Markedsføring for indieforfattere: enkelt, gøy og effektivt!

Markedsføring. Åh, nei. «Alle» hater dette ordet. Ikke minst hva det innebærer av anstrengelser. Hvem er vel keen på å «selge» seg selv? Det får noen andre gjøre! Men det er ikke det det handler om i det hele tatt! Du skal ikke «selge deg selv» – du skal selge boka di, drømmen din, ideene dine. Vi definerer markedsføring som å dele det du elsker med folk som vil elske å høre om det. Og for en indieforfatter er det DIY (gjør-det-selv) som gjelder. Men du er ikke alene.

av Christelle Ravneberget, markedsrådgiver i BoldBooks

Markedsføringen starter du i det øyeblikket du skriver første setning i det første manuset ditt. Eller enda bedre: lenge før det.

Og best av alt: det tar aldri slutt. Markedsføring er en vedvarende prosess, det er en spennende prosess, og det handler om kommunikasjon.

Så kanskje vi bare skulle bytte ut ordet «markedsføring» med «kommunikasjon»? Eller «leserkontakt»?

Spørsmålet er: Hvorfor er det vanskelig å starte? Eller: Hvor står du fast? Hva trenger du oversikt over, for å kunne danse nedover markedsføringens sti, bekymringsfri og lykkelig?

Vi jobber nå med å utvikle en revolusjonerende løsning som gjør hele kommunikasjonsreisen din så smertefri som mulig.

Ja, målet er at den skal være morsom!

Og mens du venter på det, har vi laget en «BEST OF» – pakke til deg, med alt du trenger til en start.

Den nye pakken inneholder markedsplan, kræsjkurs i hvordan markedsføre bok, infomail til bibliotek og bokhandlere, annonse på Facebook og Instagram og forhåndssalg på BoldBooks.no!

Fyk inn på boldbooks.no og sjekk det ut, om du har tid!

Think outside the box. Live, breathe, create
Photo by Dominika Roseclay from Pexels

Indieforfatterens muligheter til kontakt med leserne sine

Det er ingen andre enn du som bestemmer hvor du vil være, og når du vil være der. Ikke minst, hva du vil formidle.

Men det er altså aller høyst nødvendig, at du er der. En kombinasjon av en hjemmeside og sosiale medier er en utmerket start. Den eneste starten. Og det er nesten gratis.

Bruk teknologien for det den er verdt i din markedsføring

Vi er velsignet med en teknologi som gjør det mulig å effektivisere budskapet ut til mange tusen mennesker. Fra stua hjemme kan vi snakke sammen med hele verden. Tenk på alle mulighetene som ligger i det!

Og du trenger ikke lenger være en kløpper i Photoshop eller utdannet innholdsforfatter for å gjøre det. Med enkle, ofte gratis, verktøy, kan du være din egen designer, din egen sosiale medier-ekspert, og styre hele showet selv.

Punkt én. Definer deg selv og budskapet ditt

Ideelt sett, før du gjør noe som helst, må du vite hvem du er og hva du driver med. Hva har du å tilby som skiller deg fra resten? Hva er beskjeden din? Hva er verdiene dine?

Punkt to. Definer leserne dine

Det høres kanskje litt rart ut, men ikke «alle» vil lese boka di. Og du må selv vite hvem som skal lese boka di. Hvem som er interesserte i å høre om budskapet ditt? Hvem er de? Hvor er de? Hvilke sosiale medier bruker de?

Punkt tre. Velg kanalene dine, og vær der

Ingen kan være alle steder til enhver tid. Det er avgjørende at du finner ut hvor du vil være, og er der. Det er ikke noe poeng med en tom hjemmeside, ei heller en Facebook-konto som står nesten ubrukt.

En godt start, er en hjemmeside, linket til utvalgte sosiale medier.

Hvilke sosiale medier du velger, kommer an på hvem du skal nå ut til. Men du trenger altså ikke å være «alle steder» hele tiden. Det er bedre å starte med en kanal, og jobbe seg litt inn i den, før du velger å være aktiv i en til.

Fargeblyanter
Tips for sosiale medier: ha det gøy! Lek deg frem til en visuell profil, en innholdsprofil, og kjør på! Skill deg ut i mengden!
Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels

Punkt fire. Vis at du bryr deg, og kommuniser det til leserne dine

Du byr på deg selv, du får noe tilbake. Ingen kjøper boka til noen de aldri har hørt om og absolutt ikke har noen relasjon til.

Helt praktisk betyr det, at du må jobbe med innhold. Det er en lang og spennende reise, og den kan vi hjelpe deg med.

Punkt fem. Alt det andre

Baksideteksten din. Omslaget ditt. USP-en din. Brevene til bokhandlere og bibliotek. Pressemeldingene. Lansering, merch, signeringer, alt annet rart du kan finne på. Trenden er opplevelser. Stikkord er eksponering.

Thecreativepenn.com har mye spennende lesning for Indies, her kan du for eksempel sjekke ut hvordan du pitcher boka di til agenter, utgivere og lesere: https://www.thecreativepenn.com/2020/01/20/pitch-your-book-kate-harrison/