Møt: Nina Grove Hansen – redaktør

I serien «MØT» vil du få sjansen til å bli litt bedre kjent med de mange, fine menneskene som du kan velge å ha som hjelp på veien mot bokdrømmen. Først ut er skjønnlitterær redaktør Nina Grove Hansen. Spesialitet: dramaturgi – den gode historien optimalt fortalt!

Å ta del i tilblivelsen av nye universer

Det beste med jobben min er at jeg får ta del i tilblivelsen av nye universer, personer, historier. I tillegg er det givende å støtte opp under den selvtilliten forfatteren trenger for å gjennomføre løpet sitt. Mitt mål er at forfattere skal ta bevisste valg – min jobb er å løfte frem valgene.

Sa opp hipp jobb og begynte for seg selv

Jeg har ikke så mye valgt det, som kjempet som en gal for å leve av det. Min bakgrunn er ikke litteratur på Blindern, men film i London. Da jeg flyttet hjem etter syv år der, tenkte jeg at mine dramaturgiske verktøy måtte kunne overføres til litteraturen. Tolv år senere vil jeg vel si at det er min spesialitet. Jeg lever og ånder show, don’t tell … Jeg startet i musikkvideo og reklame i London. Der jobbet jeg meg oppover og lærte veldig mye om form og effektiv historiefortelling. Etter hvert ble jeg bedt om å lese manus til oppdrag som regissørene «mine» vurderte. Arbeidet ga så mersmak at jeg sa opp den hippe jobben, tok 80 % lønnskutt og begynte for meg selv med manusutvikling. Etter et par år begynte den karrieren virkelig å ta av – så da ble jeg gravid og flyttet hjem til Norge.

Dramaturgi og humor

Dramaturgi er det jeg er best på. For meg handler det om fortellinger, om å forløse potensialet i dem. Alle historier er karakterdrevne, så gode karakterer er grunnsteinen. Jeg er ikke smart nok til å redigere lyrikk eller noveller. Jeg fungerer helt klart best i fiksjon, der mulighetene er uendelige. All slags fiksjon med begynnelse, midt og slutt, men ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Og så må jeg jo si humor – i en nylig spørreundersøkelse svarte 2 av 6 tolvåringer at jeg var en festlig person.

Lær deg reglene, og bryt dem

– Du må kunne reglene før du kan bryte dem. Start med å velge en sjanger, så får du en flott oppskrift og fornøyde lesere.

– Når du kan reglene bryt dem, men seriøst, show, don’t tell. Ta leseren med på det som skjer, skriv fra noens synsvinkel for å levendegjøre. Iscenesett. Beskrivelser er til for å speile karakterenes sinnsstemning, ikke gi oss praktisk info. Et tips er at folk gjerne kan gjøre to ting på en gang, rusle og plystre. Gråte og bake. Le og hogge til.

– Benytt en redaktør tidlig i prosessen, så sparer du deg mye merarbeid. For meg betyr BoldBooks at jeg lettere kan nå ut til forfattere utenfor forlagene.
Mitt ståsted er at det er bruk for både tradisjonell forlagsvirksomhet og portaler for frittstående forfattere. Forlagene kan ikke gi ut alle bøker som skrives, men mange forfattere får avslag fordi det de skriver ikke er det forlagene vil ha. Det er ikke det samme som at leserne ikke vil ha det.

Hvorfor jobber Grove Hansen for BoldBooks?

Fundamentalt er det som med all annen kunst. Man bare må gjøre det. De færreste som maler bilder, trakterer instrumenter, spiller skuespill eller fotograferer gjør det for å tjene penger eller høste fete anmeldelser. BoldBooks er med på å hjelpe folk å få utløp for skrivetrangen sin. Det synes jeg er flott og noe alle burde heie på!

Hva leser Grove Hansen akkurat nå?

Akkurat nå leser jeg Dune av Frank Herbert på Kindlen og Judith Hermanns novellesamling Lettiparken, med permer. Skulle ønske jeg kunne si Don Quijote i Arne Worrens oversettelse. (Den er ikke bare en vidunderlig fortelling – den minner meg om at norsk er både et rikt og presist språk. Og så er den proppfull av uforlignelige karakterer, som min favoritt Steinbeck klart har imitert.)

Nina kan du kontakte gjennom hennes profil på BoldBooks, og vet du hva, ut august 2019 har vi et godt tilbud til deg som bestiller redaktør!