Fra Askeladd til Maestro – Norges største indieboksuksess

Maestro – Norges største indieboksuksess: Geir Tangen på scenen med Tom Egeland på Krimfestivalen i Oslo mars 2018

For to år siden ga Geir Tangen ut en krim på eget forlag og trodde han ville selge et par hundre eksemplarer. I helga ble han bokbadet av Tom Egeland på Krimfestivalen, og rettighetene Maestro og Hjerteknuser er solgt til 15 land. 

Tekst og foto: Kristin Over-Rein

BoldBooks møtte Geir Tangen på Krimfestivalen i Oslo, for å få høre denne askeladd-historien men forfatterens egne ord.

Myteknuser

Han hadde høye ambisjoner i forkant av sin forfatterdebut. Siden boka ble utgitt på eget forlag regnet Geir Tangen med å møte forutinntatte holdninger om dårlig kvalitet. Han satte seg derfor som mål å gi ut en bok med bedre kvalitet enn han ville fått hos et forlag.

– Som indie må du motbevise alle myter, dersom du har som mål å slå igjennom som forfatter, sier Geir Tangen.

En grundig redaksjonell behandling var første bud. Geir gjennomgikk selv manuset sju ganger før han sendte det til redaktør.

– Man ser seg alltid blind på sin egen tekst. Det er lettere å se feil i andre manus enn i sitt eget.  En redaktør betrakter manus med et annet blikk enn forfatteren, sier Geir Tangen, som aldri var i tvil om at det var verdt i investere mye i en dyktig redaktør.

Thor Heyerdahl på feil kurs

Hele fire runder var manuset hos redaktøren, før det ble sendt til to runder med språkvask. Det ble også en korrekturrunde etter ombrekking.

En irriterende feil klarte likevel å unnslippe disse 12 gjennomgangene. Etter utgivelsen fikk Geir nemlig en mail fra en leser som påpekte at Thor Heyerdahl aldri hadde reist over Atlanterhavet med Ra II. Som ungdomsskolelærer med historieutdannelse visste han jo utmerket godt at Stillehavet var riktig svar.

Men tilbake til forberedelsene. Som krimforfatter er Geir Tangen opptatt av detaljene. Kanskje nettopp derfor gikk han nitidig inn for å sjekke ut mange trykkerier med tanke på papirkvalitet, innbinding og så videre. Ingenting skulle overlates til tilfeldighetene. Selv valg av skrifttype gjennomgikk en omstendelig test.

44 sekunder raskere

– Fonten og layouten betyr mye mer for leseopplevelsen enn det mange er klar over. Hvis det brukes feil font og for lite luft på siden, oppleves det som en motstand i teksten, sier forfatteren.

Han gjorde leseprøver med ulike fonter, og endte opp med en skrifttype som gjorde det 44 sekunder raskere å lese selve teksten.

– Det høres vel helt sykt ut å bruke tid på det, ler Geir. – Men en krimroman skal jo være rask å lese, da oppfattes den som mer spennende. Det er psykologisk. Går det for sent vil leseren oppfatte at det er boka som er dårlig, selv om innholdet er det samme, sier Geir.

Maestro av Geir TangenDe små detaljene

Forfatteren mener at suksessen med en bokutgivelse ligger i de små detaljene.

– Da må du bruke fagfolk, og det koster penger, sier Tangen.

Totalt investerte han 100 000 kroner i bokprosjektet. Omslaget var det eneste han sparte inn på. Det angrer han på i ettertid.

Tangen kunne være trygg på at han ville tjene igjen investeringen, på grunn av forhåndssalget. Det startet han 3-4 måneder før boka var ferdig, og klarte å selge 200 bøker på forhånd.

Reddet av Trump

Så startet markedsføringsbiten. Også her gjorde han en grundig jobb, og anslår at han har brukt like mye tid på markedsføring som på skriving. Blant annet testet han ut ulike former for pressemelding.

– Å sende samme pressemelding til 30 medier var fånyttes. Mange havnet i spam, og dessuten hadde ikke meldingen god nok nyhetsverdi.

Det skulle vise seg å bli noe helt annet som fanget medias interesse. I desember 2015 skrev Geir et Facebook-innlegg hvor han advarte om at Donald Trump kunne bli president – et år før han faktisk ble det. Til hans egen store overraskelse gikk innlegget viralt, og plutselig havnet han i riksmedier som TV2 og Dagbladet.

– Jeg passet selvfølgelig på å nevne at jeg snart skulle debutere med en bok.

Bare én mann bor i Hamburg

Dagbladet merket seg den kommende forfatterdebuten. Da boka var publisert tok Dagbladet kontakt igjen.

– De ville sende boka til Hamburg for anmeldelse. Jeg ble helt satt ut. Det er jo bare én mann som bor i Hamburg!

Ingvar Ambjørnsen ga Maestro terningkast 5 i DagbladetOg ganske riktig, Mastro ble anmeldt av selveste Ingvar Ambjørnsen i Dagbladet – og det til strålende kritikk og terningkast fem.

– Spesielt én setning fra Ambjørnsen ga meg klump i halsen:

“Denne boka bør være en tankevekker for norske forlagsansatte. For Geir Tangen beviser at det å gi ut på eget forlag faktisk kan være en god løsning.”

Nigeria-brev?

Publisiteten kom før han hadde solgt noe særlig med bøker. Salget kom etterpå, og da tok det helt av. Førsteopplaget på 2000 eksemplarer ble utsolgt på 2-3 uker. Deretter brukte indieforfatteren 50 000 kroner av fortjenesten på å trykke et nytt opplag.

En dag dumpet det inn en mail fra en svensk dame med det mystiske navnet Astri von Arbin Ahlander.

– Kona mi (forfatteren Agnes Matre, red. adm) og jeg diskuterte det hjemme og trodde det var et slags “Nigeria-brev”, så jeg valgte å ikke svare, sier Tangen.

Tilfeldigvis nevnte han mailen for en forfatterkollega, som ble helt himmelfallen.

– Har du fått mail fra Astri von Arbin Ahlander! utbrøt kollegaen. – Hun har jeg prøvd å få kontakt med i månedsvis!

Kapret av svenskene

Det viste seg at kvinnen var en av Sveriges beste forlagsagenter.  De etablerte et samarbeid, og Ahlander klarte å selge Maestro til 15 land – inkludert Norge.

– Gyldendal forlag kjøpte de norske rettighetene av henne. Jeg må være den eneste norske forfatteren hvor forlaget har kjøpt rettighetene fra Sverige, sier Tangen.

Det var kun rettighetene til softcover-versjonen som Gyldendal overtok. Hardcover-rettighetene har Geir Tangen beholdt selv.

Maestro ble som første norske indiebok nominert til en pris, nærmere bestemt krimdebutantprisen “Nytt blod” under Kongsberg Krimfestival høsten 2017.

Men utlandsrettighetene får de aldri

Bok nummer to om journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll fikk tittelen Hjerteknuser. Også denne ble solgt til 15 land.

– Det ble naturlig å gi ut den på Gyldendal, men de utenlandske rettighetene gir jeg aldri fra meg, sier Geir Tangen.

– Kommer du til å gi ut på eget forlag igjen? spør vi.

– Man skal aldri si aldri. En ting er i hvert fall sikkert – det samme vil skje i forlagsbransjen som i musikkbransjen. Det er bare et tidsspørsmål før indies slår igjennom og tar 30-40 prosent av markedet. Vi vet ikke om det tar fem eller ti år, men det kommer til å skje. Fordi alt er tilgjengelig på nett, og teknologien vil etterhvert gjøre bokutgivelser både enklere og billigere.

Siste nytt om Maestro er at den ligger på bestselgerlista i Nederland. Geir Tangen skriver nå på den siste boka i trilogien. Når den er ferdig til sommeren, har han igjen kapasitet til påta seg redaktøroppdrag som frilanser for BoldBooks.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*