Møt: John Olav Oldertrøen – redaktør med en forkjærlighet for ungdomsbøker, krim, historiske drama, thrillere og grøssere

John Olav Oldertrøen

I serien «MØT» vil du få sjansen til å bli litt bedre kjent med de mange, fine menneskene som du kan velge å ha som hjelp på veien mot bokdrømmen. John Olav Oldertrøen er det her som forteller litt om hva og hvorfor. 

Språket er magisk

Det beste med denne jobben er alltid å gjøre en tekst bedre og gi en historie det livet den fortjener. En tekst kan alltid forbedres, uansett. Jeg har jobbet med journalistikk, språk og kommunikasjon siden 1990 og har selv utgitt en trilogi, så langt.
Hvorfor jeg valgte som jeg gjorde? Tja, det begynte med Donald, og derfra til folkeeventyrene og Bjørnebos trilogi (som 12-åring). Da skjønte jeg at språket er magisk, og fantasi har aldri vært mitt problem, snarere tvert om.

Med en viss forkjærlighet for ungdomsbøker, krim, historiske drama, thrillere og grøssere

Jeg har jobbet med alle typer manus. Kanskje jeg har en viss forkjærlighet for ungdomsbøker, krim, historiske drama, thrillere og grøssere. Når det er sagt er det alltid nyttig og spennende å jobbe med fagbøker, for da lærer jeg samtidig noe nytt.

Oldertrøens tre beste råd til forfattere

1. Ikke gi fra deg manus før du har gjort alt du kan for at det skal være best mulig – på alle måter.
2. Ikke la noen nære bekjente være konsulent for deg.
3. Ikke gi opp drømmene dine, men for all del: vær realistisk.

Der dinosaurene fortsatt regjerer

Jeg jobber for Boldbooks fordi det gir meg noe å dele av alt det jeg selv har lært og gått gjennom. Det er alltid inspirerende å jobbe med andres tekster. Bokbransjen er og blir en hjerterå bransje hvor dinosaurene fortsatt hersker og styrer som de vil. Her er det jungelens lov som gjelder, og vil en først ut i denne kampen må en klare å gå mange runder i ringen.
Bransjen blir hardere og kaldere for hver dag som går, og mangfoldet blir ofret til fordel for dinosaurenes sikre kort. Det er jo forståelig at forlagenes bunnlinje er og blir viktigst for dem, men det er trist at det går på bekostning av mangfoldet. Det beryktede nåløyet som før var et par millimeter stort, er nå redusert til et par mikrometer. Det gir størst mulig avkastning til eiere og aksjonærer, siden usikre kort kan være et farlig og dyrt spill.
Jeg har stor sans for de som tør å utfordre det etablerte regimet og velger å gå indie. Samtidig er det viktig å minne om at det er og blir risikabelt å ta opp kampen mot dinosaurer.

Hva Oldertrøen leser akkurat nå

Akkurat nå leser jeg den fantastiske historiske romanen «Jomsviking» av Bjørn Andreas Bull-Hansen. Den er en sann nytelse!
Se profilen til John Olav Oldertrøen.