Pyramidespill, kryptovaluta og lettjente penger

Var BitConnect et pyramidespill?

BitConnect dro inn årene og avsluttet mesteparten av virksomheten sin i januar i år.  I løpet av det året de var i markedet, kom det mange påstander om at de var et pyramidespill, en såkalt ponzy-svindel. Kryptovaluta, eller “coins”, er den nye arenaen for pyramidebyggere. 

Tekst: Jon Fredrik Fikse

På det meste var BitConnect verdt 2,6 milliarder dollar, ut fra verdisettingen til coinmarketcap.com, som har en liste over alle verdens “coins” som det handles med. Alt gikk etter boka da de la ut kryptovaluta-prospektet sitt i desember 2016, en såkalt ICO, som presenterer prosjektet og inviterer investorer til å spytte inn penger.

Hva gjorde BitConnect til et pyramidespill?

Hva var det så som gjorde BitConnect til et pyramidespill, mens andre kryptovalutaer ikke er det?

BitConnect hadde en forretningsmodell som garanterte investoren avkastning på opptil 40% pr måned. Med denne modellen kunne en investere 1000 dollar i dag og hente ut over 50 millioner dollar etter tre år. Snakk om lettjente penger! I tillegg organiserte BitConnect salget gjennom direktesalg, eller multi-level marketing forkortet MLM.

Det enkelte medlemmet overtaler sine venner og venners venner til å la seg verve og investere i en startpakke. De nye medlemmene plasseres under ververen, som får en andel av det de nye medlemmene investerer. I starten bygger nettverket tillit ved å betale ut forventet avkastning til de som ønsker å realisere papirgevinsten sin. Dette gjør de ved å bruke av pengene som kommer inn fra nye investorer nedover i pyramiden. Dette kalles ponzi-svindel.

Pyramidespill, kryptovaluta og lettjente penger
Charles Ponzi

Ponzi-svindel

Konseptet har sitt navn fra Charles Ponzi, som i mellomkrigstiden lovte investorer 100% avkastning på 90 dager. Han gjorde stor suksess noen år, men da for mange ville ta ut pengene i 1920, kollapset det som et korthus og han ble dømt til 5 års fengsel.

Mange gjennomskuet raskt pyramidesvindelen og la ut innlegg om dette på internett, men BitConnect hadde en dyktig markedsstab som forsvarte selskapet ved å legge ut en rekke “fake news”-artikler som fortalte om hvilken fantastisk mulighet BitConnect var. Og dette var så sinnrikt og massivt gjennomført at Google betraktet dem som en troverdig kilde og plasserte “nyhetene” deres høyt i søkeresultatene. Dermed fikk folk som søkte på BitConnect, servert falske nyheter om selskapet som inngav tillit og trigget dem til å investere.

Tilsynssak mot BitConnect

Til tross for en rekke advarsler, ble selskapet en av vinnerne i 2017, med en prosentvis stigning betraktelig høyere enn Bitcoin. De klarte å bli en av de 20 største kryptovalutaene målt i markedsverdi. På det meste var hver coin verdt 437 dollar. Da amerikanske myndigheter omsider bestemte seg for å lage tilsynssak mot dem, valgte de å stenge ned to av de viktigste tjenestene sine, lån og kryptovaluta-handel. Da sank kursen øyeblikkelig med 96%. I dag ligger prisen og vaker på rundt 50-60 cent.

Også her, slik som når andre pyramidenettverk kollapser, kommer det meldinger om folk som har tapt alt og som praktisk talt står i vinduskarmen i høyhuset, klar til å hoppe.

Pyramidespill - pyramide av figurer

Pyramidespill opp gjennom tidene

Pyramidesvindel er ikke noe nytt fenomen. På slutten av 90-tallet brøt det ut opptøyer i Albania, da et megastort pyramidespill kollapset. På sitt største omfattet det om lag en tredjedel av økonomien i det tidligere kommunistiske fyrtårnet. Her hjemme opplevde vi en gullalder for pyramidespill på 2000-tallet. Et av de mest kjente var The 5 Percent Community, T5PC, som på få måneder klarte å fralure over 80000 personer sparepengene sine, med løfte om lettjente penger og god avkastning. Under to år etter etableringen var selskapet konkurs. Mange av toppene kunne le hele veien til banken. Økokrim igangsatte etterforskning og anla sak mot flere, men de fleste av toppene, bl.a. Jim Wolden, slapp helt unna straff.

Flere av de sentrale personene på den tiden har vært medvirkende til pyramidespill basert på kryptovaluta. Jim Wolden, grunnleggeren av T5PC, har vært involvert i UBW-coin og Tor Anders Petterøe, kjent som verdensleder i World Games, er med i ledelsen i Titus-coin. Begge kryptovalutaene minner om pyramidespill.

Pyramidebyggerne bokcover
Boken Pyramidebyggerne kan du bestille her.

En thriller om pyramidespill

Ønsker du å vite mer om hva som skjer i et pyramidenettverk, sett fra innsiden?

Thrilleren Pyramidebyggerne følger den dramatiske utviklingen i en pyramidesvindel, sett gjennom øynene til et knippe personer ulike steder i pyramiden. Historien baserer seg på T5PC, som var et av de mest kjente pyramidenettverkene fra 2000-tallet.

Om forfatteren

Jon Fredrik Fikse jobber til daglig som rådgiver og produktutvikler og har bakgrunn fra bl.a. IT- og betalingsbransjen. I tillegg bidro han til oppstart av SMS-tjenester i Iran på 2000-tallet og har besøkt landet flere ganger. Forfatteren er født og oppvokst i Trondheim, nå bosatt på Jessheim med sin familie.

Kilder: https://thenextweb.com, coinmarketcap.com, cointelegraph.com

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*