Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Vinnerne av indiebokprisen 2023

Sist oppdatert for 11 dager siden

2023s beste indiebøker er kåret, under landets første Indiebokfestival på Litteraturhuset. Prisen ble utdelt i tre kategorier.

To i teten i kategorien skjønnlitteratur

Juryen i skjønnlitteratur, som besto av Myriam Bjerkli, Tor Åge Bringsværd og Ingvild C. Herzog, understreker at det var jevnt i teten. Valget sto til slutt mellom to nokså ulike bøker. «Det lille vi vet om mamma er en sår, varm og fascinerende historie fra en fremmed kultur, skrevet med et sårt og strålende språk, en gjennomført vakker design. mens En kamp mot demoner er en gnistrende god oppvekstroman, røft fortalt og stappfull av tidsriktige detaljer. Den hadde nok noen strukturelle utfordringer, men scoret til gjengjeld høyt på originalitet og sjarm. Å sammenligne og bedømme to så forskjellige bøker – som begge hadde store kvaliteter -  gjorde det vanskelig å bestemme kun en vinner. Etter lengre diskusjoner, falt vi likevel ned på den ene som best fylte alle de fem kriteriene vi skulle dømme etter», sier juryen. En beæret Kyong-Sook Øfsti fikk overrakt prisen av juryleder Bjerkli. 

Årets indiebok 2023 i kategorien Skjønnlitteratur for voksne er Det lille vi vet om mamma av Anne Kyong-Sook Øfsti

 

Juryens begrunnelse for Årets indiebok i kategorien skjønnlitteratur for voksne: 

“Vinneren er en rørende oppvekstroman som foregår i Sør-Korea, en fin og nær skildring om det å vokse opp med en elsket, men ustabil mor. Historien er fortalt gjennom øynene til datteren, Min-Ja Kim, som ser tilbake på livet fra hun var lite barn til hun nå er en voksen kvinne. Vi får innblikk i en annen kultur, med en hverdag full av hemmeligheter, og ikke så rent lite skam. Språket er vakkert og tidvis poetisk, skildringene både brutale, morsomme og triste. Forfatteren virker å ha stor kunnskap om det hun skriver om, og bruker et språk som både fenger og fascinerer. Vi gratulerer Anne Kyong-Sook Øfsti og romanen Det lille vi vet om mamma.”

Beste sakprosa handler om institusjonen Harastølen

I kategorien sakprosa vinner Oddrun Midtbø for Harastølen; Heimen for dei utstøytte. Juryen, som besto av Joakim Tjøstheim, Jon Gangdal og Lise Lahn-Johannesen, beskriver en «levende bok med god bruk av sakprosaiske, så vel som skjønnlitterære, virkemidler om det spesielle livet blant ansatte og pasienter fra innsiden av institusjonen boken henter tittel fra.» 

Årets indiebok 2023 i katgorien Sakprosa for voksne er Harastølen – Heimen for dei utstøytte av Oddrun Midtbø

 

Juryens begrunnelse for Årets indiebok i kategorien sakprosa for voksne: 

Harastølen: Heimen for dei utstøytte utmerker seg med hensyn til alle juryens vurderingspunkter. Språket sitrer og vitner om en respekt for temaene i boka, nynorsken er nydelig og levende, den litterære kvaliteten høy, illustrasjonene flotte, layouten profesjonell og researchen bak boka god, og bruken av farget tekst viser omtanke for leseren og en solid evne til å lage bøker som faller i smak. Dette er virkemidler som sammen gjør utgivelsen til ei bok av ypperste klasse. Forfatteren av boka, Oddrun Midtbø, skriver seg sjangerbevisst inn mellom sakprosaens krav om etterrettelighet og skjønnlitteraturens rom for språklig utforsking, og hun balanserer godt mellom nærhet og avstand til stoffet. Midtbø har selv erfaring fra institusjonen som barn av ansatte der og siden som ansatt i flere perioder. Hun holder en profesjonell distanse til et stoff hun har et nært forhold til, skildrer det spesielle livet blant ansatte og pasienter fra innsiden, men mister aldri det overordnete eller kritiske perspektivet. I boka får leseren følge en spennende og sår tråd om at «de utstøtte» i samfunnet – først tuberkuløse, så psykiatriske pasienter og til slutt asylsøkere – ble stuet bort i et enormt sykehusbygg på ei fjellhylle over Sognefjorden der en taubane etter hvert ble viktigste atkomstvei. Harastølen er et etterlengtet stykke norgeshistorie og ei vidtfavnende bok av en kunnskapsrik forfatter.”

Fantasybok vant i kategorien barne- og ungdomslitteratur

I kategorien barn og ungdom vinner Tone Hammer Fiskvik for fantasyboka Tulis Tidsfilur. Juryen har latt seg sjarmere av en litt skakk, annerledes og koselig fortelling. «Det er lett å bli inspirert av fortellergleden med sin smittende oppfinnsomhet og store varme. Juryen verdsetter særlig at forfatteren hele tiden har barneleseren i fokus, og at boka tar vare på barnets perspektiv,» sier juryen, som besto av Guri Fjeldberg, Ingvild Alfheim og Kristian Baardsen.

Årets indiebok 2023 i kategorien barne- og ungdomsbok er Tulis Tidsfilur av Tone Hammer Fiskvik

 

Juryens begrunnelse for beste indiebok i kategorien barne- og ungdomsbok:

“Vinnerboka er en tradisjonell julekalenderbok med 24 korte kapitler som egner seg for høytlesing – og for egenlesing på mellomtrinnet. Jeg snakker om Tulis Tidsfilur av Tone Hammer Fiskvik. Vi følger to parallelle univers – Overflaten med gården der Petter bor, og underverdenen der Tulis holder til. Under fjøset befinner det seg nemlig et helt eget underjordisk samfunn bygd på norsk mytologi, men med sitt eget originale og lokale særpreg. Dette fantastiske universet både lever og leverer. Her begynner Tulis i lære som tidsfilur i Klokkeriet. Verden er i alvorlig tidstrøbbel, og hun må redde den. For å få det til, blir det nødvendig å gjøre noe helt forbudt, nemlig å samarbeide med mennesker på Overflaten. Både Petter og leserne må åpne øynene for at verden kan være rikere og merkeligere enn de først trodde. Juryen har latt seg sjarmere av en litt skakk, annerledes og koselig fortelling. Det er lett å bli inspirert av fortellergleden med sin smittende oppfinnsomhet og store varme. Juryen verdsetter særlig at forfatteren hele tiden har barneleseren i fokus, og at boka tar vare på barnets perspektiv. Plottet går ut på å finne komponenten som hindrer at tiden løper av med oss – eller stopper helt. Det åpner for et aktuelt budskap til flere enn bokas lesere. Ting kan gjerne få ta litt lengre tid. For disse karakterene er mer enn gode og snille, de har svake sider som gjør dem troverdige og engasjerende. Faktisk er de så solid bygd at vi tror at både de og leserne kunne ha tålt å stå enda litt lengre i vanskene de havner i. Kort sagt – vi gleder oss til mer fra Tone Hammer Fiskvik.”

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024