Møt Elin Hansen, snart aktuell med den historiske romanen Ildtunger

Elin Hansen, snart aktuell med den historiske romanen Ildtunger. Som handler om hekseprosessene på 1600-tallet. Som er like aktuelle idag som den gang. 

Hvordan Elin Hansen bestemte seg for å gi ut selv

Etter å ha blitt refusert av seks forlag, satt hun igjen med en konsulentuttalelse. Konsulenten anbefalte henne å endre synsvinkel på historien, altså mer fra et samfunnsperspektiv enn et personlig perspektiv, noe hun følte at hun ikke ville kunne få til, uten å skrive alt på nytt.

Og det orket hun rett og slett ikke.

Det sjette forlaget var riktignok interessert i historien, men da hadde hun mer eller mindre bestemt seg.

Hun ville lære om prosessen, så da gikk hun for det. Hun bestemte seg for å gi ut selv. Det har hun ikke angret på.

Indieforfatteren Elin Hansen og hennes prosess

Elin forteller at det har vært veldig lærerikt og gøy. Det første hun gjorde var å bestemme seg for å tenke på utgivelsen som en investering, og at hun skulle gå inn for å få pengene tilbake.

Hun satte seg et mål for hvor mange bøker hun minimum skulle selge. Og etter det var det å gå «all in» for å nå det målet.

Det første hun gjorde var å google «Selvpublisering.» Deretter bestilte hun boken «Slik gir du ut på eget forlag». Så skaffet hun seg en redaktør, og meldte seg inn i indieforfatterforumet på Facebook.

Der fikk hun kjennskap til aktører som hjelper til med selvpublisering, som BoldBooks og illustratør og ombrekker.

Fra før hadde hun et enkeltpersonforetak, så boka blir gitt ut på det, selv om det i utgangspunktet ikke har noe med bøker å gjøre, men dog kunst på en annen måte.

– Jeg synes ikke at noe har vært krevende. Bare gøy. Alle jeg har hatt kontakt med har vært gode hjelpere og usedvanlig serviceinnstilte og hyggelige. Dette har vært en stjernereise for meg, og ja, jeg gjør det gjerne om igjen.  

Elin Hansens (skrive)bakgrunn og inspirasjon

Hun har en genuin interesse for kommunikasjon. Hun er sykepleier med videreutdanning i psykisk helsearbeid, og har selv erfaring med å bli snakket nedsettende om, mobbet og utstøtt.

Hun er oppvokst i Vadsø, der historien utspiller seg, så hun sitter med genuin, lokal kunnskap fra stedet.

Hun har alltid skrevet på ett eller annet siden hun var barn, men har ingen publikasjoner bak seg. Hun har vært kurselev hos Forfatterskolen v/Kristine Storli Henningsen siden januar 2016. 

Hun har vært med i to skrivegrupper i Bodø, og det har vært en stor inspirasjon å treffe andre som skriver. I tillegg har heiagjengen i FB-gruppa til Forfatterskolen vært en god og viktig kilde til inspirasjon, forteller hun.

Fem kjappe med Elin Hansen

Hva er det beste som kunne skjedd nå? 

– At boka blir en bestselger og at noen vil lage film av den.

Hva drømmer du om? 

–  Å leve av å skrive.

Hvor er du om ti år?

–  I Bodø, som anerkjent forfatter.

Har du planer om nye bøker/bokprosjekter?

–  Ja. To oppfølgere til Ildtunger, altså en trilogi. Bøkene skal handle om etterkommerne til Siri, men skal kunne leses uavhengig av hverandre. Jeg har begynt å plotte og lage persongalleri til bok nummer to. Den skal handle om den finske innvandringen til Vadsø på 1800-tallet. Handlingen skal foregå i Vestre Jakobselv.

Ildtunger slippes 8 oktober, på litteraturfestivalen i Bodø.