Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Hvordan gi ut din egen bok med tjenester fra BoldBooks

Sist oppdatert for 2 måneder siden

Jeg har hatt hundrevis av rådgivningsmøter med folk som vurderer å gi ut sin egen bok. Mange har aldri skrevet eller gitt ut en bok før, mens andre er erfarne forfattere som er utgitt på tradisjonelle forlag og vurderer alternative publiseringsmodeller til sin neste utgivelse. Felles for begge er at de trenger å få avklart om det å ta eierskap til eget verk og gi ut boka selv kan være noe for dem.

I denne artikkelen oppsummerer jeg informasjon som folk typisk lurer på når de står på spranget til å gi ut en bok og tar kontakt med BoldBooks for rådgivning. 

 

Kristin_Over-Rein_1_Foto_Cyan_Studio_sep-2023.jpeg
Kristin Over-Rein, gründer og daglig leder av BoldBooks

BoldBooks' rolle i utgivelsesprosessen

BoldBooks skiller seg fra andre aktører i bokbransjen ved at vi ikke er et forlag. Vi eier ingen bøker eller rettigheter til bøker. Det er kundene våre (forfatterne) som gir ut bøker og kan selge dem hvor de vil. BoldBooks krever ingen eksklusivitet eller inntekter fra boksalg.

BoldBooks gir deg tilgang på alle tjenestene du trenger for å gi ut en bok – de samme ressursene som forlagene bruker kan du leie inn direkte til ditt bokprosjekt. 

På denne markedsplassen vil du finne fagpersoner tilbyr som tjenester i alle ledd av bokutgivelsesprosessen. Her kan du finne eksperter som kan hjelpe deg med alt fra en første tilbakemelding på bokidéen til trykking og markedsføring av bøkene. 

Plattformen er selvbetjent. Etter å ha opprettet en bruker kan du fritt kontakte fagpersonene som er oppført og inngå avtaler med dem.

BoldBooks sin rolle er å fasilitere den digitale plattformen og legge til rette for at du som vil gi ut bok kan finne de fagpersonene som passer best for deg og din bok.

Fagpersoner – eksperter i bokpublisering

I motsetning til på forlag kan du gjennom BoldBooks selv velge hvilken redaktør eller designer du har lyst til å samarbeide med om bokutgivelsen. Du bygger ditt eget "team" til bokprosjektet ditt, og leier dem inn etter behov.

Fagpersonene er frilansere (selvstendig næringsdrivende) og ikke ansatt i BoldBooks. Men de er rekruttert inn nesten på samme måte som om vi skulle ha ansatt dem. De fleste har jobbet mange år i/for forlag og kun de best kvalifiserte får stå oppført med en synlig profil. 

Fordelen for deg er at du slipper å bruke tid på å lete rundt på nettet etter samarbeidspartnere, og vurdere om de er dyktige eller ikke, den jobben har vi gjort for deg. Dessuten har tidligere kunder ofte lagt igjen rating/review i profilen til fagpersoner de har samarbeidet med, som er en ekstra kvalitetssikring.

Hvilke tjenester trenger du for å gi ut bok?

BoldBooks er fleksibel og du velger selv hvor mange og hvilke tjenester du har lyst til å benytte deg av. Du kan kjøpe alt eller noe gjennom oss.

Her er de vanligste tjenestene man trenger for å gi ut en bok av god kvalitet:

Mange forfattere er opptatt av å finne en redaktør de har god kjemi med. Ta en titt på de ulike profilene og se etter noen som har jobbet med lignende bøker og som du får en god følelse for. Det er uforpliktende å ta kontakt med fagpersoner, og du kan også kontakte flere dersom du er i tvil om hvem du bør velge. Du kan ta kontakt allerede på idéstadiet, du trenger ikke å ha et manus klart.

Noen fagpersoner kan utføre flere av teksttjenestene (redaktør/språkvask/korrektur). Vi anbefaler å bruke minst to ulike personer, slik at flere par øyne kan se på teksten.

Omslagsdesign og ombrekking til trykkeklare filer utføres av grafiske designere. Flere av disse har også spesialisert seg i å bistå forfatterne med trykkebestilling. De har vi samlet under tjenesten vi kaller Bokproduksjon

Bestilling av tjenester fra fagpersoner

Når du har funnet en fagperson du kan tenke deg å samarbeide med, for eksempel en redaktør, tar du kontakt med vedkommende via knapper i profilen. 

Deretter vil du komme inn i et samtalevindu hvor du og fagpersonen kan sende meldinger og filer til hverandre. Når fagpersonen har tilstrekkelig informasjon til å gi deg et pristilbud vil du få tilsendt en pris og en oppdragsbeskrivelse inne i samtalevinduet. 

Først når du velger å godta prisen blir det inngått en avtale om oppdraget. Det er altså uforpliktende å ta kontakt, og siden prisen for hvert oppdrag avtales på forhånd, blir det forutsigbart for deg hva det vil koste.

Når oppdraget er utført får du tilsendt en faktura fra BoldBooks. 

Hva med markedsføring, salg og distribusjon?

Det hjelper ikke at boka er så bra som den kan bli hvis ikke leserne oppdager den. Som forfatter slipper du ikke unna å drive med markedsføring (ei heller hvis du gir ut på tradisjonelt forlag). 

Allerede når boka er hos redaktør og du har bestemt deg for at den skal utgis, bør du begynne markedsføringen. Begynn å spre ordet om at du skriver bok, bygg nettverk og delta i relevante grupper i sosiale medier. Å bygge opp et nettverk av kontakter og følgere i digitale kanaler er kanskje det viktigste du gjør – og det er gratis. Du kan også få hjelp av en markedskonsulent til å legge en god plan for hvordan du skal synliggjøre boka for målgruppa. 

Bestill gjerne omslagsdesign tidlig, slik at du kan bruke forsiden i markedsføringen og skape en gjenkjennende effekt.

Som uavhengig forfatter kan du bruke de samme salgskanalene som forlagene gjør. Fysiske bokhandlere kan være vanskelig å få innpass i, men alle bøker kan gjøres tilgjengelig i nettbokhandler. Mange forfattere ønsker dessuten å selge direkte til leserne sine – både for å beholde mer av inntektene selv og for å vite hvem som faktisk er kundene/leserne. 

Du kan lagre og sende bøker hjemmefra eller bruke en bokdistribusjonssentral. Velger du å trykke bøker gjennom Print-on-Demand får du en alt-i-ett-løsning for nettbokhandel, trykking og distribusjon.

Behov for mer informasjon?

Ta en titt på denne guiden: Hvordan gi ut bok. Ellers finner du også mange tips i andre artikler her på BoldBooks og i podcasten vår.

Ønsker du en overordnet prat om bokprosjektet ditt, kan du bestille et gratis rådgivningsmøte med meg.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024