Søte drømmer er laget av ost

Osteevangelist Jan Peter Aursnes har skrevet bok om ost. For Jan Peter Aursnes elsker ost. Vi snakker lidenskap og ekte kjærlighet til ost, mellom to permer. Han må være en av de som kan mest om ost i landet, og kunnskapen, fortellergleden og entusiasmen smitter over på leseren. Og i morgen slippes den løs i verden! 

Boken er for deg som liker ost, deg som elsker ost, og deg som ikke kan leve uten ost. Det ydmyke budskapet er å gjøre leseren litt «osteklokere». Du skal kunne uhorvelig mye om ost for ikke å lære noe her.

Over gjennomsnittet opptatt av ost

Hans agenda er oster av rå melk. Og dette er personlig. Dette er hans osteperler, oster han synes er fantastiske, og der er han kompromissløs. 

– Boka er full av historier, bilder, meninger og masse nyttig informasjon! Og ost da, sier en svært engasjert og (snart) nyklekket forfatter.

Men hvordan har det seg at du er så glad i ost?

– Hvem er vel ikke glad i ost? Ost er noe for seg selv. Ost er duft, smak, nytelse. Men det er så mye mer. Ost er myter, historier, landbruk. Ost er håndverk, fag, ysting og modning, politikk, handel og vandel, krig og fred.

Bilde av Roquefort (osten).

Ost fra A til Å

Trodde du at ost bare var ost? Tro om igjen! Jan Peter skriver om alt, absolutt alt, hele veien fra kua til dessertbordet.

– Ost er så mye mer enn det vi til daglig kjøper i butikken og som vi kaller gulost. Det heter hvitost, for øvrig. Ost er mange forskjellige smaker, det er historier, kultur, landbruk og politikk. Det er et fag både å yste og å modne oster. Ost er en studie i gode bakterier og sopper. Det er så fantastisk.

I nettbokhandelen vår kan du sikre deg ditt eksemplar av Osteperler – historier, meninger og fantastiske oster av rå melk!

– Ost er småskala og ost er storindustri. Det vet de fleste av oss. Og de store greier seg selv, og de små stormer frem. I boken heier jeg på de små og ekte. Jeg har også tatt med viktige norske oster.

Mye ost, rett og slett et osteliv

Hvordan har det seg slik at en alminnelig mann bestemmer seg for å gi ut sin egen bok om ost? Jan Peter har ikke bare sånn alminnelig OK oversikt over ost.

  • Han har grunnkurs i ysting fra Sogn Jord- og Hagebruksskule.
  • Han er i ferd med å utdanne seg til Master of Cheese hos The Academy of Cheese, og han er også deres representant i Norge.
  • Han er Fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon.
  • Han holder ostekurs, og dømmer oster i forskjellige mesterskap i inn- og utland.
  • Han er medlem i The Guild of Cheese Graders.
  • Han skriver fast om ost for Bulletin – medlemsblad for Norske Vinklubbers Forening med 4000 abonnenter.
  • Han holder seg orientert om oster som er tilgjengelig i butikkene, dvs spesialbutikkene.
  • Han smaker jevnlig ost og noterer ned.
  • Og han gjesteyster så ofte det byr seg en anledning.

– Jeg har også en del greie på vin. Jeg er medlem av en vinforening med regelmessige møter og i hvert fall én tur til et vinområde i året.

Hva vil så fremtiden bringe…

Hva drømmer du om?

– God omtale og godt salg, som kan lede til flere bøker, mer skriving for andre publikasjoner, etterspørsel etter kurs og foredrag. Jeg elsker å formidle. Gir meg også muligheten til å være mer ute sammen med alle de flinke  folka som yster.

Hvor er du om ti år?

– Om ti år koser jeg meg med ostene, holder kurs og foredrag, besøker ystere i inn og utland. Jeg er tross alt 75 år om ti år.

Noen ord om bokprosessen

Hva kan du si om prosessen fra idé til bok?

– Jeg syns det har vært gøy, ikke så krevende som jeg hadde trodd. Men det er ting å huske på når man gir ut bok selv. Jeg kom helt tilfeldig over Boldbooks, slik at jeg fikk litt innsikt i prosessen, uten at det skremte meg.

– En del administrasjon er det, jeg er ikke utpreget strukturert, så selv om boken har ligget i hodet mitt en stund, så var ikke prosessen veldig planlagt. Men jeg lander som regel på beina. Jeg har gitt ut bok tidligere, det var på et slags forlag, og det var mye styr allikevel.

Jan Peter Aursnes har tidligere utgitt boken «Unlock Your Future – The Key to a Fulfilling Life» på et amerikansk forlag, og driver nettstedet osteperler.no, hvor han skriver om oster av rå melk.

Følg Jan Peter på hjemmesiden hans!