Møt: Morten Mæhre – manuskonsulent og språkvasker

Morten Mæhre

I serien «MØT» vil du få sjansen til å bli litt bedre kjent med de mange, fine menneskene som du kan velge å ha som hjelp på veien mot bokdrømmen. Her er det Morten Mæhre som åpner litt på lokket og kommer med noen gode råd på veien. 

Prioriteringer og variasjon

Med 13 års erfaring som lærer, har Morten god erfaring med å gi pedagogiske tilbakemeldinger. Han sa opp den trygge jobben i kommunen for å jobbe med lidenskapen sin, og har ikke angret. Han har jobbet som oversetter, redaktør, har skrevet to bøker og gitt ut fire CD-er. Enda er det mye mer han skulle gjort, men tiden strekker ikke til.

–  Jeg er veldig allsidig, og først og fremst ønsker jeg meg variasjon. I løpet av en måned kan jeg gjerne redigere en diktbok, gjendikte et par sangtekster, språkvaske en selvhjelpsbok, tekste en komedie, skrive et par låter, oversette bankinformasjon og skrible litt på mine egne bokprosjekter.

De tre beste rådene til en forfatter

Her gjelder «skrivevettreglene», og det er vanskelig å begrense seg til bare tre. Rent umiddelbart kan jeg nevne dette:

  1. Lytt til erfarne bokfolk! Når du har bokideen din klar, lag aller først et kort sammendrag av manuset ditt (disposisjon) og skriv «ferdig» de to første kapitlene. Send alt til en uavhengig konsulent, så får du uvurderlige råd til den videre prosessen.
  2. Ikke ta trygge veivalg! De fleste ideer har allerede blitt brukt, og du må jobbe hardt for å skille deg positivt ut.
  3. Sørg for å gjøre grundig forarbeid – også om du skriver skjønnlitterært, for korrekte fakta er med på å gjøre historien din troverdig.

Hvorfor jobber du for BoldBooks?

Jeg har stor tro på konseptet. DIY er i vinden som aldri før, og det er kjærkomment med initiativer som systematiserer og forenkler prosessen. Jeg jobber for BoldBooks først og fremst fordi det å bidra til at folk får oppfylt drømmen sin er givende! Jeg har sittet på begge sider av bordet og vet hvor krevende det er å skulle gjøre alt selv, spesielt når man primært er et kreativt, skrivende menneske og ikke en nettverksbygger med forkjærlighet for det praktiske. Hverken for BoldBooks eller meg som tjenesteleverandør bør derfor uttrykket «godt nok» eksistere – vi må bestrebe oss på å overgå kundens forventninger.

Hva leser Mæhre akkurat nå:

A universe from nothing (Lawrence M. Krauss), Sjarmen med tarmen (Giulia Enders), Språknytt, Donald Duck og Bier selbst brauen (Greg Hughes). Noen som sa «nerd»? Jeg leser selvsagt også kontinuerlig manuskripter jeg får tilsendt – både fra erfarne forfattere og spente debutanter in spe.

Er du nysgjerrig på Morten, kan du ta en uforpliktende kontakt med ham via profilen hans, for eksempel.