Indieforfattere på Amazon tar store markedsandeler

Markedsandel indieforfattere på Amazon

Uavhengige forfattere selger nå flere e-bøker enn de fem største forlagene til sammen. Dette viser en ny rapport fra Author Earnings, som har tatt for seg salget på Amazon i USA de 9 siste månedene. 

Nettstedet Author Earnings drives av forfatteren Hugh Howey og den anonyme «Data Guy». De har utviklet en «spider» som henter ut salgstall fra Amazon. Siden Amazon selv ikke publiserer slike tall, har nettstedet blitt en viktig kilde til informasjon om hvordan uavhengige forfattere gjør det sammenlignet med de tradisjonelle forlagene.

Grundig rapport fra Author Earnings

Etter å ha publisert flere rapporter ble det stille fra dem nesten et år. De hadde ikke ligget på latsiden, men faktisk gått enda mer i dybden. Nå har ildsjelene bak Author Earnings tatt for seg absolutt alle e-bøker som er solgt gjennom Amazon siden april 2017 og laget en omfattende analyse. Det vil si at hvis du har solgt et eneste eneste eksemplar på Amazon de siste 9 månedene er også din bok med i tallene fra Author Earnings rapport fra januar 2018.

NB: Tallene i rapporten gjelder kun bøker som er solgt til kunder fra USA – dette utgjør 70 % av inntektene for de fleste indieforfatterne. Gratisbøker er ikke med i statistikken.

Indieforfattere på Amazon selger mange e-bøker

Author Earnings har denne gangen delt inn utgiverne i 20 kategorier, som gir enda mer presise funn enn tidligere rapporter viser. Tabellen nedenfor viser at indieforfattere selger flere e-bøker totalt enn de fem største forlagene, i antall solgte enheter.

Indieforfattere på Amazon sammenlignet med andre forlagstyper
E-boksalg på Amazon i USA fordelt på forlagstype. Kilde: authorearnings.com

Mange indieforfattere på bestselgerlistene

Regnet i dollar er «Big Five» dominerende. Likevel viser det seg at tradisjonelle forlag har økt omsetningen med 1,1 % i løpet av 9-måneders perioden, mens indieforfattere har økt med 2,1 % i samme periode.

På listen over bestselgende forfattere fant de følgende:

  • 7 of the top 100 selling ebook authors in the US were self-published indies
  • 50 of the top 250 selling ebook authors in the US were self-published indies
  • 121 of the top 500 selling ebook authors in the US were self-published indies
  • 284 of the top 1,000 selling ebook authors in the US were self-published indies

Det å gå indie har blitt mainstream

I 2017 har det vært en snakkis i indieforfattermiljøet at selvpublisering har sakket farten, noe denne rapporten nå kan motbevise.

I følge rapporten skyldes ryktene at de tidlige evangelistene blant indieforfatterne er de som selger mindre, og nye navn har kommet til på listene. Blant annet Mel Robbins, forfatteren av bestselgeren The 5 minute rule.

Disse nye indieforfatterne er ikke så opptatt av å framheve hvordan de har gitt ut boka, noe rapportskriverne mener er fordi det å være indieforfatter har blitt mainstream.

Det er verdt å merke seg at salget av trykte bøker nå også har forflyttet seg online, og en stor andel av disse er lærebøker, barnebøker og sakprosa. Når det gjelder nettsalg av skjønnlitteratur for voksne dominerer digitalt boksalg (e-bøker og lydbøker).

Les hele den grundige rapporten på AuthorEarnings.com.

Les videre på BoldBooks:

E-bokrevolusjonen har ikke stoppet opp

Forfatternes inntekter ved digitalisering av bokbransjen

Forskningsrapport indikerer trøbbel for forlagsgigantene