Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Gratulerer til Birgitte Wærstad og nydelige Glimmersvippen

Sist oppdatert for en måned siden

Birgitte Wærstad og Glimmersvippen

Birgitte har jobbet med bok i ti år, og slapp 14. februar debutboka Glimmersvippen, som er første bok i Oria-serien.

Siden lansering har hun fått nydelige tilbakemeldinger, og boka er allerede kjøpt inn av nesten 50 bibliotek over hele landet. I tillegg har Outland og flere bokhandlere tatt den inn.

Birgitte forteller at hun har jobbet bevisst med kvalitetssikring av boka, for hun ville ha en bok som var så god den kunne bli, som hun kunne være stolt av.Birgitte Wærstad og Glimmersvippen

Manuset ble skrevet ut i 2012. Men så visste hun ikke hvordan hun skulle jobbe videre med det. Livet skjedde, og boka ble lagt bort i en skuff. Men så:

– I 2019 var jeg i barselpermisjon, og mannen min lurte på om jeg ikke skulle gjøre alvor ut av den berømmelige boka mi.

Så fikk hun et tilbud om et gratis webinar med Forfatterskolen. Og da var det gjort.

Hun tok alt av kurs: romankurs, novellekurs, fantasykurs, film- og tvseriekurs, serieromankurs. Så tok hun et par runder med redaktøren tilhørende kursene. Gjennom alt dette lærte masse, men hun forsto at hun trengte enda mer påfyll.

– Da oppdaget jeg Boldbooks og prøvde to forskjellige redaktører der. Begge kom med mange gode innspill. Så bestemte jeg meg for å fortsette med flere runder sammen med Nina Grove Hansen samtidig som jeg tok forfatterkurset hennes. Alt av kurs og redaktørrunder var med på å legge nye lag, nyanser og vinklinger til historien og jeg utviklet meg masse.

Da jeg var kommet så langt bestemte jeg meg for å gi ut selv. Mannen min sa at jeg måtte gjøre det skikkelig, noe jeg var enig i . Så jeg sørget for kvalitet i alle ledd for å vite at dette produktet står jeg støtt i når jeg skal selge til en tøff bransje.  Og det har jeg aldri angret. Dette ble min forfatterutdanning.

Akkurat sånn skal det gjøres! Og Birgitte er godt i gang med bok to:

– Jeg holder på med bok to i Oria-serien. Dessuten holder jeg på med et filmseriemanus som det også skjer spennende ting rundt. Drømmen er å kunne leve av skrivingen på heltid, selv om det er et utrolig hårete mål. Men det er jeg som setter grensene for hvor langt jeg kan nå, så da skal jeg iallfall ikke skyte for lavt, forteller Birgitte.

Hva er det med fantasy?

Birgitte forteller at gjennom fantasy speiles samfunnet vårt uten at vi sitter med fordommer som stenger utsikten mot nye perspektiver.

Så i stedet for å kalle folkene i Oria for russere, franskmenn, amerikanere, nordmenn, muslimer osv., så heter de tusser, bergtroll, lysalver m.m.

Gjennom historien ønsker hun at leseren skal reflektere rundt egne holdninger gjennom å oppleve Myras reise til en verden der folks skepsis mot hverandre tuftet på kultur og historie stadig møter henne.

Der oppdager hun at ingen er bare gode eller bare onde.

– I disse dager tror jeg det er viktigere enn noen gang. Vi lever i en polariserende tid der folk utfra kulturbakgrunn og personer med meninger offentlig blir ensidig framstilt og fordømt deretter. Dette er farlig. Vi trenger å tåle hverandres ulikheter og ha en omsorg for våre meningsmotstandere, men selvfølgelig aldri akseptere ondskap, utdyper hun.

– Dessuten lever vi i ei tid da folk skriker etter å synes. Drømmer om å bli kjendiser. Gjennom sosiale medier deler og drømmer vi om likes og å gå viralt, samtidig som vi vil være som alle andre. Ha de samme klærne. Samme hårsveisen. Ta samme spektakulære selfie. Kjøpe samme veska. Til og med hårspennene må være på samme måte.

Dette er utrolig interessant med tanke på paradokset der vi vil bli sett, men ikke skille oss ut. 

Portrett utendørs, av Birgitte Wærstad

Annerledeshet som styrke

I Glimmersvippen drømmer Myra om å bli likt, bli sett og bli akseptert som de andre, men hun stikker seg ut med utseendet sitt som endrer seg med årstidene. Dette er ikke noe hun kan gjøre noe med, og det blir en byrde sosialt.

Folk oppfatter annerledesheten skremmende, og det er lett å plukke ut henne som mobbeoffer. Hvordan kan hun bruke sin annerledeshet som styrke? Omfavne seg selv som den hun er. Denne reisen ønsker Birgitte å ta leserne med på. Og Glimmersvippen er bare starten.

Fantasy som en inngang til lesning

Hun har alltid elsket historier. Som ung var fantasy hennes inngangsport til lesing. 

– Det tror jeg gjelder veldig mange unge. Narniabøkene, Ronja Røverdatter og Roald Dahl har jeg lest om og om igjen. Da jeg fikk barn så var Harry Potter kommet, og vi drømte oss bort i J. K. Rowlings trollmannsverden.

Så fikk hun så lyst til å klare å lage ei bok selv som skaper leserglede for nye generasjoner. Noe barn og unge leser i filler. Så det måtte bli fantasy.

– Dessuten trenger vi flere norske fantastiske historier. Derfor ble utgangspunktet norske folkeeventyr.

Hun dykket inn i norsk folklore, sagn og myter, før hun etterhvert kom i gang med verdensbygging.

– Da bestemte jeg meg for at mine folk skulle være mer tredimensjonale enn de tradisjonelt er framstilt. Et troll er ikke bare slemt og en alv er ikke bare snill... dessuten er nisser mye mer komplekse enn først antatt. Boka Glimmersvippen, på nært hold

Sprer superkrefter og magi ut i verden

Da hun var på Ravneringeneprisen, spurte Siri Pettersen: Hvem ville du holdt deg med dersom verden var i ferd med å gå under?

Svaret var selvfølgelig folk som digger fantasy og science fiction.

– Det er de som kommer til å redde verden. De har vært med på så mange reiser der tilsynelatende svake helter, finner umulige løsninger på enorme problemer som føles umulige å løse. Nå står vi i ei tid der klimaet sliter, kriger truer og menneskeheten har overveldende problemer med å sørge for å ta vare på planeten. 

Tida vi lever i trenger påfyll, tro og vi trenger superkrefter for å være med på å spre lys ut i verden. Vi trenger ikke mer mørke. For vi er alle en del av løsningen. Vi kan snu det. Men da må vi hjelpe hverandre til å tro og jobbe for noe større enn oss selv. Og det vil jeg være med på. Det tror jeg på. Dette er mitt bidrag til å spre superkrefter og magi ut i verden. For klart vi kan redde jorda vår, avslutter Birgitte.

Neste uke kommer del to av dette intervjuet, som handler om hvordan Birgitte jobber mot bokhandlere og bibliotek, for hun har skjønt et og annet, denne smarte og dyktige forfatteren!

Om boka

På flukt i en ukjent verden der hun ikke vet hvem som er venn eller fiende, kommer hun på sporet av hvem hun er. Men klarer hun å komme hjem? Og vil hun klare å redde sin dødssyke mor? Og aller viktigst: Hvor mye er et gammelt vennskap verdt?

Myra Grasdalen er 12 år og ikke redd for noen ting, nesten. Hun hater å skille seg ut, men det er uunngåelig når utseendet hennes skifter med årstidene. Som barn flest ønsker Myra å bli likt og få venner. Det er ikke så lett med ansvar for en syk mor, samtidig som hun blir mobbet av Frans, sin tidligere bestevenn. Og selvfølgelig bor han i samme blokk.

De fire ulike Myra i Glimmersvippen

En dag de to krangler i heisen, finner de en merkelig knapp. Sammen blir de fanget i eventyrlandet Oria, en fremmed verden med troll, tusser og alver, hvor alle hater ‘nimler’, dvs. mennesker. Verre blir det ikke, tenker Myra – men det skal vise seg at hun tar grundig feil.

I Oria oppdager hun godt skjulte hemmeligheter der faren hennes, Borgir, knyttes til et grovt ran. Et bergtroll i tettsittende skinndrakt ser ut til å gjøre alt for å hevne farens forbrytelse på Myra.

Oria er et magisk univers på godt og vondt befolket med kjente figurer fra norske folkeventyr.

Birgitte Wærstad er forfatterdebutant bosatt i Skien. Fotografier er hentet fra www.birgittewerstad.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024