt, så det omslaget er det vel ikke så farlig med. Det er bare omslaget…

Kanskje har du fått noen bilder i hodet underveis, kanskje har du skriblet litt på tegnepapiret ved siden av skrivingen, kanskje har du en søster eller en gammel venn som er skikkelig god til å tegne, eller som kan trylle i Photoshop…

Stopp der! Stopp med en eneste, umiddelbare gang! Det finnes folk som har utdannet seg til å gjøre dette, veldig fine folk, og det er ikke meningen at noen skal ta fra dem jobben! De er her for å hjelpe deg.

Noen av fellene du skal vokte deg for

Du lager omslaget selv

Ja, du har skriblet underveis i bokprosessen. Og læreren din på barneskolen og ungdomsskolen sa alltid at du var et stort talent. Men det betyr ikke at du er omslagsdesigner. Verken kullstift eller fine tusjer gjør situasjonen bedre. Omslagsdesign er et håndverk, som det tar tid å lære seg. Punktum.

Du får en venn til å lage omslaget for deg

Det hjelper bittelitt å skyve skylden over på noen andre, men det hjelper deg ikke i lengden. Ikke boka di heller. Vennskap har gått tapt under mildere omstendigheter. Bevar freden, og kikk videre på neste punkt.

Du kjøper ferdiglagde omslag

Du kan kjøpe ferdiglagde omslag. På Fiverr, for eksempel. Det er også flott, men da risikerer du dermed at din helt spesielle bok blir en av mange, med det eksakt samme omslaget. Kjøper du derimot et ferdig omslag på Boldbooks.no, kjøper du et omslag som er helt unikt, og laget av en profesjonell.

Til info: På Fiverr kan man også kjøpe spesialdesignede omslag til en slikk og ingenting. Hvordan dette kan ha seg, vites ikke. Kanskje det er AI.

Du har det altfor travelt

Du har det så travelt, at selv om du ikke er helt fornøyd, så bruker du det første forslaget til designeren. Eller det andre. Også angrer du. Resten av ditt liv.

Nøkkelordet her er å ha god tid. Snakke med hverandre. Jobbe på til du er like fornøyd med omslaget som du er med det som står mellom de to permene.

Gråt ikke under stjernene, over mangelen på illustratører i ditt liv

Inne i deg er det en liten stemme som sier: Men hvordan velge omslag? Eller: Hvordan velge designer? Eller: Jeg har jo trykket førsteopplaget allerede! Eller: Det er i ferd med å gå i trykken!

Gode råd: Bruk god tid. Snakk med designerne. Det er aldri for sent! Et andreopplag fortjener kanskje et nytt omslag? Eller du kan investere i et snasent smussomslag. Mulighetene er mange, men hva du enn gjør: ikke fortvil! Og gi deg selv tid. Rom ble ikke bygget på en dag.

Torkill Wiiks omslag

Her i BoldBooks har vi krafset til oss noen av de beste omslagsdesignerne, og de er her for at nettopp du skal skinne! Og selvfølgelig har du mye du skulle ha sagt, selv om du velger å sette arbeidet bort til noen andre!

Torkill Wiik, forfatteren av Lemlestet, hadde en veldig spesifikk idé til hva han ville se på omslaget. Og slik ble det. Her forteller illustratør og grafisk designer Marta Dec om hvordan hun og forfatteren gikk frem for å skape det gysfremkallende omslaget.

– Han ga meg en detaljert beskrivelse av en av bokens karakterer – ei ung jente, Piri – og hva han så for seg. Vi visste at omslaget måtte vise Piri med krykker, i illevarslende, mørke omgivelser, og en truende mann som hun ikke kunne flykte fra. Vi prøvde ut forskjellige versjoner, og landet til slutt på å fokusere nærmere på Piri. Vi forbandt mørke, blå farger sammen med en skygge på veggen og et engstelig uttrykk på jentas ansikt. Hver detalj av karakterens utseende ble tilpasset beskrivelsen av henne i boka – fra langt, svart hår til krykker og fillete klær. Alt sammen skaper det en farefull stemning og hinter om både plotet og boksjangeren.

Og Marta Decs tips til deg som skal finne omslag:

Når du skal lage et cover, er det viktig å vite hvordan du vil begynne. Har du en spesifikk idé som du vil at designeren illustrerer? En scene fra boka di, en karakter som du vil se? Beskriv dem med så mange detaljer som mulig, og hvis du kan finne andre omslag eller bilder som har en stemning som du liker – send dem til designeren også! Og hvis du ikke vet enda hva du vil se på coveret, trenger du ikke å bekymre deg – beskriv boka, si hva du liker og la designeren foreslå noe.
Fokuser på forsiden først, og legg merke til både illustrasjonen og teksten. Husk at coveret ditt trenger ikke bare å se bra ut, det må passe til sjangeren, hinte om plottet og være attraktivt for leserne dine. Ikke vær redd til å spørre om noe som du ikke vet, og å foreslå endringer – god kommunikasjon er kjempeviktig!

Sjekk ut våre ferdige omslag, og våre tilknyttede designere, Marta Dec feks, eller en av de andre.

For inspirasjon:

Grafill kårer hvert år årets vakreste bøker. Deichmans blogg er bra saker, her kommer både litt nyttig lærdom, og noe fint å se på. Deichman har også kåret de beste ungdomsbok-omslagene her.

Hvis du googler «ugliest book covers» vil du finne liste på liste med kåringer av de verst tenkelige omslagene. Du vil ikke ende på en sånn liste!