Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Nisjeboka som toppet bestselgerlisten og ga ideen til BoldBooks

Sist oppdatert for 10 måneder siden

av Kristin Over-Rein
forfatter av Gi ut din egen e-bok og gründer av BoldBooks

Kristin-Over-Rein-juni-2023-svhv.jpg

Da e-bøker kom til Norge

I 2003 startet jeg mikroforlaget Arkania, etter å ha lært meg alt selv om hvordan man gir ut bøker i Norge. Først ga jeg ut et par amerikanske bøker som jeg kjøpte de norske rettighetene til. Deretter ga jeg ut et par bøker av norske forfattere. Dette gjorde jeg ved siden av annen jobb, mest som en hobby. 

Jeg opplevde å bli kontaktet av mange håpefulle forfattere, men dessverre hadde jeg hverken tid eller kapasitet til å gi ut deres bok. Noen ganger forklarte jeg forfatterne at et godt alternativ er å starte sitt eget forlag, som jeg har gjort. Det er ikke så vanskelig, og dessuten beholder du jo både rettigheter og inntekter og full kontroll.

I 2011-2012 begynte e-bøker å komme til Norge, og jeg kastet meg over sjansen til å lære noe nytt. E-bøker ble raskt populært blant indieforfattere i USA, som en rimelig måte å gi ut bøker på. Jeg leste mange amerikanske bøker om hvordan gjøre det bra på Amazon, og prøvde også å lære meg hvordan man teknisk kunne lage en e-bok ut fra et Word-dokument og få den publisert. Ikke bare på Amazon, men også i norske nettbokhandler.

I 2012 hadde jeg klart å lage en e-bok og da ga jeg ut e-bokversjonen av Verden er magisk! av Ulrik Heger. Det var nyskapende nok til at lokalavisa Indre Akershus Blad lagde et helsides oppslag om lanseringen, hvor jeg symbolsk kaster papirboka i søppelkassa (nå vet vi alle hvor seiglivet papirboka er!).

Indre Akershus Blad 2012 - Lierfoss-forlegger satser på elektroniske bøker-small.jpg

Bokidé om selvpublisering

Gjennom forlaget hadde jeg som sagt blitt kontaktet av mange forfattere, så jeg forsto at det er mange der ute som ønsker å gi ut en bok og bruker mye tid på å sende manus rundt til ulike forlag. 

Jeg oppdaget at det fantes ingen bøker om hvordan man kunne gi ut e-bøker på det norske markedet. Så der kom bokideen: Noen må jo skrive denne boka som forklarer forfattere hvordan de kan gi ut egne e-bøker uten å måtte gå til et forlag. Jeg hadde forklart forfattere på e-post at de kunne gi ut egen bøker, men med en bok kunne jeg beskrive prosessen grundigere. Tittelen Gi ut din egen e-bok ga seg selv.

Jeg jobbet med research over lengre tid, og skaffet meg også noen testlesere i målgruppa som ga innspill til hvilket innhold de ønsket seg. Innholdsfortegnelsen besto til slutt av temaer som hvorfor gi ut bøker selv, det norske e-bokmarkedet, leseenheter og leseprogrammer,  formatering og klargjøring av tekst og bilder, konvertering til e-bokformat, salgskanaler og et stort kapittel om markedsføring. 

Boka kom ut i 2016, for øvrig samme år som jeg arrangerte Norges første indieforfatterseminar, sammen med forfatter Daniel Milford. 

E-bokversjonen skulle komme ut 6 måneder før papirboka, noe som føltes mest riktig den gang med tanke på temaet! 

Nå gjaldt det å leve som jeg lærte, og faktisk bevise at selv om man er en ukjent forfatter som gir ut kun en e-bok på sitt eget forlag, så er det mulig å lykkes. Det hadde vært skikkelig pinlig om denne boka skulle floppe.

Og det gikk heldigvis såpass bra at Gi ut din egen e-bok presterte å toppe bestselgerlista til ebok.no. Faktisk lå den helt oppe på førsteplass, uavhengig av sjanger, over stjerneforfatteren Elena Ferrante. Og det med en nisjebok for indieforfattere! 

Gi-ut-din-egen-ebok-bestselger-ebok-no-2016.JPG

Boka kom også inn på bokhandlerforeningens bestselgerliste, og i forbindelse med det ble jeg intervjuet i Bok365: Suksess med selvpubliseringsguide.

Boksuksessen ble også nevnt i et tosiders oppslag i Dagbladet om selvpublisering, i mai 2016: 

Dagbladet 2016 - Nå kan DU også bli forfatter eller-small.jpg

Mine tre eksperttips som Dagbladet publiserte var for øvrig:

  • Kvalitet er viktig – la andre tekstkyndige vurdere manuset
  • Bokomslaget påvirker leserens førsteinntrykk, det må pirre riktig målgruppe
  • Vær synlig på internett og by på deg selv, uten å reklamere

Slik toppet boka bestselgerlista

Det finnes et publikum for enhver nisje, man må bare jobbe riktig med markedsføringen slik at man når leserne. En opplagt grunn til at en bok ikke selger er at folk ikke vet at den finnes.

Noe av det viktigste jeg gjorde var å starte markedsføringen lenge før boka ble utgitt (faktisk flere år). Men ikke med å reklamere åpent for boka.

Jeg ser ikke på meg selv som en selger, men nettverksbygging er naturlig for meg. Og jeg liker å lære nye ting og dele av det jeg kan. Gjennom å komme i kontakt med andre som var interessert i selvpublisering, fikk jeg verdifull innsikt som jeg kunne bruke i bokprosjektet, samtidig som jeg gjerne delte med andre av det jeg selv hadde lært. Så her brukte jeg sosiale medier og spesielt Facebook mye. Etterhvert som nettverket mitt ble større, var det stadig flere som visste at jeg skrev på en bok og var nysgjerrig på når den skulle komme ut. Så en bonus var at mange i nettverket endte opp som bokkjøpere den dagen boka kom ut, uten at jeg hadde trengt å være en “selger”. 

Til papirbokversjonen av Gi ut din egen e-bok skulle komme ut noen måneder etter e-bokversjonen, kunne jeg oppdatere markedsføringskapitlet med en fortelling om hvordan jeg selv hadde gått fram for å skape en bestselger. 

Her er noen eksempler på hva jeg gjorde - og merk at alt dette gjorde jeg FØR boka ble lansert:

  • Skrev innlegg i Aftenposten - Når forfatteren blir forlegger (2012)
  • Skrev innlegg i Bergens Tidende - Indieforfatterne kommer! (2015)
  • Laget et eget nettsted med samme navn som boka (giutdinegenebok.no - nedlagt nå)
  • Skrev bloggartikler om relatert innhold
  • Lagde en mailingliste i Mailchimp hvor folk kunne melde seg på for å få mail når boka var til salgs
  • Laget en egen Facebook-side med samme navn som boka
  • Delte bloggartikler på Facebook-siden
  • Delte bilder og tanker fra skrivearbeidet (bak kulissene)
  • Ble en av 3 admins som startet Facebook-gruppa Indieforfatterforum
  • Svarte på spørsmål og delte erfaringer i FB-gruppa
  • Kontaktet Elin Ørjasæter og fikk henne til å skrive forordet til boka
  • Brukte Twitter og LinkedIn
  • Brukte Thunderclap for å få til at flere personer delte samme innlegg akkurat samtidig
  • Annonserte for 300 kroner på Facebook og 200 kroner på Twitter
  • Inngikk avtale med ebok.no om å kjøre en introduksjonskampanje 

På lanseringsdagen delte jeg en bloggpost med tittelen "I dag er den store dagen". Jeg sendte ut nyhetsbrevet til alle som hadde bedt om å få beskjed om når boka kunne kjøpes. Ebok.no delte også i sine kanaler. Alt i alt førte dette boka helt til topps, som ga medieoppslag, som igjen økte synligheten.

Fra bokidé til forretningsidé

Mens jeg skrev bokmanuset begynte en forretningsidé gradvis å ta form. 

Et av delkapitlene i boka het “Jo, du trenger en redaktør”. Men jammen var disse redaktørene vanskelig å finne på nettet, og det var også vanskelig å vurdere kvaliteten på dem. Redaktør er jo ikke er en beskyttet tittel, så hvem som helst kan kalle seg det. Jeg brukte lang tid på å finne en redaktør til min egen bok. 

Videre skrev jeg om språkvask, korrektur, omslagsdesign, ombrekking, trykking (ja, jeg skrev litt om papirbøker også). 

Så tanken begynte å danne seg om at NOEN må lage et nettsted hvor man finner alle samarbeidspartnerne man trenger på et sted, altså direkte tilgang til de samme tjenestene som forlagene har, men uten å være nødt til å gå gjennom et forlag for å lage en bra bok. Tjenestene måtte også være kvalitetssikret slik at man kunne være trygg på at det er flinke folk.

Dermed ble ideen til BoldBooks født og et år etter lanserte vi første versjon av plattformen, hvor etter hvert mange profesjonelle fagfolk (selvstendig næringsdrivende) som også jobbet for tradisjonelle forlag, sto oppført med profil og kunne kontaktes gjennom plattformen.

Hvor fås boka kjøpt

Gi ut din egen e-bok er ikke lenger i salg, siden enkelte av de tekniske oppskriftene har blitt utdatert. Men mye av den samme kunnskapen finner du her på boldbooks.com, se for eksempel under menyvalget Ressurser.

En lærdom jeg har tatt med meg er at e-boka ikke bør lanseres før papirboka, fordi da ble markedet “brukt opp” før den trykte boka kom, og jeg endte opp med mange usolgte eksemplarer. Så det vil jeg ikke anbefale. Jeg vil heller ikke anbefale å kun gi ut en e-bok, fordi folk flest foretrekker å lese på papir. Og som forfatter er det noe spesielt å ha et håndfast bevis mellom hendene og kunne vise fram. Ikke minst på den fysiske lanseringen

Dessuten er det faktisk ikke så dyrt å kjøpe tjenesten e-bokproduksjon som mange tror, så nå i dag vil jeg egentlig anbefale å bare betale noen andre for å ordne en EPUB-fil for deg (som er det formatet som distribueres gjennom norske nettbokhandler), med mindre du er veldig teknisk interessert!

Før du kommer til selve produksjonen er det selvfølgelig andre tjenestene du trenger hvis du skal skape en bestselger, som redaktør og omslagsdesigner. Som resultat av min lange vei fra indieforfatter til gründer er jeg glad for å kunne si at BoldBooks formidler alle disse kvalitetssikrede tjenestene til deg som vil ta kontroll på eget verk. 

Er det lurt å lage e-bok i tillegg til trykt bok?

Ikon

Hvorfor skal jeg lage en e-bok?

Ikon

Hva bør en e-bok koste?

Ikon

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024