Lorentz Moe

Fødested: Bærum | Bosted: Skotterud
OM LORENTZ MOE. Lorentz er født i 1948. Han vokste opp på Høvik i Bærum. Allerede på et tidlig stadium var det to interesseområder som skilte seg utfor hans vedkommende: 1.Småfuglene i hagen og i strandsonen på Sørlandet der sommerferiene...

OM LORENTZ MOE.

Lorentz er født i 1948. Han vokste opp på Høvik i Bærum. Allerede på et tidlig stadium var det to interesseområder som skilte seg utfor hans vedkommende:

1.Småfuglene i hagen og i strandsonen på Sørlandet der sommerferiene ble tilbrakt blant måker, terner, tjeld og taretorsk.

2. Rock-og pop -revolusjonen i USA og England, anført av Elvis,The Beatles ,The Rolling Stones, The Kinks og Bob Dylan.

Lorentz var talentløs på skolen når stikkordene var kjemi,matte og fysikk. Da var det mange hakk lettere med historie, politikk og språk. Han var aldri disiplinert, moden eller motivert i tilstrekkelig grad til å studere fuglefaunaen tradisjonelt og systematisk. Men den glødende interessen for småfuglenes livsvilkår og plass i lokalmiljøet har aldri sluppet taket.

Tida var over-moden da Lorentz i september 2018 rundet 70. Drømmen om en liten bok; en kjærlighetserklæring til «pip-pipene» og enkle tips om foring, vegetasjon og fuglekasser ble virkelighet på Karenus Forlag. Dette også takket være fotografen Kjell R. Hermansen og «data-støtten» Trond Arne Fjeld.

Lorentz Moe debuterte i 2012 med boka ;»Med Lorentz I Grenseland» , der bl.a. vennen og visekunstneren Roy Lønhøiden bidrar med fotografier. Både «Grenseland»- og oppfølgeren, «Fra Høibygrenda Til Squaw Valley», om skiløperen Einar Østby, ble trykket i 500 eksemplarer. Begge er utsolgt.

Trond Arne Fjeld vil hjelpe til vinteren 2019, slik at boka om Østby, som for øvrig bor i Kongsvinger- og som Lorentz har kjent i førti år, kan utgis som e-bok og kanskje som paperback. Det er mange som spør etter Østby-boka, der bl.a. «Lahti-kongen» Reidar Hjermstad og avdøde Harald Grønningen intervjues.

Å få «She Loves You» under juletreet i 63, og å kjøpe singlen «It’s All Over Now» med The Rolling Stones sommeren 64, er noe av det ypperste Lorentz har erfart, kulturhistorisk sett. Eneste kunstverk som kan måle seg med Brian Jones sin gitar og resten av Stones-gjengens innsats på «It’s All Over Now», inkludert den 20-årige manager og produsent, Andrew Loog Oldham, må i så fall være Bob Dylans episke mesterstykke på seks minutter, «Like A Rolling Stone», fra sommeren 1965. Også Elvis da, naturligvis!

Ved siden av Brian Jones, Keith Richards, Mick Taylor og Ron Wood, ynder Lorentz å trekke inn sologitaristen til Paul Butterfield; Mike Bloomfield. I Martin Scorses film om Bob Dylan,»No Direction Home», understreker hovedpersonen hvilken betydning unge Bloomfield hadde. Hør bare på «Like A Rolling Stone» eller «Tombstone Blues» fra rockens vesentligste album, «Highway 61 Revisited»- så begriper du hva det handler om.

Allerede sommeren 1964 overtok The Rolling Stones og Bob Dylan mesteparten av fokus i Lorentz sitt univers. Han er utdannet cand.mag./ adjunkt med opprykk fra Oslo Universitet; Blindern. Han har tre mellomfag i sin fagkrets; engelsk, allmenn litteraturkunnskap og idehistorie. Og eksamen i samfunnskunnskap fra Historisk Institutt, Blindern.

I dag er han pensjonist i vesle Eidskog, og stortrives. Forresten bør nevnes at Lorentz sitter i kommunestyret som uavhengig representant. Det gjorde han også i en periode i Kongsvinger på 90-tallet.

«Lorentz’ Jam-session» var et begrep som dukket opp ca 2012. «Vår mann» påtok seg rollen som historieforteller og presenterte musikere som Roy Lønhøiden, Thomas Mårud (samarbeidet med Levi Henriksen), Birgit Brinck og Arnfinn Tørrisen (tidl. Contenders) på en rekke scener i Sør-Hedmark.

Lorentz Moe kan verken synge eller spille. Imidlertid har han i drøyt 60 år, fra «Jailhouse Rock» og «King Creole» vært hektet på luftgitar og ablegøyer. «Aldersgrenser» har han konsekvent ignorert! Å få utgitt en bok på 420 sider om rock, viser, pop og blues på BRAK Forlag i Grue, ble forvandlet fra fjerne drømmerier og kaos til virkelighet i 2017.

Følg Lorentz Moe i sosiale medier!

Utgivelser

I skyggen av korset (2020)

Vil bidra til debatt og årvåkenhet! Religiøs tro og religiøse ritualer har i mangfoldige år spilt en dominerende rolle i vår kultur. Dette ønsker forfatteren å rette et kritisk søkelys på. Periodevis kan Lorentz Moe...
Sjanger: Sakprosa Språk: Norsk bokmål Type: Papirbok

Småfuglene i nærnaturen (2018)

Ca 25 av de vanligste fuglene våre omtales i denne vesle boka på 120 sider. For mange av oss er foring på brettet en kjær, meningsfull og underholdende hobby. En rekke menneskeri distriktet hevder at...
Sjanger: Hobbybøker Språk: Norsk bokmål Type: Papirbok

Barbeint med Bob og Brian (2017)

The Rolling Stones tilbyr nå et dobbeltalbum, «Confessin’ The Blues» med de gamle, svarte heltene. Robert Johnson, Big Bill Broonzy, Howlin’ Wolf , Elmore James og Muddy Waters var alle vesentlige inspirasjonskilder for det som...
Sjanger: Dokumentar Språk: Norsk bokmål Type: Papirbok

Bøker under arbeid

Fra Høibygrenda til Squaw Valley

Historien om Einar Østby opprinnelig utgitt i 2013, men har vært utsolgt i flere år. Oppdateres og utgis som paperback i forbindelse med Einar Østby sin 85-årsdag 2020.

Sjanger: Fagbøker