Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Bokomslag: Forskjellen på flopp og suksess

Sist oppdatert for 11 dager siden

Alle gjør det. Alle dømmer boka på bokomslaget. Et vellykket bokomslag kan derfor bety forskjellen mellom flopp og suksess, forbigåelse eller storsalg. 

Bokomslag - er det så viktig? 

Noen tenker at det er innholdet i boka som gjelder, og bokomslaget er det vel ikke så farlig med? Mens andre tenker at de vil ha kunstnerisk kontroll over hele verket, og det vil si å lage omslaget selv. Men stopp en hal! 

Bokomslaget er førsteinntrykket leseren får av boka, og skal appellere til riktig leser. Et godt bokomslag drar inn leseren, mens et dårlig bokomslag kan gjøre at leseren blir uinteressert og boka blir forbigått. Men skiller bokomslaget seg ut i positiv forstand, kan det bidra til at boka blir gjenkjent, husket og lettere å selge. 

Bokomslag – kriterier

  • Et bokomslag skal formidle hva slags bok det er. Det bør si noe om sjanger og gjerne noe om stemningen og innholdet i boka. 
  • Bokomslaget bør være estetisk og helst skille seg litt ut fra andre bokomslag. Det er ofte klare trender innenfor ulike sjangre, og i bokhandelen kan du se at mange bokomslag ser ganske like ut. Kanskje har de til og med brukt samme stockfoto. Men har bokomslaget egenart, er det lettere å legge merke til det, huske boka og plukke opp akkurat den framfor en annen. 
  • Det er et stort pluss om bokomslaget er pent å se på. Det gjør at leseren trekkes mot bokomslaget. Det er heller ikke bare boka som helhet som kan nomineres til priser, men også bokomslaget kan nomineres til priser for beste design. 
  • Bokomslaget bør være ryddig, slik at ikke illustrasjoner eller design overdøver tittel og forfatternavn. 

Bokomslag-fallgruver 

  • Ikke fall for fristelsen til å lage ditt eget bokomslag. Med mindre du er omslagsdesigner er dette en svært dårlig ide. Du har brukt fagpersoner til å redigere, språkvaske og korrekturlese innholdet, og bokomslaget fortjener å bli behandlet med samme seriøsitet. Dersom du har en sterk kunstnerisk formening om hvordan du ønsker bokomslaget, bruk likevel en designer til å utforme bokomslaget. 
  • Fall heller ikke for fristelsen til å la en venn eller et familiemedlem lage bokomslaget ditt. Heller ikke om de er aldri så flinke til å tegne. Det er et eget fagområde å designe bokomslag, og vil du ha et profesjonelt resultat, må du bruke en profesjonell designer. Vær snill med boka - ikke med dine tegneglade venner.
  • Selv om du har en sterk visjon for bokomslaget, husk å slippe til designeren. Legger du for strenge rammer for leveransen, kan du gå glipp av et fantastisk bokomslag. Vær åpen for designerens ideer, slipp designeren til!
  • Respekter prosessen og involver deg i den. Et godt bokomslag er mer enn et stockfoto med en pen font over. Snakk med designeren om innholdet og stemningen i boka, og hvilke ønsker du har for bokomslaget. Slik får de et godt utgangspunkt for å lage et bokomslag du blir fornøyd med. 

Se oversikt over kvalitetssikrede bokomslagsdesignere. 

Kommunikasjon er nøkkelen 

Omslagsdesigner Marta Dec forteller at kommunikasjon er nøkkelen når bokomslaget skal lages. Har du en spesifikk idé som du vil at designeren illustrerer? En scene fra boka di, en karakter du ønsker på forsiden? Beskriv dem med så mange detaljer som mulig, slik at designeren vet hvilke forventninger du har. Vær samtidig åpen for at designeren kan ha egne ideer, og ikke lås deg til den første ideen med en gang. 

Vet du ikke helt hvordan du ønsker at bokomslaget skal se ut, eller hvor du skal starte? Send gjerne bilder som viser stemningen du ønsker, og bilder av andre bokomslag som viser hvilken stil du liker. Da har designeren litt mer å jobbe ut fra.

Hvis du føler deg rådvill, ikke bekymre deg – beskriv boka, hva du liker, og la designeren komme med forslag. Du kan få flere skisser dere kan diskutere rundt, før det endelige bokomslaget utformes. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller foreslå endringer – god kommunikasjon er kjempeviktig!

Les mer om den kreative prosessen bak et bokomslag. 

Slik går du fram for å finne bokomslaget ditt

På etablerte forlag er ikke alltid forfattere involverte i hverken design på bokomslag eller innsiden av boka. Mange indieforfattere har sterke visjoner for bokomslaget og er med i den kreative prosessen.

Men hva som skjer når manus blir til bok kan likevel være litt mystisk. Omslagsdesigner Per Høyer-Steffensen tar oss med bak kulissene når manus blir til bok, og deler sine tips.

Jobber du sammen med designer på bokomslag og layout, får boka et helhetlig inntrykk og hjelp til å ta kvalifiserte valg for alt fra papirtype til bokomslag. 

– I en ROMAN er ofte selve formatet på boka ganske gitt. Typografisk velger man skriftstil med god lesbarhet, ofte en antikva, eller serif (Garamond, Sabon, Times er eksempel på slike). Her handler det om tradisjoner helt tilbake til Gutenberg.

SAKPROSA derimot åpner opp for flere variasjoner. Er det en kunstbok, en diktsamling eller kanskje en lærebok? Som i alle bokprosjekter setter jeg meg inn i hva forfatteren vil formidle. 

Hvis boken er illustrert finner jeg kanskje inspirasjon fra bildene. Har kunden egne preferanser eller inspirasjonskilder? Viktigst er nok at jeg sammen med forfatter eller kanskje også redaktør finner frem til en balansert og vakker (eller rå, stygg, skitten) design som harmoniserer. Noen ganger kommer ideen som et skudd, andre ganger må man kanskje ta noen runder og diskusjoner før man kommer frem til rett uttrykk. Jeg er ikke fornøyd før kunden er fornøyd!

6 tips til deg som skriver en bildebok eller illustrert bok. 

Kontakt en designer

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024