JR Henrixen med stålkontroll på Stålrosen

JR Henrixen slapp sin andre bok, Stålrosen, tidligere i sommer. Og han har virkelig ikke ligget på latsiden siden det noe utradisjonelle tidspunktet for bokslipp, ved inngangen til fellesferien. Han har rukket å få virkelig gode tilbakemeldinger fra nye og gamle lesere, han har vært å høre i Ferievikarene på NRK P1 og blitt anmeldt til terningkast fem i Tønsberg avis. En av landets fremste krimanmeldere har akkurat sagt seg villig til å lese boka. Hvordan er det mulig?

Tekst: Christelle Ravneberget

Mange år i underholdningsbransjen

– Jeg har drevet i underholdningsbransjen i 30 år ved siden av politijobben, og prøver overføre erfaring derfra. Jeg kontakter avisene i Vestfold, mitt primærmarked, men må tåle flere nei, jeg ringer NRK Radio Østlandssendingen, jeg bruker sosiale medier og besøker alle bokhandlerne (18 stk) personlig én gang i måneden. Her plasserer jeg ut plakater og gjør direkte avtaler. Dessuten signeringer.  Dog er detaljhandelen ikke vanlig i showbransjen, der har jeg mye å lære. Jeg har også egne foredrag jeg forsøker selge ut, hvor jeg i etterkant selger egne bøker.

Du er med Stålrosen offisielt to-boks-forfatter: Hvordan føles det?

– Følelsen av å komme i mål er alltid like god.

Bokprosessen

– Jeg bestemte allerede for tre år siden at jeg skulle skrive 10 krimromaner i en serie. Med bakgrunn som politietterforsker visste jeg plottet på bok nummer to allerede før jeg var ferdig med førsteboka. Da første var lansert hyret jeg inn de samme fagfolkene til bistand for nummer to. Redaktør, designer, ombrekker, språkvasker.

Har du gjort noe annerledes med denne boka? 

– Jeg har et annerledes avtrykk i alle bøker. Nummer en og to er like slik.  Begge har tradisjonelt krimplott, løses ved politimetoder og inntar doser av humor og samfunnssatiriske spark.

– Stålrosen har fått bedre omtale enn De udugelige. Begge har fått terningkast 5, Stålrosen en panegyrisk anmeldelse også. De udugelige er en vanskeligere bok, det er flere karakterer der, flere tanker å tenke og polititeknisk vanskeligere.

Hva vil du formidle med historien?


– Pur underholdning.

Hva er historien bak boka?

– Sommeren 2014 gikk terroralarmen i Europa. I Norge også. Monarkiet var utsatt og fikk spesiell beskyttelse. Alarmen ble avlyst, men jeg flyttet alarmen til 2016, gav det et annet plott og skrev, hva hvis..!

 

Stålrosen kan du skaffe deg på boldbooks.no.  Du møter JR Henrixen på Litterær hagefest på Løkken, Tønsberg, lørdag 24 august.

JR Henrixen, Stålrosen