Møt: Linda Cecilie Furulund – som mer enn gjerne hjelper deg med søknadsskriving

Hva skal til for å få gjennomslag for en søknad? Er det noen spesiell tematikk? Lengde? Aktualitet?

For å få innvilget en søknad så må først og fremst du som søker tilfredsstille kriteriene som settes.

Gjør du ikke det, kan du la vær å søke, eller du kan vurdere å søke sammen med noen andre som fyller søknadskriteriene.

Det finnes et hav av søkemuligheter innenfor svært mange ulike tematikker så det gjelder å finne dem som passer godt for ditt prosjekt.

Få frem prosjektet ditt så tydelig som mulig, bruk gjerne gode formuleringer fra søknadsteksten og fatt deg i korthet.

Tenk at de som mottar søknaden din og skal vurdere den får inn en haug med andre søknader. Det betyr at du må skape interesse og forståelse så tidlig som mulig i søknadsteksten.

Hvor mye (minst og maks) kan man regne med å få?

Svært vanskelig spørsmål, for det kommer an på hvor omfattende og hvor mye midler du søker om. Det kommer også an på hvor mange andre du konkurrerer mot og hvor god din egen søknad er.

Men jeg vil si at du skal være fornøyd om du får innvilget 1 av 3-4 søknader. Og når det gjelder summer – alt fra 5.000 til flere hundre tusen er mulighetsrommet. Pottene de enkelte søknadsinstansene har til rådighet er svært ulike og det er også størrelsen på de ulike prosjektene…

Er det håp for en uutgitt forfatter å få noe som helst?

Absolutt! Det er så mange ulike temaområder en uutgitt forfatter kan søke om midler til. Jeg opplever at mange kun fokuserer innenfor sitt eget kunstneriske felt. Forfattere ser etter hvor de kan få stipender o.a. for å reise og skrive. Det kan fort bli litt for snevert. Jeg har erfart at om du tar for deg av et større mulighetsrom så er sjansene gode for å få midler.

Hva er tema for boka di? Handler det om psykisk helse for eksempel. Ja, da er den en hel rekke med interessante stiftelser o.a. som kan være aktuelle for deg å søke enten alene eller i samarbeid med andre. Sammen med andre kan du også søke om ulike tilknyttede arrangementer o.l. når boka di har kommet ut.

Hva er det beste med jobben din? Hvorfor valgte du som du valgte? Hva har du gjort før? Har du noen skrytehistorier?

I 2001 gikk var jeg ferdig med lange studier og var Cand. Phil. I kultur. Jeg visste ikke hva jeg skulle bruke utdannelsen min til, men forsto raskt at det var interesse for tematikken i hovedfagsoppgaven min – finansiering av kunst og kultur.

Dermed fikk jeg muligheter til å forelese, ble kastet inn i store kulturprosjekter og møtte veldig mange ulike folk rundt om som var interessert i det jeg hadde syslet med alene i 2 års tid.

Det var en skikkelig opptur og jeg innså ganske tidlig at dette ville jeg prøve å gjøre til et levebrød. Så nå har jeg drevet mitt firma Kunstgjødsel i nesten 18 år.

Kunstgjødsel gjødsler kunst og kultur – dermed er det å hjelpe folk til å finne frem i tillskuddsjungelen og øke inntektsmulighetene for enkeltkunstnere og kulturentreprenører midt i kjerneområde til min bedrift.

Når jeg blir spurt om skrytehistorier så kan jeg vise frem listen min over innvilgede søknader opp igjennom. Disse har i stor grad blitt til i samarbeid med andre og sånn sett har jeg også mange gode ord fra folk jeg kan trekke fram.

Ofte får jeg høre at folk imponeres av mitt blikk for søknadsmuligheter og vinklinger. Men i denne forfattersammenhengen her har jeg ikke så mange referanserammer ennå i og med at mitt samarbeid med Bold Books startet for bare noen måneder siden. Men jeg kan trekke frem en referanse i forbindelse med det:

«Linda er dyktig og et mulig kommende orakel. Hun vet mye om å finne penger til skriveprosjekter, være seg sakprosa eller annet. En prat med dama kan lønne seg – i bokstavelig forstand», Rolf Mollvik, forfatter.

Hva er du aller best på? Hva liker du helst å jobbe med?

Jeg brenner virkelig for at flere skal kunne få mer penger inn, for vi trenger et mangfoldig kunst/kulturliv i Norge.

Dermed trenger vi også flere stemmer i tillskuddsmarkedet.  Jeg er en nysgjerrig person, og ganske så sta. I over 17 år har jeg søkt og snoket rundt etter tilskudd og andre inntektsmuligheter for egne og andres prosjekter –og da særlig innenfor feltet kunst/kultur.

Helt tilbake i 2001 var min bedriftside «Å finne penger til kunst/kultur». Jeg er god på å få med meg masse relevant om tilskudd på veien og leser meg stadig opp og trigges av å hjelpe folk frem til søknadsjubel (dvs. innvilget tilskudd).

Hva er dine tre beste råd til en forfatter?

Aldri søk om midler til ditt prosjekt om det ikke passer til søkerkriteriene.

Bygg din egen enkle søknadskalender over tid der du putter inn de søknadene som er aktuelle for deg inn i det kalenderverktøyet eller programmet som er enklest for deg å bruke i din jobbhverdag.

Lag deg en strategi der du bla. blir bevist ditt søkerkonsept og peker ut gode søkersamarbeid som gjør det lettere for deg å søke i fremtiden.

Hvorfor jobber du for BoldBooks? Hva er dine tanker rundt en friere bokbransje, mer makt til forfatteren?

Jeg har fulgt med BoldBooks en stund og syntes det de leverer er veldig bra og verdifullt for alle de som ønsker å skrive gode bøker.

Og så er jeg fan av strukturen – den forenkler den overveldende prosessen det er å få gitt ut en bok.

I tillegg er jeg selv i gang med å skrive bok og bestemte meg tidlig for å gi ut selv. Jeg vil benytte flere av forfattertjenestene til BoldBooks fordi jeg vet at disse er godt kvalitetssikret.

Hva leser du akkurat nå? (Bok, blad, tegneserie, avisa?)

Jeg leser litt forskjellig – nå er det flere sånne bøker om hvordan skrive bok, i tillegg er det en del nye rapporter innenfor fagområde kreative næringer.

Og så kommer jeg til stadighet tilbake til Jenny Beth Ekelands bok om Mentoring – det er en sakprosabok med tyngde som jeg syntes er svært godt skrevet. I og med at jeg jobber mye med mentoring så har den nærmest blitt som et oppslagsverk for meg.

Mer skjønnlitterært – siste jeg leste var Gro Trollet sin bok Skygger. Det er en krimbok og selv om jeg ikke er så glad i krim i bokform så fenget denne meg.

Ellers går det mye i podkast – bla. Tusvik og Tønne,  Aftenpodden, Camel uten filter, BNI, Frilanslivet og mye ulikt fra NRK.

Se BoldBooks’ oversikt over ulike støtteordninger for forfattere og få bistand til å orientere deg.